Annonce
Ugeavisen Esbjerg

13 ud af 25 skoler mangler stadig elevråd for de mindste

Esther Vyff Petersen fra Tjæreborg, formand for Danske Skoleelever, får på torsdag foretræde på Christiansborg, hvor Børne- og Undervisningsudvalget sætter fokus på det manglende elevdemokrati, der blandt andet er et problem i Esbjergs skoler. Foto: Presse
Mens over halvdelen af Esbjerg skoler stadig ikke lever op til loven, er problemerne med manglende elevinddragelse også så store på landsplan, at Folketingets børne- og undervisningsudvalg sætter sagen på dagsordenen.

Elevinddragelse: For halvandet år siden viste en undersøgelse, at halvdelen af Esbjergs skoler havde ekskluderet de mindste elever fra elevrådsarbejdet - stik imod Folkeskolelovens bekendtgørelse. I sidste uge beskrev Ugeavisen Esbjerg, hvordan der stadig var hængepartier på enkelte Esbjerg-skoler, og en ny opgørelse viser nu, at hele 13 ud af 25 skoleafdelinger stadig ikke kan mønstre elevråd, der favner alle skolens elever.

Det var de radikales Anne Marie Geisler Andersen, der havde bedt forvaltningen om opgørelsen, og selvom hun undrer sig over, hvorfor tingene ikke er blevet bedre, så fornemmer hun nu en vilje til forbedring.

- Jeg fået en mail fra forvaltningen, der viser, at det nu bliver taget alvorgligt, og der bliver handlet på det. Bedre sent end aldrig, så det er jeg glad for, siger Anne Marie Geisler Andersen.

Annonce

Også udvalgsformand for børne- og familieudvalget Diana Mose Olsen (SF) er overrasket over, at skolerne ikke har været bedre til at rette op på forholdene.

- Vi skal uden tvivl leve op til lovgivningen, og det har ikke alle skoler gjort i forhold til involvering af de mindste elever i elevrådsarbejde og valgret til elevråd. Det er naturligvis kritisabelt og også noget børne- og familieudvalget følger op på, siger hun og understreger, at hun er fortrøstningsfuld i forhold til den handleplan på området, der nu er i høring.

Hun håber, at skolerne vil brug frihedsforsøget til at give elevrådsarbejdet et løft, som flere skoler allerede omtalte i sidste uges avis.

- Man kan så samtidig undrer sig over, at skolerne ikke allerede har sikret sig, at de mindstes stemmer bliver hørt. Netop på grund af Covid-19 burde der have været utrolig stor fokus på elevdemokratiet, og på hvordan vores elevråd kunne spille ind i forhold til den kæmpe opgave skolerne har stået i med nedlukning med videre. Men her har vi så flere steder et efterslæb, siger udvalgsformanden.


Det er kommunalbestyrelsen, der er tilsynsmyndighed, og de må sørge for at få rettet op, for loven er soleklar. De har forsømt deres ansvar i Esbjerg, men det er dejligt de nu vil leve op til det.

Anders Kronborg (S), formand for Folketingets børne- og undervisningsudvalg


Foretræde på Christiansborg

Det er ikke kun i de esbjergensiske folkeskoler, elevrådsarbejdet halter. Det fortalte Danske Skoleelevers formand Esther Vyff Petersen fra Tjæreborg også til avisen i sidste uge. Siden har hun været i dialog med det lokalvalgte folketingsmedlem Anders Kronborg (S), der også er formand for Folketingets børne- og undervisningsudvalg. Den dialog fører nu til, at Esther Vyff Petersen får foretræde på Christiansborg for udvalget på torsdag.

- Esther kommer ind i udvalget og fortæller om den manglende opfyldning af lovgivningen, der foregår på de danske folkeskoler - også i Esbjerg. Jeg er overbevist om, at vi kommer til at sende et klart signal, for der er en lige linje fra folkeskolens formålsparagraf til elevdemokratiet på skolerne, siger Anders Kronborg og understreger, at elevinddragelsen er et vigtigt element, når skolerne skal håndtere coronapandemien.

Også de radikales Anne Marie Geisler Andersen tager sagen med udenfor Esbjergs kommunegrænse. Hun er medlem af KL’s børne- og undervisningsudvalg, hvor man på hendes initiativ i denne uge vil drøfte, hvordan KL kan bidrage til at løfte opgaven med at sikre elevdemokratiet på landets folkeskoler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce