Annonce
Elbobladet

Video: 60 år gammelt venskab blev genoplivet på ny pladeindspilning

Kent Illum Petersen i sit hjemmestude/pulterkammer. I baggrunden til højre ses hans musikalske fortid - og i baggrunden til venstre fremtiden/nutiden i form af Q-base-sysmet, som den nye plade er indspillet på. Foto: Peter Friis Autzen
Gammel venskab forgår ikke - slet ikke mellem orkesterkammerater. Kent Illum Petersens nye plade byder på gamle venner og helt nye corona-dikterede indspilninger: Sammen, men hver for sig.

Erritsø: - Prøv lige at høre her, siger Kent Illum Petersen og drejer på en volumenknap, der ligger på bordet under computerskærmen.

Ud gennem højttalerne strømmer let, drømmende og swingende jazz fra hans seneste plade. Den 77-årige fredericianer har arbejdet under corona-tidens udfordringer og bakset en pladeindspilning sammen, hvor han og hans medmusikanter ikke på noget tidspunkt har været i samme lokale. Jo, der var én gang, hvor noget violin skulle indspilles. Den dag var de to i "studiet": Hjemme hos Kent og fru May-Eva i Erritsø.

Studiet er et hjemmekontor, indrettet mellem skabe og hylder, tegninger fra barnebarnet, fotos fra gamle dage og pakkenelliker i øvrigt. Men med det rette grej og en stor portion musikalitet kan også den slags lokaler godt fungere som pladestudie.

Annonce

Pladen hedder "Smooth Jazz Volume 2". Volume 1 udkom for otte år siden. Dengang kunne Kent og de andre mødes, men nu om stunder er det ikke muligt at samles. Men selv uden at være i samme lokale kan gode musikere få det til at swinge. Det kræver bare det rette udstyr, det rette øre og de rette evner med instrumentet.


Det er lidt underligt at indspille musik uden at være samlet. Men det fungerer faktisk - selvom det selvfølgelig er sjovere at spille sammen.

Kent Illum Petersen, guitarist


- Jeg er godt tilfreds med resultatet, siger Kent med et smil og et blik, der viser, at han ikke bare er tilfreds, men direkte glad.

Pladen er indspillet ét instrument ad gangen og derefter sendt på kryds og tværs af landet i form af filer eller cd'er. Efter lag nok og lidt mix-arbejde er det hele faldet på plads. Musikken hænger sammen og lyder, som om den er indspillet af en flok musikere i samme rum.

Musikkammerater for evigt

På væggen i Kents hjemmestudie hænger fotos fra hans mange, mange år som musiker.

Orkestre, bands, møder, oplevelser, venner og andet, der har sat præg på hans liv med kærlighed til musikken og smil i hjertet.

Han har været med i utallige musikalske sammenhænge og har turneret i både ind- og udland. Han har undervist og givet sin begejstring videre til andre og yngre. Undervejs har han spillet med venner, bekendte og kammerater. Og den slags venskaber glemmer man ikke sådan lige.

Et af de store billeder på væggen viser Kent sammen med et band, han spillede i for 60 år siden, da han var 16-17 år og knap tør bag ørerne. En af de andre på billedet vendte pludselig tilbage i Kents musikliv, da den nye plade skulle indspilles.

- Det er min meget gode ungdomsven Peter Saager, der kom med på flere af numrene og også har hjulpet mig med at lave projektet færdigt, siger Kent.

Peter fik Kent til at investere i nye computersystemer til at håndtere indspilningerne. Han havde et system i forvejen, men for at bruge det samme som de andre indkøbte han et Q-Base-system, der giver ham mulighed for at operere med nærmest uendelig mange spor, som kan mixes, klippes, flyttes og lydbehandles, indtil lydbilledet er nøjagtig, som det skal være.

Er der ikke en fare for, at man aldrig bliver færdig, når man sådan kan rette til og rette til og rette til?

