Annonce
Elbobladet

Undgå panik hvis strømmen tager dig på stranden

Det rød-gule flag viser, at der er livreddere på stranden. Er det helt rødt, frarådes badning. Billedet her er fra en strand i Løkken. (Arkivfoto)
Du skal lade strømmen tage dig og efterfølgende svømme til siden, hvis du bliver fanget i et såkaldt revlehul, råder TrygFondens Kystlivredning.
Annonce

Danmark: Hvert år er revlehuller - også kaldet hestehuller - den direkte årsag til farlige situationer ved de danske kyster.

Tirsdag i sidste uge blev tre brødre på 6, 8 og 11 år fløjet til Rigshospitalet, efter de blev grebet af strømmen, mens de badede ved stranden i Hornbæk.

Og i sidste uge blev en ældre mand fanget i et revlehul på en strand, han ellers kendte som sin egen bukselomme efter at have badet der i 54 år.


- Hvis man går i panik og kæmper mod strømmen, bliver man træt - og det er lige meget, hvor rutineret en svømmer man er.

Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFondens Kystlivredning


Et revlehul er en fordybning i strandens revler, og under bestemte vindforhold - typisk kraftig pålandsvind - kan der opstå en stærk udadgående strøm.

Hvis du bliver fanget i den strøm, kan situationen ende fatalt. Men kun hvis du kæmper imod, forklarer Lasse Serup Jensby, der er driftsleder i TrygFondens Kystlivredning.

- Hvis man går i panik og kæmper mod strømmen, bliver man træt - og det er lige meget, hvor rutineret en svømmer man er, siger han.

I stedet skal du, hvis du bliver grebet af strømmen, forholde dig roligt og lade dig drive med ud. Strømmen trækker dig nemlig ikke ned under vandet.

- Og når strømmen bliver mindre kraftig, skal man svømme til siden, så man kommer væk fra det område, hvor revlehullet er - og så ind mod land, siger Lasse Serup Jensby.

Det kan virke unaturligt at lade sig flyde med strømmen væk fra kysten, men det er den eneste rigtige måde at komme væk fra den farlige situation, fastslår han.

Hvor længe du skal lade dig drive ud, vil afhænge af dybden. Jo dybere der er, jo hurtigere vil strømmen aftage.

Annonce

Hvordan forebygger du?

TrygFondens Kystlivredning anbefaler blandt andet, at man altid bader på strande, hvor der er livreddere, og altid holder sig mellem de flag, livredderne har sat op.

Som badegæst kan du også selv tage nogle forholdsregler.

Til dels ved at holde dig fra at bade langs moler, stensætninger og andre bølgebrydere, hvor der oftere vil opstå farlige strømforhold.

Og så kan du ofte se på vandet, hvor revlehullerne er.

- For at en bølge kan bryde, skal der være en forhøjning. Så kigger man ud over åbne strækninger, kan man få en indikation af, hvor fordybningerne, altså revlehullerne, er, ved at finde områderne, hvor bølgerne ikke bryder, siger driftsleder.

Du kan også altid tage en snak med livredderne på stranden - eller blive klogere på fænomener som revlehuller, inden du tager på stranden, på hjemmesiden respektforvand.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Du gror eksotiske planter forgæves

Elbobladet

Genbrugsbutik på banegården lukker: Omsætningen faldt drastisk, da mundbind blev indført

Elbobladet

Hæder til Meny i Fredericia: Du finder ikke en bedre frugt- og grøntafdeling i Danmark

Elbobladet

Frokostjazz i Tøjhuset

Elbobladet

Chanett og Brødrene Guf slog dørene op i Gothersgade: - Det her er mit fjerde barn

Elbobladet

Husk dig selv som pårørende

Annonce