Annonce
Elbobladet

Unik skov til fredericianerne: 12.000 træer foldes ud til en sommerfugl

Sådan kommer skoven til at se ud fra luften. Den er placeret ved Gl. Stoustrupvej ud mod Ydre Ringvej. Illustration: Fredericia Kommune
Et nye skovområde ved Ydre Ringvej bliver indrettet med fokus på bestemte træarter og plantesorter for at øge biodiversiteten i området. Det vil give særligt gunstige vilkår for sommerfugle og dyreliv.
Annonce

Fredericia: Sommerfugleskoven bliver navnet på et ny skov, som kommer til at bestå af 12.000 træer, der sættes i jorden i denne uge på et areal på Gl. Stoustrupvej ved Ydre Ringvej.

Navnet er opstået, fordi den fem hektar store skov oppe fra luften vil komme til at ligne en sommerfugl. Ifølge Fredericia Kommune, som står bag skovrejsningen sammen med organisation Plant et Træ og ferieparkkæden Landal GreenParks, bliver sommerfuglen den største af sin slags i verden.

- I Fredericia Kommune har vi i mange år haft fokus på bæredygtig byudvikling, og vi glæder os over at tage del i samarbejdet omkring Sommerfugleskoven. Det nye skovområde er udviklet med særligt fokus på at øge biodiversiteten i vores kommune ved at skabe grobund for særligt sommerfugle og andet dyreliv, siger Christian Bro (S), formand for miljø- og teknikudvalget, i en pressemeddelelse.

Sommerfugleskoven bliver med sine fem hektar den største skov i Danmark, som er specielt designet til at skabe levesteder for mange forskellige sommerfuglearter. Sommerfugle-formen på skoven skal ses som et symbol for biodiversitet og understrege vigtigheden af skov, træer og dyreliv på verdensplan, fortæller parterne bag projektet.


Det nye skovområde er udviklet med særligt fokus på at øge biodiversiteten i vores kommune ved at skabe grobund for særligt sommerfugle og andet dyreliv.

Christian Bro (S), formand for miljø- og teknikudvalget


- Hos Plant et Træ arbejder vi for at skabe større forståelse for træers vilkår og vækst, blandt andet ved at plante træer og donere frugtplantager og læringsmaterialer til landets daginstitutioner. Både Landal GreenParks og Fredericia Kommune deler vores mission om at få børn ud i naturen og lære om flora, fauna og dyreliv. Sommerfugleskoven skal øge de besøgenes viden om og opmærksomhed på skovnaturen, og skovens unikke form vil forhåbentlig bidrage til at skabe fokus på netop det, siger Jens Døssing, der er landsformand for Plant et Træ.

Annonce

Bliver hegnet ind

I Sommerfugleskoven vil besøgende kunne finde forskellige træsorter som asp, vilde æble- og pæretræer, skovfyr, egetræer, pil og tørst. Udover de 12.000 træer anlægges åbne lysninger for at skabe læ og varme i midten af skoven.

Her vil der være lavere kratbevoksninger af blandt andet slåen, tjørn og rose, der alle er gode nektarkilder for sommerfugle og andre insekter. Med variationen i skovområdet er målet på længere sigt at skabe levesteder for mange forskellige sommerfuglearter.

Landal GreenParks, Plant et Træ og Fredericia Kommune tog tirsdag det første spadestik til plantningen af 12.000 træer. Fra venstre er det Jens Døssing fra Plant et Træ, Kent Lodberg fra Landal GreenParks og Christian Bro, formand for miljø- og teknikudvalget i Fredericia Kommune. Foto: Claus Fisker

Skoven vil i de første år været hegnet ind, så dyrevildt ikke spiser planterne, men derefter vil den blive tilgængelig for offentligheden.

- I Fredericia får vi nu en ny skov fem-syv minutter fra Rådhuspladsen. Vi er en lille kommune, men vi har rigtig meget at byde på, sagde Christian Bro på et virtuelt pressemøde onsdag formiddag, hvor planerne blev præsenteret.

Sommerfugleskoven

Første spadestik til Sommerfugleskoven blev taget 17. november taget nær Gl. Stoustrupvej 60.

Skovområdet rummer cirka 12.000 træer og buske, og området måler omkring fem hektar – et areal der svarer til omtrent syv fodboldbaner.

Skoven er specielt indrettet med fokus på at skabe gode levesteder og fødegrundlag for mange forskellige sommerfuglearter, men også andre insekter, fugle og dyr. Alle buske og træer er derfor nøje udvalgt, fordi de enten er gode nektarkilder eller foderplanter.

Skoven er udformet således, at der skabes variation i vegetationsstruktur, soleksponering, læ og planteartssammensætning.

Skoven udgøres af cirka 20 forskellige arter af træer og buske, som er hjemmehørende danske arter; herunder asp, æble, skovfyr, eg, pil, vrietorn og tørst samt slåen, tjørn, røn, og hunderose.

Flere af de plantede træer og buske er værtsplanter for sommerfuglelarver. Vrietorn og tørst er for eksempel begge vært for citronsommerfuglens larve.

Et lille udvalg af sommerfugle, der med tiden kan dukke op i Sommerfugleskoven, er: Nældens takvinge, Nældesommerfugl, Dagpåfugleøje, Citronsommerfugl, Skovrandøje, Kejserkåbe, Sortåret Hvidvinge, Blåhale og Det hvide C.

Efter få år vil de første sommerfugle forventeligt allerede kunne ses flyvende på varme dage i marts.

Sommerfugleskoven har desuden til formål at øge viden om naturen og skabe begejstring herfor samt øge opmærksomhed på skovnaturen og biodiversitet.

Set fra luften danner skoven billedet af verdens største sommerfugl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Audi-diesel yder 341 hk

Elbobladet

BMW elbil med 500 hk

Elbobladet

MX-30 scorer fem stjerner

Elbobladet

Fransk vintage jul

Annonce