Annonce
Elbobladet

Tre unge arrangerer vintage-genbrugsmarked på Ungdommens Hus

Tre unge arrangerer vintage-marked på Ungdommens Hus. Det er (fra venstre): Sofie Frank, Sofie Kingod og Line Ventker. Foto: Peter Friis Autzen
Genbrug, mode, Ungdommens Hus, hygge og at møde folk ansigt til ansigt. Det er hele fem ting på én gang. Og det er lige sagen, mener tre unge kvinder, der arrangerer marked på Ungdommens Hus.
Annonce

Fredericia: Kom og sælg ud af dit aflagte tøj, smykker, tasker og andet, som du har været glad for. Tøj, som du er vokset fra - enten i størrelse eller smag. Tøj, som du gerne vil have, at en anden får lige så stor glæde af, som du selv har haft.

Det er nogle af tankerne bag et vintage-marked, som Sofie Kingod, Line Ventker og Sofie Frank er ved at stable på benene på Ungdommens Hus. Det løber af stabelen lørdag 25. januar fra klokken 13-17.

De tre unge kvinder kender hinanden fra IBC og er alle brugere og frivillige på Ungdommens Hus, hvor de blandt andet maler, laver lektier og spiller brætspil.

De tre har alle smag for genbrug, og de handler både på nettet og i genbrugsbutikker. Men de har en særlig kærlighed for at handle steder, hvor man kan røre ved varen og se sælgeren i øjnene. Den oplevelse vil de gerne give andre.

- Og samtidig kunne vi godt tænke os, at endnu flere oplevede Ungdommens Hus. Derfor skal markedet ligge her, forklarer Sofie Kingod.

Alle kan handle og sælge genbrug på nettet. Men det er noget andet at kunne røre ved varen og se hinanden i øjnene. Så kan man også bedre fornemme, at sælgeren selv har været glad for varen.

Sofie Kingod

Annonce

Vintage - med kærlighed

De tre arrangører bruger betegnelsen vintage om markedet. Men det kan være svært helt klart at definere betydningen af det engelske ord.

Hvad betyder vintage for jer?

- Det er noget med kvalitet. Noget med, at tingene har en historie, siger Sofie Kingod.

- For at noget skal være vintage, skal det være noget, du har været glad for, siger Line Ventker.

Ordet affektionsværdi dukker op, når de tre snakker forskellen på genbrug og vintage. Og det er netop affektionsværdien, de gerne vil sætte i højsædet.

- Det er en oplevelse at købe noget, sælgeren selv er glad for, siger Sofie Frank.

De tre fornemmer, at genbrug efterhånden er et så veletableret koncept i unges dagligdag, at det fungerer side om side med nyindkøbt og dyrt mærketøj: Der er ikke længere nogen modsætning mellem genbrug og mode eller mellem brugt og cool.

Annonce

Non-profit

De tre arrangører håber at få omkring 20 tilmeldinger til markedet. Men med lidt kreativitet kan de godt finde plads til flere i den gamle godsbanegård, hvor Ungdommens Hus holder til. Så interesserede skal endelig ikke holde sig tilbage.

- Vi sætter boder op i koncertsalen og indretter caféen med hygge, hvor man kan købe lidt at spise og drikke, siger Line Ventker.

De tre har ikke noget ønske om at tjene penge på arrangementet, som tværtimod udelukkende handler om hygge, handel og oplevelsen. Derfor er det gratis at få en bod på markedet - dog skal man betale 50 kroner i depositum, men dem får man tilbage på dagen.

Interesserede kan tilmelde sig via mailadressen belinda.andersen@fredericia.dk.

FAKTA

  • At genbrug er blevet mere og mere almindeligt de senere år, er et faktum, detailhandlen for længst har opdaget. Flere mærkevareproducenter har taget tankerne til sig og er også begyndt at bruge genbrugsmaterialer i produktion af blandt andet mærketøj, oplyser Retail Institute.

  • Genbrug har historisk set handlet om at kunne handle ind til lave priser, ligesom drømmen om at gøre et godt fund altid har været populær og fået mange til at gennemsøge alt fra tøjstativer til pladekasser. Men nu er også etik og miljøbevidsthed kommet med i viften af begrundelser for at handle genbrug.

  • Retail Institute henviser blandt andet til en 2017-undersøgelse fra YouGov, der viste, at næsten hver anden dansker havde købt brugte varer indenfor det seneste halve år. Og at 1,9 millioner danskere i samme periode aktivt havde fravalgt nye produkter til fordel for brugte. Undersøgelsen, som blev lavet for Nordea, viste, at de pågældende i løbet af seks måneder havde handlet genbrug for 2,3 milliarder kroner og derved sparet omkring 1,5 milliarder i forhold til at have købt de tilsvarende, nye varer.

Alle kan være med ved det kommende vintage-marked. Arrangørerne stiller med et bord som dette, men hvis man også vil have et tøjstativ, skal man selv have det med, fortæller de tre arrangører (fra venstre): Sofie Kingod, Line Ventker og Sofie Frank. Foto: Peter Friis Autzen
Sofie Kingod, Sofie Frank og Line Ventker er alle brugere og frivillige på Ungdommens Hus, som de gerne så flere unge bruge. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Din vin kan være sminket med kemi

Elbobladet

Opel sætter strøm til Vivaro

Elbobladet

Giv haven et eksotisk pift

Elbobladet

Baby-salmesang i Trinitatis Kirke

Annonce