Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Bare ikke i orden: Vi smutter fra parkeringsskader

Ni ud af ti bilejere hos autobutler.dk, som har fået en Bilka-bule inden for det sidste år, har oplevet, at der ikke var en forklarende seddel sat fast under vinduesviskeren, efter at en anden bilist havde været i nærkontakt med bilen.

Flertallet af bilejerne i Esbjerg har oplevet, at andre laver buler i deres bil, uden at modparten giver sig til kende.

Annonce

For få dage siden kom jeg ud til min bil og opdagede en bule i forskærmen med dertilhørende afridset lak. Ingen ventede ved bilen og sagde ”det var desværre mig”. Der var heller ingen seddel placeret i forruden. Intet, som i NADA, var der fra vedkommende, der havde forvoldt skaden.

Nu havde jeg ”heldigvis” min ældste datter med, så det var begrænset, hvor meget jeg kunne tillade mig at lade min arrigskab få frit løb, men lad mig sige det sådan: Jeg har oplevet stunder med større tiltro til mine medmennesker.

Min oplevelse med bilkabuler og en modpart, der bare er kørt sin vej, er langt fra enestående. Faktisk viser en dugfrisk undersøgelse fra autobutler.dk, at det i dag er mere reglen end undtagelsen, at billister i Sydjylland stikker af, når de laver en bule eller skramme på andres biler.

Angreb på retsfølelsen
Ni ud af ti bilejere i Esbjerg har ifølge undersøgelsen haft en parkeringsskade, hvor modparten var kørt sin vej og helt havde undladt at give sig til kende.

- Det her er et kæmpe problem. Mekanikerne i Esbjerg oplever dagligt bilejere, som skal have ordnet en bule eller ridse, som skyldes en anden billist. Hvis den skyldige ikke har meldt sig, kan det virkelig mærkes på pengepungen, da man sjældent er dækket af forsikringen, fortæller analysechef Jan Sturm fra autobutler.dk.

Han opfordrer til at bilejere tager ansvar, også selv om det kan være ærgerligt at skulle betale for skader på en anden bil.

- Bilejerne i vores undersøgelse er ikke bare utilfredse. De føler det som et voldsomt angreb på retsfølelsen, når andre billister fralægger sig ansvaret for deres handlinger på den måde og bare smutter fra sådan en skade, siger Jan Sturm og pointerer, at hvis man stikker af fra en parkeringsskade, kan man både blive dømt for hærværk samt få en plet på straffeattesten.

Tendens landet over
Det er langt fra kun i Esbjerg, at tendensen ses.

Bilværksteder over hele landet melder om en stigning i antallet af biler med parkeringsskader, som er forårsaget af andre end bilejeren.

Og selv om der er enkelte bilister, som er villige til at påtage sig skylden, så stikker de fleste altså af fra parkeringsskader - også selvom skaden er tydelig.

- Jamen vi har da jævnligt folk, der kommer og enten skal have en bule rettet ud, lavet lakarbejde eller bare spørger til, hvad det koster at få lavet. Jeg ved ikke, om det er en stigende tendens, men det er da bestemt noget, vi jævnligt oplever, fortæller Hans Beck, der er værkstedschef hos Bilhuset Esbjerg.

Kan blive dyrt i længden
Selv om en Bilka-bule måske kan synes som en lille skade, ja så er ridser og småbuler faktisk ofte dyre at få ordnet.

En typisk parkeringsskade med en mindre ridse eller bule i kofangeren eller skærmene koster mellem 3.000 og 4.000 kroner. Men selv om der ofte er tale om kosmetiske skader, så kan det blive langt dyrere, hvis man ikke får det ordnet.

- Fugt giver rust i bilen, og hvis du har skader i lakken, kan rusten sætte sig fast hurtigere end ellers. Derfor skal du især i vintermånederne sørge for at fjernet Bilka-bulerne hurtigt, forklarer Jan Sturm.

Og hvad angår mig selv? Tjaaah, ophidselsen er faldet, værkstedet er frekventeret og jeg har løbet mine frustrationer væk.

Men min forståelse for dem, der bare smutter efter at have forvoldt skade på en andens bil, ja den kan ligge på et meget, meget lille sted.

FAKTA
En almindelig kaskoforsikring dækker de fleste skader, du laver på din egen bil. Herudover tilbyder nogle forsikringsselskaber en ekstra forsikring. Men det hjælper ikke, hvis du er blevet ramt af en anden bil. Så ender du ofte med selv at skulle betale for skaden med henvisning til, at der er tale om hærværk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce