Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Charlie skal bruge lidt hjælp til at redde verden

Verden har et plastikproblem. Charlie Uldahl Christensen har tre ideer til, hvordan der kan gøres noget ved det. Nu leder han efter samarbejdspartnere.

Annonce

Det er et problem, at plastik forurener verdens floder, og at plastik herfra ender i mavesække hos dyr, og at plastik forvandles til mikroplast og også trænger ind i dig og mig. Det er et problem.

Charlie Uldahl Christensen vil hellere fokusere på løsninger. Du kender ham måske fra Walking for Water-projektet, hvor han gik fra Esbjerg til Afrika for at skaffe rent vand til en landsby i Tanzania. Den gåtur er slet ikke slut, men for en stund er Charlie Uldahl Christensen tilbage i Esbjerg, og nu søger han samarbejdspartnere og investorer, der vil hjælpe ham med at redde verden eller i det mindste hjælpe verden med at løse et plastikproblem.
Det lyder af store ord, men visionerne er det også i de tre ideer Charlie Uldahl Christensen søger samarbejdspartnere til. Især en af ideerne kan gøre en enorm forskel, hvis den føres ud i livet.

Plastik op af floden
Charlie Uldahl Christensen forlod ufrivilligt Afrika og Nigeria sidste år, men nu vil han tilbage for at sætte fokus på en af verdens ti mest plastikforurenende floder. Det anslås, at floden Niger årligt udleder over 35.000 tons plastik.
Men hvad nu hvis man kunne fange den plastik, før den nåede ud i Atlanterhavet, og hvad nu, hvis man kunne gøre en forretning ud af det?
Det er den vision Charlie Uldahl Christensen har, han vil med et net af bobler sende plastikken i floden Niger ind mod bredden, hvor den kan opsamles og derefter genbruges eller omdannes til brændstof. Det lyder kompliceret, og er det også, men teknologien er allerede opfundet, og Charlie Uldahl Christensen er i kontakt med virksomheder i Danmark og Tyskland, der laver de fabrikker, der kan omdanne plast til brændstof.

Det første skridt er nu også at finde penge til en testfase.
- Jeg vil finde et konkret sted ved floden. Vi skal finde ud af, hvad det koster at købe en grund, og at lave opsamlingssystemet. Når jeg har fundet det sted, så skal der laves en manuel indsamling, så vi får et retvisende billede af, hvilke typer plast, der er og hvor meget plast, der reelt er i floden, siger Charlie Uldahl Christensen.
Før han kan komme i gang med testfasen, skal han altså finde en legekammerat eller flere. 90.000 euro eller cirka 670.000 kroner koster det at komme i gang.

Biobaseret plastik
Men Charlie Uldahl Christensen har andre ideer.
- Det ville selvfølgelig være bedre, hvis en større del, af den plastik vi bruger, var biobaseret. Der er allerede opfundet komposterbare plastikposer. Der er en stor industri for det i Indonesien og Thailand, og poserne bliver lavet af stivelsen fra cassava-frugten. Det interessante er, at verdens mest cassava-producerende land er Nigeria, men der kender man ikke til, at rodfrugten kan bruges til at lave poser. Min teori er, at vi kan lave produktionen af de her poser meget billigere i Nigeria, hvor lønnen også er lavere end i Thailand og Indonesien, siger Charlie Uldahl Chrisensen, der allerede har kontakterne i Nigeria.

Igen er han strandet ved finansieringen.
- Min sidste ide er den nemmeste at gribe an her i Esbjerg. Der er en hollandsk NGO, der lærer folk gratis, hvordan man laver små maskiner, der kan bruges til at genanvende plastik. Vi får al vores know-how fra dem, men jeg vil systematisere det og lave små plastikgenanvendelsesfabrikker i 40 fods containere, der drives af solenergi. De skal kunne shippes ud til tredjeverdens lande, forklarer han.
Og lige netop den sidste ide, vil også sætte et aftryk i Esbjerg, hvor Charlie Uldahl Christensen forestiller sig, at den første testmodel af en plastikgenanvendelsesfabrik kan stå ved stranden.

- Hvis der er nogle der er interesseret i et af projekterne, vil mit fokus være på det. Jeg tror, der er størst potentiale i projektet med opsamling af plast fra floderne. Der kan vi blive first moovers. Forestil dig, hvis du kunne være med til at lave en model og være med til at stoppe en fjerdedel af den plastik, der ender i verdenshavene, siger Charlie Uldahl Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Liv i midtbyen

Annonce