Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Coronaen er en del af jobbet

I dag har Jeppe Frølund fået den første vaccine, men han venter på anden dosis, og selv derefter vil han fortsætte brugen af værnemidler. Foto: Tue Sørensen
Når Jeppe Frølund går på arbejde kommer han helt tæt på coronaens ofre. Jeppe Frølund er sygeplejerske i et coronaafsnit på Sydvestjysk Sygehus.
Annonce

Sygeplejersken: For nogle er coronaen mest af alt et spøgelse, der kan gemme sig bag en ansigtsmaske, på et dørhåndtag eller i det næste kys. Næsten 1000 danskere er dog indlagt med Covid 19, og selv om vi i nyhederne har set billeder fra Italien i foråret eller fra Spanien og USA, har vi ikke set det, Jeppe Frølund ser, når han går på arbejde.

For Jeppe Frølund er coronaen meget meget tættere på. Den 41-årige sygeplejerske arbejder på akutmodtagelsens coronaafsnit på Sydvestjysk Sygehus.

- Jeg har set nok tilfælde af folk, der har det rigtig skidt, til at jeg tager det alvorligt, forklarer han.

Annonce

Et år uden kæresten

Mens danskerne har vænnet sig til, at coronaen forhindrer dem i at gå i biografen, ud at spise eller i at fejre de store begivenheder, så er Jeppe Frølund alligevel hårdere ramt end de fleste.

For han har en kæreste i USA. Hende har han ikke set det sidste år, og i næsten lige så lang tid har han savnet sin familie i København. Det er trekvart år siden han besøgte dem, for selvom han kunne tage turen derover, har han valgt at lade være.

- Jeg arbejder med udsatte. Jeg er i en coronaafdeling. Jeg har ikke nogen symptomer, men det virker unødvendigt at udfordre skæbnen, forklarer han.

Han har respekt for den sygdom, men er han også bange?

- Det er jo dagligdag efterhånden. Vi bevæger os ind og ud mellem folk, der er dødeligt syge. Jeg er ikke bange, men man er altid nervøs for fremtiden, siger han.

Sygeplejerske Jeppe Frølund flyttede til Esbjerg fra København for at studere. Efter praktiktiden på Sydvestjysk Sygehus blev han boende i Vestjylland. Foto: Tue Sørensen
Annonce

De tunge patienter

Den 12. januar var der 917 Covid 19-patienter i Danmark. 135 var indlagt på intensiv og af dem lå 90 i respirator. I Region Syddanmark var der 105 indlagte - heraf lå de 21 på intensiv og 13 i respirator. De tal er ikke så høje, at de i sig selv kan forklare, den frygt myndighederne har for, at coronaen kan lægge det danske sundhedssystem ned, men Jeppe Frølund kan godt forstå frygten for, at det kan gå galt.

- Det kan det fordi, at den mængde behandling, de indlagte skal have, er så stor. Når de ryger på intensiv, hvor man ofte ender med Covid 19, kræver det respirator, og at man er mandsopdækket hele døgnet. Og det presser os, også fordi hver gang vi skal ind til de patienter, er det med fuld udstyr, siger han og forklarer, at det betyder helkittel med ærmer, der dækker ned til håndleddene, mundbind, briller og handsker.


Vi er ikke så hårdt pressede, som vi kunne have været. Jeg synes, vi holder den kørende. Jeg tror bare vi i Danmark har været ekstra gode til at skære så meget ned på smitten som muligt.

Jeppe Frølund, sygeplejerske


- De patienter er næsten helt ude af stand til at passe på sig selv. Det tager energi, tid og ressourcer. Vi sørger for, at folk får nok ilt, næring og aflastning, og så er der jo også alle de andre syge stadig, siger Jeppe Frølund.

Alligevel er han forsigtig optimist. For selvom han har travlt på arbejde, kan han godt følge med, og så har han fået første skud af den vaccine, der giver ham og mange andre et håb om, at en normal hverdag venter ude i fremtiden.

- Jeg var overhovedet ikke i tvivl, om at jeg skulle have den. Jeg synes, det dulmer bekymringerne en lille smule, at jeg har gjort noget for at opbygge en immunitet både over for mig selv, men også overfor dem jeg møder, siger Jeppe Frølund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce