Annonce
Elbobladet

Undgå uheld: Spot hjortene i mørket

Hvis vi påkører en kronhjort herhjemme, så kan det få fatale konsekvenser, da den kan veje op til 230 kilo. Vi påkører dog langt flere rådyr, og de har en noget mindre kampvægt - et sted mellem 20 og 25 kilo. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Det er højsæson for at påkøre hjorte. Men hvis du sænker farten det rette sted på det rette tidspunkt, så kan du mindske risikoen for et uheld betydeligt.
Annonce

Kalenderen skriver oktober, og inden længe er det mørkt, når du kører til og fra arbejde.

Som om det ikke er trist nok i forvejen, så betyder det også, at vi har taget hul på højsæsonen for påkørsler af eksempelvis rådyr og kronhjorte.

Men sænker du farten på de rette steder på de rette tidspunkter, så kan du mindske risikoen for at få et tungt klovdyr op at vende på køleren.

Sidste år modtog vagtcentralen 1812 hos Dyrenes Beskyttelse mere end 11.700 henvendelser fra folk, der enten havde fundet eller påkørt en hjort. En tredjedel af dem fandt sted i oktober, november og december.

- Vi ser langt flere uheld i den her periode, fordi hjortenes myldretid kolliderer med vores, siger Michael Karlsen, der er biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Hjorten er mest aktiv, når det er mørkt, og fordi det begynder at blive mørkt, når vi kører til og fra arbejde, så vil vores aktivitet på vejene lappe ind over deres.

Annonce

Sænk farten

Det bedste, du kan gøre, er at sænke farten. Men du skal dog kun gøre det, når det er nødvendigt.

Det vil sige, når lyset begynder at blive svagt - altså fra solnedgang til solopgang - og hvis du samtidig kører på strækninger, hvor du er i særlig risiko for at møde hjorten. Eksempelvis på skovstrækninger eller i områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende.

Husk desuden at kigge efter vejskilte, der advarer om risiko for hjorte i området.

Sænk også farten, hvis du spotter lysende øjne i rabatten.

- Hvis du kan se den 200 meter foran dig, vil jeg anbefale, at man bremser ned, for der kommer ofte flere i træk, siger Karsten Falk Hansen, der er ansvarlig for uddannelse og udvikling af jægerne hos Falck.


Hvis du kan se den 200 meter foran dig, vil jeg anbefale, at man bremser ned, for der kommer ofte flere i træk.

Karsten Falk Hansen, der er ansvarlig for uddannelse og udvikling af jægerne hos Falck


Annonce

Undgå undvigemanøvrer

Forsøg dig ikke med en vild undvigelsesmanøvre, da du risikerer at køre direkte ind i et træ eller lignende.

- Vi vil gerne undgå påkørsler, men som udgangspunkt, så husk, at det ikke er så farligt at påkøre et rådyr, siger Michael Karlsen.

Typisk vejer rådyret mellem 20 og 25 kilo. Det kan dog være langt mere farligt med en kronhjort, da den kan veje op til 230 kilo.

- Størstedelen af bilisterne kører ind i dyret, så det tumler til siden. Der er altid skader på bilen - og i sjældne tilfælde er det alvorligt for bilisten, siger Karsten Falk Hansen.

Undgå hjortepåkørsler

Sæt farten ned, når du i tusmørke, om natten og i dæmringen kører gennem områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen.
Hold øje med lysende øjne i rabatten, og sænk farten helt, hvis du ser dem.

Husk at hjorteskilte advarer om øget risiko for hjorte i området.

Vær opmærksom - en hjort kommer sjældent alene. Ser du én hoppe over vejen, så tro ikke, at faren er drevet over. Der kan godt komme flere.

Når uheldet er ude

Ring 1812, hvis dyret er såret - også selvom dyret er løbet væk.

Bliv på stedet - hvis 1812 ved, hvor ulykken er sket, kan de hurtigere sende hjælp.

Hold afstand, så dyret ikke stresses.

Ring til Falck, hvis dyret er dødt.

Påkører du en hjort, så gå som udgangspunkt ikke hen til dyret, da det kan være farligt. Hold i stedet afstand, så du ikke stresser det, og ring efter hjælp.

Men har du kontrol over situationen, må du godt selv aflive dyret.

- Man skal bare være sikker på, at man kan gøre det effektivt, siger Karsten Falk Hansen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Frokostjazz i Tøjhuset

Elbobladet

Peugeot 208 ser ud til at holde hjem

Elbobladet

Se fotos: Axeltorv er klar til jul

Annonce