Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Caroline og Freya fik bare nok

Caroline Kyhn-Hansen og Freya Amalie Reiffenstein på 11 tog selv initiativ til at samle affald. På et kvarter - og i en radius af 50 meter fra Carolines hjem på Nygårdsvej - samlede de alt det her. De samler op med bare hænder - så vasker de dem bare bagefter. Foto: Tue Sørensen
Caroline Kyhn-Hansen og Freya Amalie Reiffenstein blev så kede af at kigge på affaldet overalt på jorden, at de hængte skraldeposer og en venlig henstilling op i lygtepælene. Og selv gik i aktion.
Annonce

Godt gjort: Det er ikke alting, børn behøver at få besked på at gøre. Nogle gange gør de noget helt af sig selv. Nogle gange er det de voksne, der skal have besked på noget. Som at lade være med at smide deres slikpapir, tomme dåser, tyggegummi, plasticemballage, cigaretskodder, plasticlåg, plasticposer og masser af McDonald's emballage fra sig på gaden og smide det i en skraldespand i stedet. Det hænder, at Caroline Kyhn-Hansen og veninde Freya Amalie Reiffenstein på 11 år får besked på at rydde op på deres værelser. Nu rydder de til gengæld op efter os andre.

For over en uge siden blev de to piger fra 5.b på Esbjerg Realskole så forargede over al skraldet på jorden og i buske omkring Carolines hus på Nygårdsvej, at de tog en beslutning. De tog et par af de plasticposer, de fandt på jorden og begyndte at fylde dem med det affald, de samlede op. Sådan fortsatte de et par timer. Nu samler de affald, hver gang de leger sammen. Og så lavede de plakater til lygtepælene omkring Carolines hus og hængte affaldsposer op.

"Smid dit skrald i posen her. Vi tømmer den mandag klokken 14 og fredag klokken 16", har pigerne skrevet på sedlerne i lygtepælene.


Det er træls at kigge på og ulækkert.

Caroline Kyhn-Hansen og Freya Amalie Reiffenstein


- Der mangler skraldespande, men derfor behøver folk jo ikke smide deres affald i naturen. Det er træls at kigge på og ulækkert. Vi ville ønske, folk ville passe bedre på jorden. Nu håber vi bare, plakaterne og skraldeposerne vil få folk til at se, at vi kan gøre noget allesammen, siger de to søde piger.

Annonce

Bilka giver en krone per kilo

Et par dage senere kom FNs 17 verdensmål og plasticforurening op i klassens natur- og tekniktime. Samtidig havde Danmarks Naturfredningsforening og Bilka sat en kampagne i gang for at få ryddet op i naturen.

Hos Bilka kan alle i perioden fra den 7.-20. september aflevere og sortere deres fyldte affaldssække i containere på p-pladsen. Man kan også få udleveret affaldssække i varehusene. Bilka opfordrer alle danskere til at samle affald og donerer samtidig 1 krone per kilo affald, der bliver samlet ind på hele Affaldsindsamlingen 2020.

- Nu er de andre fra klassen også begyndt at samle affald, siger Caroline og Freya.

De er ret skræmte over plasticaffaldets påvirkning af jordkloden. De har lige set et billede af en ræv, der var blevet kvalt af plastic. De er også bekymrede for havskildpaddernes fremtid på grund af plasticforureningen i havene. Tre gange har Caroline prøvet at svømme med de smukke store havskildpadder på ferier i Malaysia.

- Nu håber vi bare, at folk vil tænke sig mere om, siger pigerne med munden fuld af plasticfrit og bionedbrydeligt tyggegummi. De går all in.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

FysioDanmark udvider

Annonce