Annonce
Elbobladet

Vendersgade-butikker er frustrerede over sivegade-debat: - Hvorfor er der slet ingen, der spørger os?

Tina Prytz (VegaGarn), Susanne Vinstrup (Ørntoft og Milano) og Henriette Sejersen (Din Tøjmand Sejersen) er frustrerede over sivegade-debatten og føler sig ikke hørt.  Arkivfoto taget i anden anledning: Gustav Roesbjerg Mygind
I årevis har debatten om Vendersgades fremtid som gågade bølget frem og tilbage. Men uden at butikkerne er blevet spurgt, siger de.

Fredericia: - Hvorfor bliver nogle politikere ved med at snakke om at gøre Vendersgade til sivegade eller trafikgade uden at snakke med os butiksindehavere om det? Jeg tror ikke, at politikerne har forstand på at drive butik. Det har vi. Men jeg har ikke set en politiker her i min butik i årevis.

Susanne Vinstrup er indehaver af butikkerne Ørntoft og Milano i den sydlige ende af Vendersgades gågade-strækning. Og hun er irriteret over igen og igen at se sin gågade stemplet som aflivningsklar. Senest udtalte blandt andre Kenny Bruun Olsen (V), Karsten Byrgesen (NB) og Susanne Eilersen (DF) sig til Fredericiaavisen om, at Vendersgade bør omdannes til sivegade med korttidsparkering. Og det frustrerer Susanne Vinstrup.

Sammen med kollegerne i Sejersen og Vega Garn advarer hun mod at tale Vendersgade ned og mod at sende bilerne ind, før gågade-potentialet er afprøvet for alvor.

Annonce

- Og hvad med de mange nye meldinger om projekter, butikker og spisesteder i Vendersgade? De viser, at det er for tidligt at erklære Vendersgade død. Det har vi vidst i flere år, men nu kan alle se det, siger Susanne Vinstrup.

I dag er en del af Vendersgade gågade. Det bør den blive ved med at være, mener en kreds af butiksindehavere. Men det er ikke alle politikere enige i. Gadens belægning byder på ordene "Byen for alle" på mange forskellige sprog. Foto: Peter Friis Autzen

Hvad vil I gerne for Vendersgade?

- Vi vil gerne bevare Vendersgade som gågade. Og vi vil gerne inddrages i diskussionen. Politikerne siger, at de vil snakke med os butikker - men hvad bliver det til med den snak? Det er mindst tre år siden, jeg sidst havde en politiker i røret, siger Susanne Vinstrup.

Byrgesen: Så kommer jeg

En af de politikere, der har talt for en sivegade-løsning i Vendersgade, er Nye Borgerliges Karsten Byrgesen.

Som mange andre har også han bemærket den seneste tids udviklingsnyheder omkring Vendersgade. Og han understreger, at han ikke har en drøm om at sende biler ind i gågaden.

- Jeg afliver ikke Vendersgade som gågade. Men jeg vil se på de muligheder og udfordringer, der er. Vi skal selvfølgelig snakke med butiksindehaverne. Det har jeg ikke gjort, men det vil jeg gøre nu. Det er jo let nok for alle os andre at sidde i et lokale et eller andet sted og synes noget. Men det er dem, der ved noget om det, siger han.

Karsten Byrgesen (NB) hæfter sig ved, at butiksindehaverne ikke føler sig hørt. Så nu vil han tage kontakt og tale med dem om tingene. Arkivfoto: Morten Kiilerich

Også Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti har forud for de seneste udviklings-nyheder talt for en sivegade-løsning i Vendersgade.

- Byudvikling er en levende ting, som hele tiden kan ændre sig. Vi har hænderne oppe over hovedet efter de nye meldinger om Vendersgade, siger hun.


Jeg sidder ikke i det udvalg.

Susanne Eilersen (DF)


Nu spørger jeg dig så i dag: Synes du, at Vendersgade skal bestå som gågade eller ej?

- Når vi får gang i den nye gågadestrækning ned mod havnen, får vi for mange gågadekvadratmeter i Fredericia. Så jeg vil gerne se på muligheden for en sivegade, men jeg vil ikke lægge mig fast på det.

Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti mener, at Fredericia får for mange gågader. Foto: Søren Gylling

Butikkerne ærgrer sig over, at politikere melder ud uden at have talt med dem. Har du talt med butikkerne?

- Jeg sidder ikke i det udvalg, siger Susanne Eilersen og tilføjer:

- Men butikkerne har heller ikke henvendt sig til mig.

Annonce

S vil se, hvad der sker

En, der til gengæld sidder i det rigtige udvalg, er socialdemokraten Søren Larsen. Han er formand for byrådets by- og planudvalg, hvor spørgsmål om trafikomlægninger hører hjemme.

Han har fulgt med i de seneste nye meldinger omkring Vendersgade.

- Jeg er glad for, at vi ikke har lukket Vendersgade som gågade. Og jeg er glad for de nye meldinger for gaden. Men sidst jeg gik gennem Vendersgade, stod over halvdelen af butikkerne tomme. Jeg har ikke taget stilling til, hvad jeg synes, der skal ske med Vendersgade. Men hvis ikke gaden kan fyldes ud, skal vi jo gøre et eller andet, siger Søren Larsen.

Søren Larsen fra Socialdemokratiet er formand for by- og planudvalget. Han har ikke taget stilling til, hvad han synes, der skal ske med Vendersgade. Arkivfoto: Claus Fisker

Byrådet skal i gang med at udvikle en ny strategi for hele midtbyen - herunder også Vendersgade. Under det arbejde skal også butikkerne, Fredericia Shopping og andre involveres, lover Søren Larsen

Butiksindehaverne siger, at ingen spørger dem. Har du talt med butikkerne?

- Nej, ikke endnu. Men det kommer vi til, siger Søren Larsen.

Annonce

Kenny Bruun: Den er død

Venstres Kenny Bruun Olsen er næstformand i by- og planudvalget. Også han har lagt op til en sivegade i Vendersgade.

- Det er rigtig, rigtig godt med de nye ting, der er på vej dernede. Men jeg tror, at Vendersgade er død. Og Venstre mener, at vi lige så godt kan åbne gaden op, når nu vi laver andre strækninger til gågade. Vi kan jo ikke have gågade overalt i byen, selvom det kunne være hyggeligt, siger Kenny Bruun Olsen.

Har du talt med butikkerne?

Kenny Bruun Olsen fra Venstre er næstformand i byrådets by- og planudvalg. Han mener, at Vendersgade er død som gågade med butikker. Arkivfoto: Claus Fisker

- Nej, men det skal vi selvfølgelig gøre, inden noget besluttes.

Kenny Bruun mener ikke, at gågadestatus er altafgørende - slet ikke for spisesteder som de kommende sushi-koncept og dessertcafé i Vendersgade.

- Se for eksempel Ti Trin Ned. Det er gået dem godt med Michelin-stjerne og det hele, selvom de i starten lå i Norgesgade. Og de ligger jo stadig ikke i en gågade, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Rift om vilde frø og planter

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce