Annonce
Elbobladet

Varm boligen op på abonnement og spar penge her og nu

Der er stadig ca. 80.000 huse i Danmark, der opvarmes med oliefyr, og cirka 380.000 med naturgas. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Hvis du ikke er villig til at investere i en dyr varmepumpe, så findes der en anden løsning. Men overvej den en ekstra gang, inden du siger ja.
Annonce

Du behøver ikke at punge ud med hundredtusinde kroner, hvis du vil skifte dit gamle olie- eller gasfyr ud med en varmepumpe.

For ligesom du kan købe abonnement til en streamingtjeneste, så kan du også vælge at abonnere på en varmepumpe.

Tidligere i år iværksatte regeringen en skrotningsordning, som giver udbyderne et tilskud til hver varmepumpe på abonnement på op til 25.000 kroner, hvilket gør, at den i sidste ende er billigere for forbrugeren.

Det kan være en gevinst, hvis du har et udtjent olie- eller gasfyr, der trænger til at blive udskiftet, men ikke vil lægge mange penge her og nu i en ny løsning.

- Tilbuddet er til dem, der ikke ønsker at købe en varmepumpe - eksempelvis fordi man har svært at lægge en så stor investering, siger Jens Peter Vedel, der er fuldmægtig i Energistyrelsen.

På længere sigt vil det billigste dog altid være at investere i din egen varmepumpe. Men det vil ifølge Energistyrelse koste dig mellem 90.000 og 150.000 kroner inklusiv installation.

Vælger du at få installeret en varmepumpe på abonnement, så vil du kun skulle betale et mindre engangsbetaling samt et løbende abonnement, og for den varme, du bruger.

Men hvor meget, du selv vil skulle punge ud med, er endnu for tidligt at svare på, da man afventer at se puljens og klimaaftalens effekt på markedet, forklarer Energistyrelsen.

- Investeringen her og nu er dog væsentlig mindre, end hvis du køber din egen varmepumpe, siger Jens Peder Vesel.

Annonce

Udbyder skal vedligeholde

Som pejlemærke har tilbuddet tidligere kørt som en forsøgsordning, hvor du skulle lægge mellem 20.000 og 30.000 kroner i engangsbetaling.

Tag eventuelt fat i en energileverandør, der tilbyder varmepumpe på abonnement, og forhør dig om den nuværende pris.

Varmepumpe på abonnement

Som boligejer vil det billigste på længere sigt være at investere i egen varmepumpe.

Vil du undgå at skulle lægge så mange penge her og nu, kan du vælge at købe en varmepumpe på abonnement.

Årsagen til, at du kan få den løsning billigere er blandt andet, at leverandøren, som du køber den af, får et tilskud fra staten på op til 25.000 kroner per konvertering fra olie eller naturgas. De penge skal bruges på at gøre abonnementet billigere for dig som forbruger.

Tilskuddet er netop gået fra at være en forsøgsordning til at blive fuldt etableret som en del af klimaaftalen i 2020 og energiaftalen 2018.

Desuden vil udbyderne have ansvaret for at installere og vedligeholde varmepumpen.

Og det kan være en fordel, da en forkert installering og mangel på vedligeholdelse kan blive dyrt fort dig.

- Man ser tit, at den ikke bliver installeret korrekt, og så kommer den til at koste mere i elforbrug end nødvendigt, siger Peter Fuglsang, der er energirådgiver i PF Energi.

Annonce

Økonomi mod klima

Det er dog ikke altid, at den smarteste løsning er at ty til varmepumpen.

- Jeg vil ikke anbefale varmepumpe til folk, der bor i byer eller områder, hvor der er mulighed for at blive koblet på fjernvarme, siger Peter Fuglsang.


Jeg vil ikke anbefale varmepumpe til folk, der bor i byer eller områder, hvor der er mulighed for at blive koblet på fjernvarme.

Peter Fuglsang, energirådgiver


Overvej desuden tilbuddet en ekstra gang, hvis du har et velfungerende olie- eller gasfyr.

- Det er altid en god idé, hvis du gør det for klimaet, men fra et økonomisk synspunkt skal man nok beholde fyret, indtil det ikke kan mere, og så få det skiftet derefter, siger Peter Fuglsang.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Frokostjazz i Tøjhuset

Elbobladet

Peugeot 208 ser ud til at holde hjem

Elbobladet

Se fotos: Axeltorv er klar til jul

Annonce