- Jo, den fare er der. Og den skal man passe på, for man kan også komme til at fjerne noget af livet i en optagelse, hvis man retter for meget til, siger Kent.

Derfor har han valgt, at blandt andet hans guitarsoloer skulle indspilles i ét hug - eller i ét take, som man siger.

Annonce

Violinist nåede kun ét nummer

En anden af vennerne på pladen er Erik Strøm, der kom hjem til Kent for at indspille et violin-spor på pladen.

Det foregik i det lille studie-pultekammer, hvor Kent sad på sin stol, mens Erik indspillede i en mikrofon.

Kent Illum Petersen bruger sit pulterkammer som studie. Hans guitarer kan kobles direkte til computeren. Mød også Kent - og hør en lille stump af musikken - i videoen på netavisen, Elbobladet.dk. Foto: Peter Friis Autzen

- Han spillede ét nummer, men jeg ville gerne have ham med på et andet nummer også. Det ville han lige øve sig lidt på først, så han tog nummeret med hjem, så vi kunne indspille det en anden dag. Men det nåede vi desværre ikke. Han døde, inden vi fik indspillet det sidste, siger Kent.

Cd'en hedder "Smooth Jazz Volume 2" og er indspillet under navnet Kent Illum & Friends.

Cd'en kan blandt andet købes hos Helsekosten i Prinsessegade, hvor en anden af Kents gamle musikvenner, Kurt Halling, arbejder og har tilbudt at hjælpe til med salget.

- Jeg regner ikke med at blive millionær på den her plade. Men det er dejligt at spille musik og udgive det. Og jeg håber, at nogen kan bruge pladen til hygge og stemning, siger Kent.

Den nye plade er indspillet og redigeret på computer - en noget anden teknik end da Kent begyndte som musiker for godt 60 år siden. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Elbobladet

Business Fredericia ansætter erhvervskonsulent med særlig fokus på energi og klima

Annonce
Annonce
Elbobladet

Kræfterne er der ikke længere: Loppemarked takker af

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Nyt liv blomstrer op i det gamle løveapotek: Tina mangler blot at få styr på navnet til sin nye butik

Elbobladet

Lær de fem erotiske sprog og giv parforholdet et boost

Elbobladet

Traditioner har ingen alder -  5. generation skød sig til konge-titel

Elbobladet

Barndomsvenner vil gøre din bil skinnende ren: Nu er jagten gået ind efter en garage

Elbobladet

Fire lokale danmarksmestre kåret ved lokalt sejlerstævne

Elbobladet

Præstens klumme: "Hva' ham Jesus, var han sådan en alfahan?"

Elbobladet

Syng, Spis og Snak på den lokale højskole

Elbobladet

Arlette overlevede dødslejren - foredrag om Auschwitz i 1944

Elbobladet

Tidligere bankmand vender hjem: Vil spare de lokale for penge med uvildig, økonomisk rådgivning

Elbobladet

Jacob redder maden hos Den Gyldne Ovn: Restauranter oplever rift om Too Good To Go-poser

Elbobladet

Ugens hund: Margrethe VI er på skånekost

Elbobladet

På den 2. side: Hvor svært kan det være?

Elbobladet

1000 gratis trøjer var væk på én time: Folk strømmede til FC-kamp og tribune-indvielse

Elbobladet

Gør brætspil til en succes - selv for den dårlige taber

Elbobladet

Padlock Chain serverer egen øl til koncert

Elbobladet

60 års jubilarer fra Treldevejens Skole

Elbobladet

El og plug-in udgør nu 40 procent af bilsalget

Elbobladet

Yusuf åbner nyt pizzeria i næste uge: Han satser på egne opskrifter og god plads til spisende

Elbobladet

Få din vin til at smage endnu bedre med disse tips

Elbobladet

Fredericia på landkortet: Vi var en storby i vikingetiden

Elbobladet

Skobutik drejer nøglen om: Vil i stedet fokusere på nethandel

Annonce