Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Byrådets kvinder er stadig i undertal

Diana Mose Olsen fra SF er en af de ni kvinder i Esbjerg Byråd. Hun så gerne, der var flere kvinder, der havde mod på at stille op. Foto: Niels Husted.
Kun ni ud af 31 medlemmer af Esbjerg Byråd var indtil i tirsdags kvinder. Og det ændrer sig ikke i det nye byråd.

9 mod 22: Der var 34 procent kvinder blandt kandidaterne til kommunalvalget 2021 på landsplan, ved valget i 2017 var 33 procent af de folkevalgte kvinder, og ni ud af 31 medlemmer af Esbjerg Byråd var indtil i tirsdags kvinder. Efter valget forleden er tallene i Esbjerg de samme - bare med nogle udskiftninger. En af gengangerne er SFs Diana Mose Olsen, som har været med i hele fire byrådsperioder, og nu er valgt til sin femte.

- Jeg tror desværre, det er fordi, der er for mange kvinder, der ikke synes, de har tiden til det, at de ikke har lyst til det, for de hører måske lidt om, at vi skændes, at det er lidt for meget bøvl. Og der tror jeg desværre, vi mister nogle af de formodentlig sindssygt dygtige kvindelige kandidater, der ellers kunne være med, siger Diana Mose Olsen.

Venstres byrådsmedlem Jakob Lose er ikke uenig med sin byrådskollega fra SF:

Annonce

- Det er også noget af det, vi har bøvlet med på Venstres liste, og noget af det feedback, vi har fået, handler om, hvordan man får man det til at hænge sammen med en travl karriere og familieliv. Diana er et godt eksempel på, at det kan fungere, og jeg er selv gift med en kvindelig politiker (regionsrådsformand Stephanie Lose, red.), så der er jo gode eksempler på, at det godt kan harmonere, siger han.

Diana, du har siddet i fire byrådsperioder, har du oplevet, at dit køn betød noget?

- Nej, jeg har vel aldrig ladet det betyde noget. Jeg har måske syntes, jeg har manglet nogle, der ville snakke lidt mere om de mere velfærds- og bløde områder, men der tror jeg også, at alder betyder noget, og det har betydet meget, at der er kommet nogle yngre ind i byrådet, som har den samme hverdag, når man er småbørnsfamilie eller har børn i skole, og det har en enorm stor betydning. Men der er jo ikke nogen tvivl om, at vi er nødt til at have en balance, så vi bedre kan repræsentere de vælgere, der er i en kommune, siger Diana Mose Olsen.

Jakob, gør det en forskel, om det er mænd eller kvinder, der sidder i byrådet?

- Ja, det gør det, og det gør også en forskel, om man er ung eller gammel, eller hvilken baggrund man har, og hvor man er i livet. Byrådet er en repræsentation af hele samfundet, og det betyder, at vi skal gøre alt, hvad vi kan for, at vi har et diverst sammensat byråd, og der betyder køn selvfølgelig rigtig meget, men det gør alder og profession også. Men jeg så også gerne, at der var flere kvinder også i lokalpolitik her i Esbjerg, siger Jakob Lose.

I det nye byråd fortsætter Socialdemokratiet med fire kvinder og har fået Karin Schwartz ind. Dansk Folkeparti skal sige farvel til 1. viceborgmester Susanne Dyreborg, mens Nye Borgerlige får Sabrina Bech Røn ind. I Venstres 13 mand store byrådsgruppe er den eneste kvinde nyvalgte Tina Skov Larsen fra Ribe. Af kvindelige gengangere i det nye byråd bliver May-Britt Andrea Andersen (K), Diana Mose Olsen (SF) og Anne Marie Geisler Andersen. Enhedslistens Sarah Nørris blev ikke valgt, og partiet må helt forlade byrådet.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Wienecke og vennerne indtog Royal Arena

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hverdagen sat til vægs

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

UC Syd fyrer 13 efter millionbesparelse

Ugeavisen Esbjerg

Billige bøger i arkivet

Ugeavisen Esbjerg

En nisse kom sejlende

Ugeavisen Esbjerg

Annbritt er landet på fødderne

Ugeavisen Esbjerg

Så er der baaaaasss

Ugeavisen Esbjerg

Jazzfestival i Esbjerg med store og små koncerter

Ugeavisen Esbjerg

Hvad skyldes blodpropper i hjernen hos type 2 diabetikere?

Ugeavisen Esbjerg

Da Esbjerg blev orange

Ugeavisen Esbjerg

Flot titel til Bjarne Nielsen i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Black Friday i city kunne have været bedre besøgt

Ugeavisen Esbjerg

Keld og Hilda og Baileys til kaffen

Ugeavisen Esbjerg

Lykke om ballade i S: Jeg forstår deres skuffelse

Ugeavisen Esbjerg

Nyt brætspil: Nu kan du købe Rundkørslen, Havkatten og Tobakken

Ugeavisen Esbjerg

DI vil give staten nødbremse mod boligbyggeri på havne

Ugeavisen Esbjerg

Statsminister: Esbjerg er en oplagt placering for en klimaerhvervsskole

Ugeavisen Esbjerg

Rød bloks drømme faldt til jorden med et brag

Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Annonce