Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Corona knuser minkfarmer: 32 års arbejde går til grunde

Minkfarmer Gert Egholm har fået sin besætning i Måde smittet med corona. Tirsdag blev alle hans 9.200 mink derfor aflivet - Jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske nu. Måske er det helt slut med mink, siger Gert Egholm, som ikke ved, hvordan hans mink er blevet smittet Foto: Tue Sørensen
Gert Egholm aner ikke, hvordan hans minkbesætning er blevet smittet med Covid 19, men tirsdag blev alle hans 9.200 mink på farmen i Måde aflivet.
Annonce

Chok: Tirsdag var Gert Egholm ikke til at få fat i på sin telefon. Han havde andet at tage sig til på sin minkfarm i Måde ved Esbjerg, hvor alle hans 9.200 mink blev aflivet.

Indtil lørdag eftermiddag havde han ikke drømt om, at det skulle ske, men så fik han en telefonopringning, som ændrede alt. En stikprøvekontrol i hans besætning havde afsløret mink smittet med covid 19.

- Ti levende og to døde mink var taget ud til test. Fem af dem var smittet, og derfor skal alle mine 9.200 mink aflives, fortæller Gert Egholm, mens han mandag afventer, at medarbejdere fra Fødevarestyrelsen og Beredskabet kommer forbi for at tælle dyrene op og planlægge aflivningen, som skal finde sted dagen efter.


Megen sympati strømmer mig i møde, men egentlig hjælp og vejledning er der ikke rigtig noget af. De endelige økonomiske konsekvenser kender jeg heller ikke endnu

Gert Egholm, minkfarmer i Måde ved Esbjerg


Det er en gåde for ham, hvordan hans mink er blevet smittet.

- Kun to mennesker kommer på min farm. Det er mig og min kone, og vi har hele tiden rettet os efter alle corona-regler, og vi er blevet testet flere gange. Foreløbig hele syv gange. Vi har ikke haft corona, og vi har det heller ikke nu, så jeg begriber ikke, hvordan mine dyr er blevet smittet, siger Gert Egholm.

Annonce

Måske helt slut

Han har haft minkfarmen i Måde i 32 år, men bor ikke på den. Han kommer der kun for at passe sine dyr. Hvad der sker nu, ved han ikke.

- Jeg føler mig lidt alene. Megen sympati strømmer mig i møde, men egentlig hjælp og vejledning er der ikke rigtig noget af. De endelige økonomiske konsekvenser kender jeg heller ikke endnu, så jeg ved ikke, hvad det ender med. Måske er det helt slut med mink for mit vedkommende nu, og det havde vi jo slet ikke set komme. Det var ikke det, vi tænkte lige nu, siger Gert Egholm.

Der er lavet erstatningsordning for minkavlerne. Der er 100 procent erstatning for tabet på salg af skind. Det gælder både for smittede og ikke-smittede besætninger. Hvad angår avlsdyr er der dog en forskel afhængig af, om besætningen er smittet eller ej. Samlet set betyder det, at en smittet besætning modtager en erstatning, som typisk er cirka 18 procent lavere end erstatningen for en ikke-smittet besætning.

Gert Egholm håber naturligvis på en anden ordning med hensyn til erstatning:

- Den nuværende ordning er jo ikke fair, siger Gert Egholm, som håber, at regeringen lytter til kritikken og gør noget ved den store forskel, som både brancheforening og politikere udenfor regeringen finder urimelig. Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg kunne eller skulle have gjort for at beskytte min besætning. Og nu skal jeg aflive dyr, som ser sunde ud og trives fint. Det er svært at være i for hele familien, siger han.

Annonce

Hvad med kollegernes mink?

Gert Egholm er også bekymret for minkfarme, der ligger tæt på hans farm. I følge reglerne skal  raske mink nemlig aflives, hvis de befinder sig på en minkfarm, der ligger mindre end 7,8 kilometer fra en farm med en smittet besætning.

- Agerer myndighederne efter den regel også her, betyder det, at flere minkbesætninger omkring Måde skal aflives. Jeg har fire kolleger i branchen, der har minkfarm mindre end 7,8 kilometer fra min farm, siger Gert Egholm.

Tirsdag begyndte aflivningen af besætningen på Mådevej 124. Beredskabsstyrelsen deltog i aflivningen af minkene. Foto: Tue Sørensen

Baggrund

Ingen ved med sikkerhed, hvordan Gert Egholms besætning er blevet smittet. Det samme gælder for andre minkbesætninger, hvor dyrene er blevet aflivet. Gert Egholm har fulgt med i, hvordan smitten har bredt sig mellem minkfarme i Nord- og Nordvestjylland, men der er langt derfra og så til Måde, hvor hans farm ligger. Det er Fødevarestyrelsen, der håndterer aflivningen af minkene. Fødevarestyrelsen trækker i den sammenhæng på den nødvendige assistance fra Politi, Beredskabsstyrelsen, Forsvaret og Hjemmeværnet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den uperfekte bagside

Annonce