Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Corona: Rensningsanlæg under mistanke for at smitte mink

Gert Egholms minkfarm ligger meget tæt på det kommunale rensningsanlægs bassiner i måde. Der er under 15 meter fra hans staldbygninger med de grå tage til de aflange, firkantede bassiner på den anden side af læhegnet. Nu skal det undersøges, om den coronasmitte, der kostede hans 9.200 mink livet, kan være kommet fra rensningsanlægget.Foto: Skærmbillede fra Google Maps
Gert Egholms minkfarm ligger meget tæt på det kommunale rensninganlægs bassiner i Måde. Fødevarestyrelsen undersøger, om corona-smitten kan være kommet derfra.
Annonce

Efterforskning: Det kom ud af det blå, da to minkfarme mange kilometer fra andre smittede minkbesætninger pludselig også var smittet med corona, så minkene måtte aflives. Den ene farm var Gert Egholms i Måde ved Esbjerg. Den anden lå i nærheden af Give.

Ingen ved endnu med sikkerhed, hvordan så mange minkfarme i Danmark bliver smittet, men for farmen i Måde og farmen i Give har der vist sig et fælles træk, idet begge farme ligger tæt på bassinerne til et kommunalt rensningsanlæg. Mistanken og muligheden for, at corona-smitten på en eller anden måde kan være kommet fra det nærliggende rensningsanlæg har fået Fødevarestyrelsen til at sætte en nærmere undersøgelse i gang i Måde.

Det bekræfter beredskabschef Nikolas Kühn Hove i Fødevarestyrelsen.

- Vi kender endnu ikke den konkrete smittevej til den nævnte minkfarm i Måde. Vi anser også forsat mennesker som den mest sandsynlige smittevej til mink. Men vi undersøger også de mindre sandsynlige smitteveje. Herunder er vi nu ved at undersøge rensningsanlægget som en mulighed. Med den viden, vi foreløbig har, vil vi vurdere rensningsanlægget som en usandsynlig smittevej. Men det kan ændre sig, når vi får mere viden, siger Nikolas Kühn Hove til Ugeavisen Esbjerg.

Gert Egholm ser frem til at få mistanken mod rensningsanlægget i Måde undersøgt. Nogle af anlæggets bassiner ligger meget tæt på hans minkfarm. Der er under femten meter mellem hans minkstalde og de nærmeste bassiner.

Annonce

Måske smitte med måger

Fugle som smittebærere er en anden mulig forklaring på, at coronasmitten kan ramme så spredt. Der er eksempelvis flere kommuner mellem farmen i Måde og den nærmeste anden farm med smittede mink.


Måger flyver og lander jo overalt herude i Måde. De leder efter foderrester alle steder og skider vel ligeså mange steder

Gert Egholm, minkfarmer


Forskere ved Købenavns Universitet har undersøgt fire måger. En af dem havde coronavirus i  noget, der sad på den ene fod, men mågen havde ikke selv corona. Nu indgår fugle-teorien også i undersøgelsen af smittetilfældene i både Esbjerg og i Give.

Gert Egholm anser bestemt måger og andre fugle som den mulige smittekilde, der betød, at han måtte aflive sine 9.200 mink.

- Altså måger flyver og lander jo overalt herude i Måde. De leder efter foderrester alle steder og skider vel ligeså mange steder, så jeg kan godt forestille mig, at måger og andre fugle - især stære - kan flytte smitten rundt og langt, siger Gert Egholm.

Fakta

At coronavirus kan findes i rensninganlæg er dokumenteret flere gange. Blandt andet i en prøve af lokalt spildevand fra et rensningsanlæg i Solrød. Også i Herning Kommune har man på et renseanlæg målt corona i spildevand. Det er almindelig kendt, at virus udskilles i afføring og kan kan løbe fra et toilet gennem kloaksystemet og ende i et rensningsanlæg. Det gælder også corona-virus. Østrigske forskere har i en undersøgelse også konstateret corona i spildevand, men samtidig vurderet, at spildevand ikke indebærer risiko for smitte med Corona, da virus relativt hurtigt inaktiveres i et rensningsanlæg. Der er stadig undersøgelser i gang i både Danmark og udlandet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce