Annonce
Elbobladet

Ugens præsteklumme: Når det er op ad bakke

Anne-Marie Blak Steensig. Arkivfoto
Annonce

Godt kæmpet! Sådan råbte en flok smilende cykelryttere til mig og min mand en dag, hvor vi havde begivet os af sted på cykeltur i det meget kuperede og skønne område, hvor vi bor. Vejle Ådal. De lycra-klædte mænd var på vej ned ad en stejl bakke med vinden i ryggen. Vi var på vej op ad selvsamme bakke i modvind og trækkende med vores cykler. De havde lækre, dyre cykler. Vi havde de cykler, man nu om dage kalder ”havelåger”, hvor det navn så kommer fra. Så det var ikke helt fair set med vores briller. De havde det for nemt lige dér.

Vi ser dem så tit, cykelrytterne, for vores område er attraktivt for cykelryttere. Bakke op og bakke ned og op og ned. Højre – venstre råber de så til hinanden, når de skal give tegn. De kører både i sol og regn og blæst. De har styr på det – de er ikke til at stoppe og hatten af for det.

Andre gange er det det lidt ældre segment, vi møder. De snakker og overhaler og smiler hele vejen op ad de stejleste bakker, så vi tænker: Hvordan gør de det? Indtil vi får øje på kassen. Den lille motor bagpå. Det er elcyklerne, og de kan godt nok også få fart på – og de kører lange strækninger. Hatten af for det også. Sådan en cykel vil jeg have på et tidspunkt, og så vil jeg smile op ad alle bakkerne og til alle, jeg møder på min vej – og råbe: ”godt kæmpet” til dem på havelågerne.

Det er fantastisk, hvad sådan en lille hjælpemotor kan udrette. Den kan holde os i gang, hvor vi måske ellers havde givet op, når bakkerne bliver for store og uoverkommelige. Ret beset er det jo sådan, det er – ikke bare på cyklerne, men også i livet selv. Et lille skub i den rigtige retning kan gøre underværker, når vi står overfor udfordringer, vi ikke lige kan overskue. En samtale, nærvær, omsorg. Og tid. Et lille skub kan hjælpe os, når vi ikke helt synes, at vi har kræfterne til at klare alting selv. Det kan være præcis det lille skub, der giver fornyet livsmod – eller det, der gør, at vi overhovedet orker at svinge benene ud af sengen om morgenen.

De små hjælpemotorer i hverdagen er venner, familie, naboer. Det er alle de mennesker, der forstår, hvad små skub kan gøre – de mennesker er uundværlige. Heldigvis er der rigtig mange af dem. Tit er de lige så undseelige som boksen bag på cyklen – men de virker. Giver nye kræfter – giver bedre ture – både når det er op ad bakke, og når det er ned ad bakke i livets kuperede terræn.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce