Annonce
Elbobladet

Ung amerikaner finder melodien sammen med garden i Fredericia

Amerikanske Olivia Funke nyder at spille med 6. Juli Garden. Dels fordi hun elsker at spille med de andre dygtige musikere. Og dels fordi det giver hende endnu et møde med Fredericias og Danmarks kultur og sprog. Foto: Peter Friis Autzen
16-årige Olivia Funke er i Danmark for at møde danskerne og danskheden. Det har ført hende til en fast plads hos 6. Juli Garden.
Annonce

Fredericia: - De er rigtig gode. Det er dejligt at spille med garden, siger amerikanske Olivia Funke.

Hun er 16 år og stammer fra Lake City i Minnesota. Og hun er glad for at være udvekslingsstudent i Fredericia.

- Her er dejligt og ikke koldt, siger hun og forklarer, at man i Minnesota er vant til at bo langt inde i Amerika og ret nordligt.

Hun kom til Danmark for tre måneder siden. En lærer på Fredericia Gymnasium fortalte hende om 6. Juli Garden, og hurtigt blev det arrangeret, at hun fik en plads i gardens orkester.

- Derhjemme spiller jeg i et orkester på min high school. Jeg spiller trombone, siger Olivia på engelsk.

Hun vil gerne lære så meget dansk som muligt. Og helst i en fart. Men det danske ord "trækbasun" ruller ikke særlig stilsikkert over hendes tunge endnu, så hun holder sig til "trombone", hvilket de andre i garden også sagtens forstår.

Jeg vil jo gerne opleve sproget og kulturen. Og jeg vil også gerne spille. Så det er helt naturligt at være med i garden.

Olivia Funke

Annonce

Måtte lade hornet blive hjemme

Olivia har spillet trækbasun i fem-seks år. Så da hun skulle til Danmark som en del af Rotarys udvekslingsprogram, ville hun egentlig gerne have sin egen basun med.

- Men det var ikke særlig praktisk at tage den med. Jeg fik dog mit eget mundstykke med hjemmefra - og så låner jeg en trackbasoon her, siger hun med et helhjertet forsøg på det danske ord.

Hendes program er propfyldt med skole, nye venner, danskundervisning, Rotary-aktiviteter og meget andet. Og så lige en ugentlig aften med 6. Juli Garden.

- Det tager jeg mig tid til. Det vil jeg. De spiller virkelig godt - også nogle ting, jeg ikke kan finde ud af endnu, siger hun.

Øveaftenerne foregår på dansk, så også her får hun arbejdet sig ind på sproget. Og det er helt bevidst, fortæller dirigent Rolf Persson.

- At lære dansk er en del af det at være udvekslingsstudent. Så det laver vi ikke om på. Men heldigvis er Olivia - ligesom tidligere udvekslingsstudenter, der har spillet med os - erfarne på deres instrument. Så de kan godt hænge på, selvom de ikke altid forstår alt, jeg siger til dem.

Annonce

Flytter videre

Som udvekslingsstudent via Rotary skal man bo ikke bare ét, men tre forskellige steder i løbet af sit år som "udsendt".

I denne uge skal Olivia derfor flytte til sin værtsfamilie nr to.

- Det er spændende at skulle møde nye mennesker og bo hos dem. Jeg er jo udvekslingsstudent, fordi jeg vil opleve verden og kulturen og sproget. Så meget som muligt. Så jeg glæder mig, selvom det også er lidt underligt at skulle forlade min første værtsfamilie, siger hun.

At Fredericias egen 6. Juli Garden er en del af den kultur, en ung amerikaner vælger at opsøge, gør kun gardens formand, Peter Vind Larsen, stolt.

- Fredericia har meget at tilbyde. At en ung udlænding synes, at garden er noget, han eller hun vil være med i, er dejligt. Og alle, der kan spille, vil jo gerne spille. Så selvfølgelig er vores dør åben, hvis man gerne vil være med, siger han, mens orkesteret lidt efter lidt samles i et af lokalerne bag en gammel villa på Prangervej, hvor garden holder til.

Olivia pakker sin lånte basun ud og gør klar til at øve sammen med de 17 andre. Dagens repertoire er julesange. Nogle af dem er kendte, amerikanske klassikere, som Olivia er vokset op med. Andre er fra den danske sangskat, som Olivia aldrig havde hørt, før 6. Juli Garden kom ind i hendes liv.

Julie Arbjerg Petersen (til venstre) er saxofonist i garden og går også på gymnasiet sammen med Olivia. Så hun er en god hjælp, når sproget driller. Og en god ven. Foto: Peter Friis Autzen
Peter Vind Larsen glæder sig over, at garden er blandt de kultur-tilbud, den unge amerikaner ønsker at få ind under huden. Foto: Peter Friis Autzen
Da Olivia skulle rejse til Danmark, kunne hun ikke få sin egen basun med. Men hun har dog sit eget mundstykke med hjemmefra. Foto: Peter Friis Autzen
Rolf Persson dirigerer og instruerer på dansk. Så må Olivia holde ørerne stive. Foto: Peter Friis Autzen
Julie og Olivia. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Annonce