Annonce
Elbobladet

Ud med snøren: Kom godt fra land med lystfiskeri

Hvad du kan og må fange afhænger af sæson, fredningsperioder, og hvorvidt du fisker i salt- eller ferskvand. To eksperter guider her til, hvordan begynderfamilien let kommer i gang. Arkivfoto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Interessen for lystfiskeri er steget under coronakrisen, oplyser Miljøministeriet og Danmarks Sportsfiskerforbund. Læs her, hvordan du kommer godt i gang.
Annonce

Rekordmange danskere har tilbragt tid udendørs under coronakrisen.

Flere snører vandrestøvlerne, sover i sheltere eller kaster sig over lystfiskeri.

Og som en del af regeringens sommerpakke har man åbnet ti grejbanker, hvor nybegyndere kan låne fiskeudstyr. Et tilbud 2000 danskere siden sommer har taget imod, viser tal fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Kom godt fra land med disse apps

Udinaturen.dk - her kan du se, hvor der er frit fiskeri.

Fiskeristyrelsen.dk - her kan du få overblik over, hvilke fisk der er fredede, hvornår, og hvad mindstemålene er.

Fiskekort.dk - drevet af Danmarks Sportsfiskerforbund. Her kan søgemaskinen give dig et overblik over mulige fiskespots, som også inkluderer fiskeklubber og put and take-søer.

Appen "Havørred.com" - kortapp, som giver overblik over de præcise fredningsbælter, lige præcis der hvor du står.

Appen "Fangstjournalen". Her kan du frivilligt registrere dine fangster og give forskerne vigtig viden om Danmarks fiskebestande.

- Der er virkelig kommet mange nye til under corona, og det er en skøn måde at få nogle fælles oplevelser, mens man stadig holder afstand, tilføjer Niels Lynggaard, der er fiskeinstruktør i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Annonce

Start med hornfisken

Et godt begynderråd er, at I går realistisk til værks, så I får nogle succesoplevelser.

- Hvis man fisker med børn, så gå efter noget, hvor der er størst mulig chance for fangst. Skaller og aborre i sø eller å er nemt at gå til - og der er stor sandsynlighed for fisk på krogen, siger Niels Lynggaard.

Hornfisk er en anden god begynderfisk.

Bestanden er stor, og fisken er forholdsvis nem at fange ved kysten fra maj og frem. Og så er det en lækker spisefisk, hvis du styrer uden om de mange blå ben.

- Der er mange nye lystfiskere, som er født efter en hornfisketur. For det er en sjov fisk at fange, den rusker godt i agn og krog - og den fighter så man rigtigt kan mærke det, siger Niels Lynggaard.

Annonce

Vær opmærksom på kulde

Sørg også for at medbringe rigeligt varmt tøj, tilføjer Stephan Springborg, der er biolog, fritidsfisker og naturvejleder tilknyttet Naturstyrelsen.

- Man kan dårligt have for meget tøj på, når man fisker. For man står stille, vinden og vandet køler, og man står ofte ved åbne strækninger, siger han.

Fiskeudstyret skal I til gengæld ikke købe jer fattige i som det første.


Man kan dårligt have for meget tøj på, når man fisker. For man står stille, vinden og vandet køler, og man står ofte ved åbne strækninger.

Stephan Springborg, biolog, fritidsfisker og naturvejleder ved Naturstyrelsen


Lån noget grej fra omgangskredsen eller gennem grejbanken "Fiskeekspressen".

Eller begynd med en orm på en krog, som bliver holdt flydende af en prop eller et flåd.

- Det rigtige grej afhænger af, hvad du skal bruge det til, og om du fisker ved kyst, sø, bæk eller fra jolle. Så vent med at købe dig fattig i grej, til du ved, om fiskeri er noget for dig, råder Stephan Springborg.

Annonce

Husk grundliggende regler

Helt lavpraktisk er der også nogle regler, du skal følge.

Fra 18 år er det lovpligtigt at have fisketegn. Fisketegnet giver lov til at fiske i saltvand under hensyntagen til lokale fredningsbælter.

Hvis du derimod vil fiske i ferskvand, kræver det både fisketegn og tilladelse fra områdets ejer, som enten kan være staten, en fiskeklub eller en privatperson.

På www.udinaturen.dk kan du se det fulde overblik over, hvor der er frit fiskeri.

- I statsskovene er der som regel frit fiskeri. Og hvis ikke vil det fremgå af Naturstyrelsens hjemmeside og skilte på stedet, siger Stephan Springborg.

Børn må gerne fiske i et vandhul uden fisketegn.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Skarp pris på Sorento plug-in

Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Annonce