Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Bredt flertal: Folketinget styrker nu indsatsen for ME-patienter

ME-patienter får i dag ikke relevant udredning og behandling, fastslog politikere på tværs af partier i Folketinget tirsdag. Læger skal fremover lave en indsats, der er forankret i somatikken, altså fysisk sygdom, og ikke i psykiatrien.

Annonce

Marie Louise Gustavussen, der ligger i sit mørke værelse på Fanø fanget af sygdommen ME, fik tirsdag - sammen med alle andre danske ME-patienter og pårørende - nyt håb for fremtiden.

Her havde Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt indkaldt til forespørgselsdebat, fordi hun ønsker en bedre og mere specialiseret behandling af patienter med kronisk træthedssyndrom/ME.

Det er hun ikke ene om, for udover tusindvis af berørte borgere, så var der også et politisk flertal på tværs af alle partier, der mente, at indsatsen for denne patientgruppe fremover skal være forankret i somatikken, altså fysisk sygdom, og ikke i psykiatrien. Lægerne skal fremover fokusere mere på en særlig diagnose, der gør det mere enkelt at kategorisere patientgruppen.

Afstemningen om den fremsatte tekst til vedtagelse sker først torsdag, men både hos Liselott Blixt og hos ME-Foreningen er der glæde over den politiske opbakning til at reformere behandlingen og indsatsen for patientgruppen.

- Vi er flere, der har presset på for de her ændringer, og jeg er rigtig glad for, at alle partier er med. Det har været et langt sejt træk, og det har været hårdt arbejde de sidste dage at sikre en tekst, som alle kunne se sig selv i. Jeg vil godt være ærlig at sige, at der er nogle, jeg har skulle presse mere end andre, men summa summarum er, at vi er enige og står samlet, hvilket sender et meget stærkt signal til Sundhedsstyrelsen, sygehuse, regioner, læger og alle andre, der har med denne patientgruppe at gøre, siger Liselott Blixt til Ugeavisen Esbjerg.

Fra tilhørerpladserne i Folketinget sad en rørt og glad Vibeke Vind, videnskabskonsulent i ME Foreningen, og lyttede med:

- Vi ser det som en ny start, nu anerkender man sygdommen og ser på den med nye øjne. Det vigtige er jo, at det er et enigt folketing, der står bag beslutningen, selv om Sundhedsstyrelsen anbefaler noget andet, siger Vibeke Vind. Det skyldes, at politikerne for alvor har forstået problematikken og den menneskelige konsekvens, siger hun og understreger, at der på trods af politikernes opbakning er lang vej endnu for de danske ME-patienter.

- Vi er slet ikke færdige, vi er dårligt nok begyndt, for det her skal bygges op helt fra bunden. Jeg håber virkelig, de sætter turbo på, så vi hurtigt kan se resultater. Og jeg håber da, at familien på Fanø får hjælp i morgen. Jeg kan ikke se, hvorfor det skal tage lang tid.

FAKTA
Folketinget er på vej til at vedtage en øget indsats for patienter med kronisk træthedssyndrom/ME. Det ventes at ske torsdag i en tekst, hvor Folketinget blandt andet konstaterer:


  • At indsatsen for patienter med ME-træthedssyndrom/CFS (G93.3) er mangelfuld. At den eksisterende behandling til ME-patienter langtfra er tilstrækkelig, og at der tages initiativ til oprettelse af specialiseret behandling af ME. Det bør ske i et tværfagligt setup med alle relevante specialer og bør organisatorisk forankres i somatikken.
  • - At Sundhedsstyrelsen opdaterer alle relevante specialevejledninger på tværs af hele ME-sygdomsforløbet for at sikre, at ME/CFS(G93.3) er beskrevet i alle relevante vejledninger. At Sundhedsstyrelsen anerkender og anbefaler brugen af WHO’s diagnoseklassifikationssystem ICD10 og ICD11, hvori diagnosen ME (G93.3 ICD10 og 8E49 i ICD11) indgår.
  • At Sundhedsstyrelsen og Sundhedsdatastyrelsen med den nye kodepraksis adskiller ME/CFS fra samlebetegnelsen ’funktionelle lidelser’.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den uperfekte bagside

Annonce