Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Butikker hutler sig gennem nedlukning

Asger Varmings boghandel på Jørgen Pedersens Vej er nedlukket, men forudbetalte bøger bliver udleveret i døren - iført mundbind og afstand. Foto: Tue Sørensen
2020 blev et godt salgsår for butikkerne i Esbjerg trods corona. Kunderne huskede at handle lokalt. Men det gør ondt med en forlænget nedlukning.
Annonce

Detailhandel: Det var ikke nogen sjov dag at være butiksejer eller ansat, da storcentre lige før den store julehandel fik at vide, de skulle lukke ned. Og gågadernes butikker fik at vide, de ikke måtte åbne igen efter jul. De skulle vente til den 4. januar. Som siden blev til den 18. januar. Selv hvis man har en webshop, gør det ondt på omsætningen. Har man ingen webshop, er det rent tab. Januar er en vigtig måned for detailhandlen, vintervarerne skal ud til kunderne, og udsalget plejer at give travlhed og penge i kassen. Men lige nu er der bom stille. Næsten da. For der er også stor opfindsomhed.

Hos Varmings Boghandel på Jørgen Pedersens Vej udleverer indehaver Asger Varming hver dag forudbestilte og forudbetalte bøger i døren. Alternativet er nul salg. Han har ingen webshop, men kunderne ved, hvad de vil have.


Men jeg håber stadig, at corona forsvinder. Der er jo ingen af os, der gider at leve på den her måde.

Asger Varming


- Der er rimelig godt gang i salget, for kunderne er gode til at tænke lokalt, men jeg får ikke en omsætning, der kommer til at ligne den sædvanlige. Nogle tør ikke komme ud, siger boghandleren, der kan se tilbage på et vanvittigt år - på den gode måde.

- Det har været et usædvanligt godt år for os, og november og december var decideret vanvittige. Vi har måske allesammen haft bedre tid til at læse bøger. Men jeg håber stadig, at corona  forsvinder. Der er jo ingen af os, der gider at leve på den her måde, siger Asger Varming.

Hos Kongehuset i Kongensgade har de heller ingen webshop, så lige nu er der ingen handel. Det var der heldigvis masser af op til jul.

- Vi er dybt taknemmelige over alle dem, der har støttet os i det mærkelige 2020 og købt julegaverne hos os. Vi har forlænget byttefristen frem til den 31. januar og forlænger den igen, hvis nedlukningen fortsætter efter den 17., og så håber vi bare, kunderne vil bruge lidt tid på at finde noget andet i butikken fremfor at få pengene tilbage. Det vil være en kæmpe hjælp for alle butikker, og det er vigtigere end nogensinde, siger Camilla Aarup, som sammen med sin mand er indehaver af herretøjsbutikken.

Annonce

I sol, måne og smittetal

Hos Boutique Trine i gågaden sagde indehaver Trine Mathiasens mavefornemmelse hende, at nedlukningen ville blive forlænget den 4. januar.

- Som smittetallene steg op til jul, ville de jo ikke falde, når folk begyndte at mødes i julen.  Jeg har ikke haft nogen omsætning i butikken siden den 23. december, men vi er godt på vej med en webshop, som vi snart har klar, og jeg tror, det er vejen frem for os, hvis der kommer flere nedlukninger, siger Trine Mathiasen.

Butikken, som åbnede i november 2018, har haft et rigtig godt 2020, og indehaveren lå vandret, da storcentrene blev tvunget til at lukke.

- Så det er selvfølgelig ærgerligt, vi skal sætte det til nu, siger Trine Mathiasen og tilføjer:

- Jeg tænker, det hele nok skal gå, men jeg bliver da mere og mere bekymret med smittetallene og nye nedlukninger. På den anden side skal vi jo have tøj, og vi skal også i gang med tilværelsen igen. Og det er lige for os alle i detailbranchen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Gå i klub på nettet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den ubesejrede

Annonce