Annonce
Elbobladet

Så travlt har restauranter, caféer, hoteller og supermarkeder: Nytåret bliver en stor ud-af-huset-dag

Meny i Fredericia har travlt med at gøre mad og menuer klar - blandt andet til kunder, der har bestilt til nytårsaften. Her er Randi Dahl i gang med at pakke de første af flere hundrede menuer. Foto: Peter Friis Autzen
Mange orker ikke at lave mad nytårsaften. Andre stoler mere på de professionelle.

Fredericia: Mange kokke i køkkenet er normalt ikke en god ting. Men nytårsaftensdag er der god gang i adskillige storkøkkener rundt om i Fredericia. Så der er brug for mange kokke.

Takeaway, færdige menuer og mad ud af huset er en stor ting på årets sidste dag. Måske endda mere end nogensinde før.

Flere lokale leverandører fortæller om et helt særligt rykind af feststemte, køkkentrætte og lækkersultne fredericianere i år, mens der er andre, der tager imod gæster på årets sidste aften.

Annonce

1 Meny har udsolgt af menuer

Nogle af de kunder, der er kommet for sent til en af Menys nytårsmenuer, slår sig i stedet løs her i slagterafdelingen, hvor slagtermester Danny Petersen har travlt med at lægge bøffer og udskæringer frem. Foto: Peter Friis Autzen

Købmand Morten Birkebæk hos Meny på Indre Ringvej nær banegården har aldrig oplevet så stor travlhed i køkkenet som i denne tid.

- Vi skalerede op med hundrede ekstra menuer, da vi kunne se, hvor det bar henad. Og det hele er udsolgt. Vi har i nogle dage været nødt til at sende kunder andre steder hen, siger han med et smil.

For ikke at gå på kompromis med kvaliteten har han valgt ikke at skalere yderligere op. Og dét udløser så ekstra travlhed i varehusets slagterafdeling.

- Folk køber kød og bøffer som aldrig før. Der er virkelig tryk på, siger købmanden, som nytårsaftensdag har mindst otte mand på arbejde i køkkenet, der skal levere 600 menuer ud ad huset.

Travlheden i køkkenet er ikke kun aktuelt i forbindelse med nytåret. Derfor søger Morten Birkebæk aktuelt en kok mere til køkkenet.

2 Travlhed hos Brugsen i Erritsø

SuperBrugsen i Erritsø, hvor Kenneth Ørvad nu er uddeler, har også travlt med at gøre mad klar til nytårsaften. Arkivfoto

Hos SuperBrugsen i Erritsø er der ifølge uddeler Kenneth Ørvad godt salg i bestillingerne af årets nytårsmenu. I slagterafdelingen er der i dagene efter jul travlhed med menuerne.

- Det er nogenlunde status quo i forhold til sidste år, hvor der også var en speciel situation med restriktioner, siger uddeler Kenneth Ørvad, der ikke vil røbe det konkrete antal.

Den særlige coronasituation har dog betydning i forhold til bestillingerne, hvis folk for eksempel sadler om til en lidt mindre fest.

- Der er nogle kunder, som gerne vil reducere bestillingen fra for eksempel 12 til otte. Vi forsøger at efterkomme ønskerne, når det er muligt og give god kundeservice. Men det er ikke altid muligt, hvis tingene er pakket og klar, siger uddeleren.

3 Føtex regner med 1100 menuer

Føtex på Venusvej leverer også mad ud af huset til årets sidste store fest. Arkivfoto: Morten Killerich

De to Føtex’er i Fredericia har både ordrer på smørrebrød nytårsaften og en stor fireretters menu, man kan hente.

- Vi er meget tæt på de 300 bestillinger, vi har mulighed for. Der mangler kun 15, fortæller elev i delikatessen i Føtex i Prinsessegade, Signe Louise Eriksen:

- Sidste år leverede vi omkring 230 menuer, og vi kan godt mærke, at interessen for mad ud af huset er stigende.

I Føtex på Venusvej er målet 800 nytårsmenuer.

- Vi er vel på 550 nu i dag onsdag. Sidste år solgte vi i alt 667, siger slagtermester, Jesper Theilgaard.

De to varehuses forslag til bordet den sidste aften i 2021 er appetizere med blandt andet røget andebryst og braiseret gris, dampet torsk med hummersovs og garniture til forret, oksemørbrad med kartoffelgratin, broccolisouffle, sylt og karljohansovs til hovedret og Gateau Marcel chokoladekage med blandt andet rabarberkompot og kold vaniljesovs som afslutning.

4 De smør’ og smør’ hos Lucullus

Lucullus genåbnede med ny ejer torsdag 25. november og er også i gang med at lave mad til nytårsaften. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Den nyligt genåbnede Lucullus på Luthersvej er også ved at skære citronspringere og appelsin til flæskestegsmadderne og gøre klar til leveringerne. Dem kommer folk kommer efter 31. december.

Daglig leder, Simone Mikkelsen, anslår, at der i hvert fald skal smøres 200+ stykker højtbelagt og anrettes platter:

- Vi er to på job onsdag og torsdag og fire selve nytårsaftensdag, hvor vi lukker klokken 13.

Populært er ikke mindst æg og rejer og smørrebrød med fisk. Samt stykker med røget ål - når der nu er lidt ekstra på budgettet nytårsaften.

5 Fælles middag og kryb i ly på værelserne i Taulov

Hotel Kryb i Ly Kro i Taulov har 50 overnattende gæster til nytårsaften. Arkivfoto: Mads Dalegaard

I Taulov er der ikke takeaway på Hotel Kryb i Ly Kro, men derimod nytårsophold - om end i en udgave efter gældende coronarestriktioner.

