Annonce
Elbobladet

Vælg te som du vælger din vin

Her ses en kande med te fra TWG Tea, som hedder Golden Yin Zhen. Den er belagt med 24-karat guld, og du skal slippe over 4300 kroner for 50 gram af den eksklusive te. Arkivfoto: Edgar Su/Reuters
Smagen af din te kan variere stort, afhængigt af hvor den kommer fra, hvor gammel den er, og hvordan den er behandlet.
Annonce

Når du skal forkæle dine gæster med en lækker middag, så skal der ofte også åbnes nogle flasker med god vin. Og når de skal vælges, kigger du nok både på landet, druen og måske også årgangen.

Og faktisk bør du gøre dig mange af de samme overvejelser, når du efter middagen skal kræse for gæsterne - eller din egen gane - med en kande dampende te.

Kend din te

Spørg ind til teen og dens oprindelse hos din forhandler.

Jo mere de ved om teen, jo mere er det et tegn på, at kvaliteten er i orden.

En huskeregel for de vigtigste elementer er det engelske ord "scope". Det står for season, cultivar, origin, picking og elevation - det vil sige sæson, kultivar - altså variant, oprindelse, plukning og proces og højde.

Det fortæller Alexis Kaae, som er formand for Dansk Tesammenslutning, vicepræsident i European Speciality Tea Association og dommer ved internationale konkurrencer.

Annonce

Seks slags te

Først og fremmest skal du kende typen.

- Te er altid lavet af teplanten camellia sinensis. Men afhængigt af, hvordan den er behandlet, kalder man teen forskellige ting, siger Alexis Kaae.

- Der er seks slags: grøn, sort, oolong, hvid, gul og en fermenteret te, vi kalder pu erh, forklarer hun.

Hun råder til, at du altid køber din te som hele blade og sørger for, at de kan bevæge sig frit i vandet. De skal altså ikke klemmes sammen i en lille pose eller et trangt teæg.

- Når vandet har fri adgang, får du frigivet mere fra bladene. Du får alle frugtnoterne ligesom med vin. Ellers får du kun koffein og lidt farve, men ikke smagen, siger Alexis Kaae.

Og selv om kvalitetste ofte fremstår meget dyrere, så mener hun ikke, at forskellen er så stor i praksis.

- Køber du en god kvalitet, så kan du brygge på bladene adskillige gange. Jeg bruger dem næsten hele dagen. Og så kan den dyre te godt blive ret billig, hvis du kan brygge tre-fire gange på de samme blade, siger hun og tilføjer, at nogle kan bruges helt op til 20 gange.

Annonce

Spørg ind til teen

Yao Chen er vinder af tebrygnings-konkurrencen Tea Masters Cup. Og hun går lige skridtet videre og spørger altid ind til, præcis hvor teen kommer fra, hvor højt planterne har stået, og hvor gamle træerne er.

- Jeg skal vide så meget som muligt om teen. Ofte er det en højere kvalitet, hvis tetræerne vokser højere oppe på et bjerg, fortæller hun.

- Det kommer dog an på typen. Grøn te kommer typisk fra lavere områder, tilføjer hun.

Hun kunne heller ikke drømme om at bruge andet end hele blade. De er typisk plukket ved håndkraft - ellers går de ganske enkelt i stykker.


Jeg skal vide så meget som muligt om teen. Ofte er det en højere kvalitet, hvis tetræerne vokser højere oppe på et bjerg.

Yao Chen, vinder af Tea Masters Cup


- Derudover giver det den bedste kvalitet, hvis hele processen derefter er lavet ved håndkraft. En god temester kan mærke, hvilken temperatur og behandling bladene skal have, siger Yao Chen.

Ligesom for vin betyder årgangen også noget. Nogle teer skal gerne drikkes unge - det gælder eksempelvis grøn te. Andre teer kan udvikle sig med årene.

- Gammel hvid te er meget eftertragtet lige nu, fortæller Yao Chen.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Skarp pris på Sorento plug-in

Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Annonce