Annonce
Elbobladet

Vegetarer blandt julegæsterne? Server dette lækre alternativ

Kogebogsforfatter Kirsten Skaarup har været vegetar i 50 år, og hun foretrækker at servere en hasselbackselleri til jul. Foto: www.kirstenskaarup.dk/Free
Du behøver ikke at lave en særskilt julemiddag, selv om der er vegetarer blandt gæsterne. Se her, hvad du nemt kan servere, så julestemningen rammer alle.

"Rør blot ikke ved min gamle jul", lyder den velkendte sætning i "Sikken Voldsom Trængsel og Alarm". Og der er jo næppe noget mere helligt end julebordet med flæskesteg, and, brun sovs, kartofler og rødkål.

Men mens indholdet af julemiddagen ikke har rørt på sig i årtier, er der altså kommet flere vegetarer rundt om bordene. Og du blegner måske lidt ved tanken om, hvad du så lige skal servere for din nye svigersøn eller -datter, som ikke spiser kød.

Heldigvis behøver du ikke at sammensætte to helt forskellige julemenuer. Du kan bare supplere klassikerne med et par lækre alternativer uden kød.

Annonce

Selleri a la hasselback

Opskriften er til fire personer. Du skal bruge en selleri på cirka trekvart kilo.

Lav først en marinade. Den røres sammen af fire spiseskefulde olivenolie, to spiseskefulde tamari, to spiseskefulde ahorn- eller anden sirup, en halv deciliter sød chilisovs, to spiseskefulde citronsaft, en teskefuld stødt allehånde, en teskefuld stødt stjerneanis, salt og friskkværnet peber.

Smag godt til med sødt, salt og surt samt krydderierne. Marinaden må gerne smage af jul.

Skær selleriknolden over i to dele midt på den brede del. Skræl sellerien.

Skær skiver ned i begge halvdele af sellerien, men kun trekvart ned, så den stadig hænger sammen i bunden. Skiverne skal være tre millimeter brede.

Sæt de halve sellerier i en smurt bageform med skærefladen nedad. Pensl dem godt med marinaden. Stik så mange nelliker mellem skiverne, som du har lyst til. Sæt også laurbærblade ned mellem et par skiver.

Bag sellerien i en 200 grader varm ovn i 50-60 minutter. Pensl med marinaden cirka hvert kvarter. Når sellerien er lidt mør, og skiverne begynder at kunne skilles lidt ad, pensler du også ned mellem skiverne.

Når sellerien er ved at være mør - det vurderer du ved at stikke i den med en kniv - kan du drysse med to-tre spiseskefulde rørsukker og sætte den under grillen, til overfladen er helt gylden.

- Når man er samlet venner og familie, skal plantespiserne helst ikke skille sig for meget ud, siger Kirsten Skaarup, som er kogebogsforfatter og deler vegetariske opskrifter på kirstenskaarup.dk, og tilføjer:

- Det kan nemlig give gnidninger, og nogle føler sig angrebet - fordi de enten spiser kød eller spiser planter.

Glem ikke sovsen

Og der er masser af muligheder. Kirsten Skaarup, som selv har været vegetar i 50 år, foreslår at lave hasselbackselleri, som minder lidt om en steg og smager rigtig godt.

- Hvis man laver en halv selleri, er der til fire personer. Men man kan jo også lave en hel, så der er til alle, der vil smage, siger Kirsten Skaarup og fortsætter:

- De fleste bliver virkelig overrasket over, hvor godt det er. Det er en god måde at udbrede det på, så man kan komme af med nogle af fordommene.

Når man er samlet venner og familie, skal plantespiserne helst ikke skille sig for meget ud.

Kirsten Skaarup, kogebogsforfatter

Derudover kan alle tage for sig af de hvide kartofler, brunede kartofler, gelé, surt og rødkål - men undlad i så fald at hælde andefedt over rødkålen.

Det er til gengæld nemt at glemme, at sovsen typisk ikke er vegetarisk. Den er lavet på stegesky fra anden eller flæskestegen.

Du kan dog sagtens lave en brun sovs, som er vegetarisk, fortæller Kirsten Skaarup.

Det gælder bare om at få masser af umami ind i sovsen - som du ellers ville få fra kødet. Det kan du gøre med blandt andet tørrede svampe, miso og tamari.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Uventede gæster

Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Buster måtte på tobaksafvænning efter en tur til dyrlæge

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Elbobladet

På den 2. side: Send dit bud et smil på vejen

Elbobladet

Kim Sjøgren spiller til nytårskoncert med humor

Elbobladet

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

Elbobladet

Motion og hygge

Elbobladet

Tager over efter Søren Møller: Velkendt ansigt bliver leder af musicalakademiet

Elbobladet

Odenseaner fra Esbjerg rykker ind på chefpost i Fredericia

Elbobladet

Kanal-boss forelskede sig i Fredericia, forandrede Fredericia og forlader Fredericia

Elbobladet

Kæmpe butik åbner i Fredericia: Intersport er klar med dato for åbning

Elbobladet

Dessertsøstre måtte lukke café efter uvelkomment besøg i kælderen: - Vi vil være helt sikre, inden vi åbner

Elbobladet

Tre tricks giver garanti for knasende sprøde flæskesvær

Elbobladet

Sidste dag med genbrug på Prangervej: Winnie siger tak for sin gode arbejdsplads - men kan ikke flytte med

Elbobladet

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Elbobladet

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Elbobladet

Tre finaler og en sølvmedalje til riffelskytte

Elbobladet

Cykelbutik klar til åbning: Gamle indretningsmaterialer har fået nyt liv og værdi

Elbobladet

Morfin-byen: Fredericia-erfaringer kan føre til stramning af straffeloven

Elbobladet

På den 2. side: Dieseldunsten og den hvide chokoladefrø

Elbobladet

Guldmedaljer til Mai og Freja

Elbobladet

Præstens klumme: Demokrati af Guds nåde?

Elbobladet

Julegavekonvoj sætter kurs mod Rumænien: - Det bedste er at se de store lys i børnenes øjne

Annonce