- Ja, der kommer 50 gæster til overnatning, fortæller hotelchef, Anders Løkkegaard:

- Både enlige, par og mindre selskaber på tre og fire.

Efter ankomst ses dronningens nytårstale, forklarer han, og så er der fem retter i salen med dinnermusik. Men ikke dans denne gang. Sidste udskænkning er klokken 22, og inden midnat må folk begive sig til deres rum. Fyrværkeri bruger man ikke, for Kryb i Ly har stråtag - men der er sikkert alligevel noget flot at kigge på under nattens himmelbue, når Taulov skyder 2022 ind.

Og noget at hygge sig med - for i pakkens pris er der både natmad, bobler og kransekage på værelset.

6 Aflysninger endte i populær takeaway

Areewan Erlandsen skulle have dækket op til nytårsfest i Restaurant Ene i Kanalbyen, men sådan bliver det ikke i år. Planen er lavet om, så den står den på takeaway i stedet. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Restaurant Ene havde glædet sig til at se mange mennesker i deres nye restaurant ved Frederiks Kanal nytårsaften. Men coronaen har sat stopper for den plan.

- Vi havde lagt planer for en festlig aften med spisning og dans, men efterhånden som pressemøderne begyndte at komme i starten af december, kunne vi godt fornemme, at det ville blive svært. Og der gik ikke længe, før vi fik de første afbud, fortæller restauratør Areewan Erlandsen.

Det udløste en hurtig beslutning om at kontakte alle, der allerede havde bestilt bord og mad i restauranten.

- Der var flere større selskaber, og vi valgte at kontakte alle for at høre, hvad de tænkte om situationen. Hvis folk stadig ønskede at komme til os, så var vi klar til at gøre det med de begrænsninger, det ville betyde, siger hun.

Stemningen var klar. Kunderne ville samles privat og til gengæld gerne hente den nytårsmenu, som restauranten kunne stå klar med.

- Når vi skulle levere maden, valgte vi at gøre det til en traditionel og enkel menu, som er let at gå til. Vi valgte også at melde menuen ud på vores facebook-side. Vi fik hurtigt udsolgt 100 menuer og besluttede at lægge yderligere 75 til. De var også hurtigt solgt, og vi har måttet sige nej til mange, forklarer Areewan Erlandsen.

Selv om hun ærgrer sig over, at coronaen spænder ben på den måde, så er hun glad for, at køkkenet kan levere en god oplevelse ud til mange.

 - Vi har lavet et billetsystem, så folk skal komme indenfor et bestemt tidsrum og afhente deres mad. På den måde kan alle få en sikker og hurtig levering, lover Areewan Erlandsen.

7 Kunder tager varmt imod iscafeens kolde tilbud

Hos Gelato di Natura er de i fuld gang med at forberede nytårsdesserter til kunderne i Fredericia og Esbjerg. Her ses elementer af den nytårstapas, som kunderne kan bestille online og afhente i Fredericia nytårsaftensdag. Fotocollage: Privatfoto og Gustav Roesbjerg Mygind

Selvom de ikke når at åbne for siddende kunder i år, så har den nye cafe på hjørnet af Vendersgade og Danmarksgade, Gelato di Natura, valgt at åbne for take away af nytårsdesserter på årets sidste dag.

Og det har kunderne taget godt imod.

Cafeen, der åbnede en måned før juleaften men siden har været nødt til at lukke siden midt i december, meldte ud mandag i denne uge, at de åbner for online bestillinger af nytårsdesserter, som kan hentes i cafeen i Fredericia nytårsaftensdag.

- Det går rigtig fint. Vi har 150 bestillinger indtil videre - og vi har stadigvæk kagetapas, isbokse og macarons, som man kan bestille til afhentning i Fredericia, fortæller cafebestyreren i Fredericia, Dennis Bjørn Hansen.

Og det er selvfølgelig på hjemmesiden www.jegelskeris.dk, at man kan bestille nytårsdessert fra Gelato di Natura.

Annonce
Elbobladet

- Noget af det, jeg sætter allermest pris på, er de butikker og caféer, som stikker ud fra det almindelige, mener jurymedlem, som gerne ser mere af dette i Fredericia

Annonce
Elbobladet

Særlig grund til travlhed i borgerservice: Derfor skal du bestille tid inden turen til rådhuset

Annonce
Elbobladet

Årets spejderleder 2021

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Uenige om daglig drift: Golfklub må finde ny forpagter til restaurant før tid

Elbobladet

Præstens klumme: Har du fået huskekage for nylig?

Elbobladet

Se video: Sådan reagerede nogle af butiksindehaverne, da de blev overrasket med nominering til Byens Bedste Fredericia

Elbobladet

Efter mere end 60 år er Jørgen Olesen fraflyttet sin gård: Nu får ridecenter nye ejere

Elbobladet

Dilettant i Erritsø udsættes

Elbobladet

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Elbobladet

Fredericialandkortet: Ibi Støving er vild med Fredericia

Elbobladet

Ny lokalkoordinator skal styrke indsats for psykisk sårbare

Elbobladet

Så er spændingen udløst: Her er de nominerede til Byens Bedste Fredericia 2021

Elbobladet

Corona-presset brugsuddeler søgte medarbejdere på Facebook og fik overvældende respons: - Jeg er virkelig taknemlig

Elbobladet

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Elbobladet

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Annonce