Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Biodiversitet eller dyreforsøg: Marbæk-plan møder modstand

Esbjerg Kommune ønsker helårsafgræsning uden tilskudsfodring i Marbæk. Det er måske en god ide, hvis man tænker på naturen, men kommunen glemmer dyrevelfærden, mener Mille Pedersen. Foto: Tue Sørensen
Planerne om at indhegne et større område i Marbæk, og at lade kvæg stå for naturplejen af den fredede hede, møder kritik. Nu bliver planen i første omgang sat på standby.

Naturligvis: I Mols Bjerge har Naturhistorisk Museum sat ponyer og kvæg ud på et indhegnet 120 hektar stort område i et såkaldt rewilding projekt. Her skal dyrene passe sig selv uden menneskelig indblanding, så der bliver skabt en mere naturlig natur. Men flere dyrlæger har opponeret mod rewilding, som de sidestiller med dyremishandling, og forsøget i Mols Bjerge har endda kostet biolog og museumsinspektør Morten D.D. Hansen en politianmeldelse.

I Marbæk har en plan, der på nogle områder ligner projektet i Mols Bjerge, også vakt røre. Her var der i første omgang lagt op til, at et 80 hektar stort område skulle indhegnes, hvorefter 10-15 stykker galloway kvæg skulle holde naturen. Senere er området blevet sat ned til 50 hektar af hensyn til brugerne af Marbæk, men planerne om at have kvæg gående på området året rundt uden tilskudsfodring bliver der stadig arbejdet med.

- Vi er forpligtiget til holde området som åben hede, så det ikke gror til. Naturplejen kan dyrene ordne, i stedet for at vi går ud og skærer i vegetationen. Det giver også en mere naturlig dynamik, når en galloway ko går rundt, den træder og laver huller og koklatter. Vi får skabt mere natur, når der er afgræsning, fortæller Lars Reinau, uddannet forstkandidat og teamkoordinator hos Esbjerg Kommunes Vej & Park.

Annonce

Mille Pedersen havde egentlig engageret sig i Marbæk-områdets brugergrupper som repræsentant for ridefolket, men da hun hørte om planerne om at lade dyr overtage naturplejen, blev hun bekymret. Hun lavede derfor et brugerlaug for Marbæk på Facebook, hvor utilfredsheden med Marbæk-planen har bredt sig.

”Nej tak til indhegninger med dyr som sulter, det er set andre steder, der er ikke nok føde, skriver Tina Præstiin blandt andet i gruppen, hvor Mille Pedersen er glad for at mærke en bred opbakning mod de planer i Marbæk, som hun også selv er imod.

Hvordan kan vi på den måde køre dyreforsøg i biodiversitetens tegn. Jeg begriber ikke, at man kan drømme om det.

Mille Pedersen, initiativtager til et brugerlaug for brugerne af Marbæk-området

- Kvæg er jo almindelige husdyr. De er slet ikke gearet til at være i det her miljø. Der er jo fyldt med giftige planter herude, og hvis de er sultne, begynder de at spise bark og andre gevækster, og så dør de langsomt. Det er dyremishandling, og alligevel vælger man at overhøre det, fordi nogle enkelte biologer har taget teten, siger Mille Pedersen om Marbæk-planen og rewildingforsøgene i Danmark.

Planen er udskudt

Men Marbæk-området bliver ikke hjemsted for dyremishandling, lover Lars Reinau. Han forklarer, at mens dyr i et rewilding-område i princippet risikerer at dø af sult, hvis der ikke er mad nok, så vil det ikke ske i Marbæk.

- Der har ikke på noget tidspunkt været planer om rewilding, hvor dyrevelfærden kommer under pres, siger han og understreger, at hvis dyrene i Marbæk ikke har mad nok, vil de blive flyttet til et nyt sted, hvor der er mad eller hvor de kan få mad.

Det vil altså kun være på det 50 hektar store beskyttede paragraf 3-område, dyrene ikke må modtage tilskudsfodring.

I byrådssalen har socialdemokraternes Michael Harbøll også stillet sig på dyrevelfærdens side, og han lover at gøre sit for, at Marbæk ikke udvikler sig til en ny udgave af Mols Bjerge.

- Hvis vi finder på, at vi skal gøre det på den måde, kræver det i hvert fald et ordentligt løbende tilsyn. Vi skal have styr på, at de dyr ikke kommer til at sulte, siger Michael Harbøl (S).

Hans kollega i byrådssalen Søren Heide Lambertsen (V), udvalgsformand for kommunens teknik- og byggeudvalg, forklarer, at politikerne i udvalget har sat en tyk streg under, at dyrevelfærden har højeste prioritet i Marbæk. Alligevel har han også bedt om at få trykket på pauseknappen i sagen om naturplejen i Marbæk. Det hænger sammen med en fredningssag som Danmarks Naturfredningsforening har bedt Esbjerg Kommune om at være medrejser på. Den har politikerne endnu ikke taget stilling til.

- Derfor er jeg mest stemt for, at vi afventer fredningssagen, fordi der er så mange bolde i luften i Marbæk. Hvis vi skal kunne tage nogle langtidsholdbare beslutninger, er der ingen grund til at røre rundt i gryden, hvis vi risikerer at skulle lave det om en gang til, forklarer han.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

De unges klimafrygt blev hørt

Ugeavisen Esbjerg

SVS ansætter ny klinisk lektor i blodpropsygdomme

Ugeavisen Esbjerg

Blue Water på opkøb i Canada

Ugeavisen Esbjerg

Fantasyfestival for fulde huse

Ugeavisen Esbjerg

Politikerne drejer nøglen om hos Headspace i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Lørdag rammes Fanø af et kritisk olieudslip

Ugeavisen Esbjerg

Folketingets Præsidium fik meget med hjem

Ugeavisen Esbjerg

Enorm energi: Nu er de trætte, men tilfredse

Ugeavisen Esbjerg

Byhistorisk Arkiv ikke en del af budgetaftalen

Ugeavisen Esbjerg

Blod-is og marcipanæbler

Ugeavisen Esbjerg

Tre ildsjæle svedte bravt i kampen mod Sclerose

Ugeavisen Esbjerg

Skolemesterturnering med 223 hold

Ugeavisen Esbjerg

Hårdt ramt familie donerer 100.000 til kamp for de sygeste

Ugeavisen Esbjerg

20 års jubilæum i de franske alper

Ugeavisen Esbjerg

Så er det finaletid på Granly Speedway Arena

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Havn - tegning og akvarel

Ugeavisen Esbjerg

200.000 kroner til Recovery Bulls

Ugeavisen Esbjerg

Nye pædagogiske assistenter

Ugeavisen Esbjerg

ETAC løbet med Ombold blev kæmpe succes

Ugeavisen Esbjerg

Datter af en alkoholiker

Ugeavisen Esbjerg

Virkeligheden overhaler fantasien

Annonce