Annonce
Ugeavisen Esbjerg

85 stemmer fra ME-mørket: Hør os nu

Annonce

Torsdag får Sundhedsstyrelsen overrakt en ganske usædvanlig manifestation. Den består af 85 historier, som er samlet ind blandt syge og udfordrede patienter, der lider af ME. Ugeavisen Esbjerg har set hele det omfattende materiale, som samlet er blevet til endnu et råb fra en patientgruppe, som i årevis har forsøgt at blive hørt og forstået.

Det er ikke lykkedes endnu, men den opmærksomhed, som Ugeavisen Esbjergs artikler om den ME-syge 28-årige Marie Louise Ilsøe Gustavussen fra Fanø har skabt, giver tusindvis af syge danskere et lille håb om et gennembrud i forhold til den tilgang som læger, det danske sundhedssystem, kommuner, regioner og ansvarlige politikere på alle niveauer hidtil har haft til sygdommen ME.

Det er en tilgang, som ifølge ME-foreningen betyder, at ME-patienter i dag bliver mødt med mistro, udsættes for krav, de ikke kan klare og tilbydes behandling, der kan gøre deres situation værre. Det er en tilgang, som kan efterlade ME-patienter i total isolation, uden socialt liv og helt afhængig af hjælp.

Resultatet er i værste fald ulykkelige skæbner som Marie Louise Ilsøe Gustavussens på Fanø. Skæbner, som Danmark ikke kan være bekendt, mener ME-foreningen. Og derfor efterlyser landets ME-patienter og deres patientforening nu igen en kursændring. Det sker i et brev, som torsdag afleveres til Sundhedsstyrelsen sammen med de 85 personlige beretninger om tilværelsen som syg af ME.

Ugeavisen Esbjerg bringer på denne og de næste sider uddrag fra alle de 85 beretninger. De originale bidrag spænder vidt fra omfattende rapporter til få ord eller rene faktuelle oplysninger. Ikke alle 85 har kunnet skrive selv, men har fået hjælp til det af familier og venner.
Ugeavisen Esbjerg bringer også hovedpunkter fra følgebrevet til Sundhedsstyrelsen.

Tilsammen bliver de 85 beretninger og brevet til et væsentligt sundhedspolitisk partsindlæg, som Ugeavisen Esbjerg har besluttet at give plads i denne uges avis. Vi synes, det rejser spørgsmål, som kræver svar. Vi synes, det peger på problemer, der kræver beslutninger og handlinger på højeste plan i det danske sundhedssystem.

FAKTA:
De fleste af de 85 ME-patienter har ønsket at være anonyme, idet de fulde beretninger indeholder personfølsomme oplysninger. I forhold til eksempelvis jobcenter, lægehuse og myndigheder har ME-patienter også erfaring for, at det kan være problematisk at optræde i pressen med navn. Ugeavisen Esbjerg har accepteret ønsker om anonymitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Gå i klub på nettet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den ubesejrede

Annonce