Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Da københavnere tog vores sugerør

Gyrithe Christiansen og Freia Rahn tog hele vejen fra København til Little London for at undersøge, om det kan lade sig gøre at gøre nattelivet bæredygtigt. Foto: Privat
Gyrithe og Freia læser på CBS i København. Men da de skulle bruge en natklub til deres speciale om bæredygtighed, måtte de til Little i Torvegade. Nu ELSKER de Esbjerg.
Annonce

Bæredygtige i byen: Vi har skåret ned på kød, undgår madspild, dropper plastic, sorterer skruelåg, tager toget, slukker strømmer, samler skrald, køber miljøvenligt vaskepulver og brugt tøj. Og om aftenen tager vi på bar eller på klub og får sugerør af plastic i vores drinks. Hver gang vi bestiller en. Fordamper bæredygtighed da med bedugget? Det besluttede to studerende på kandidaten i Erhvervsøkonomi og Virksomhedskommunikation på Copenhagen Business School, CBS, sig for at finde ud af. Gyrithe Christiansen og Freia Rahn hedder de.

- Vi undrede os over, at Danmark går meget op i bæredygtighed, men ikke når solen går ned, og nattelivet åbner. Vi bliver mindre bæredygtige, når vi er påvirkede, det gør jeg også selv. Så vi ville undersøge, om vi kan gøre nattelivet mere bæredygtigt. I 2021 bliver plastic altså ulovligt, siger 27-årige Gyrithe.

Hun er københavner. Freia er fra Varde men flyttede til hovedstaden i 2015 for at læse Interkulturel Markedskommunikation og blev venner med Gyrithe fra studiet. Da de skulle lave deres speciale på 120 sider, som skal afleveres om to måneder, besluttede de sig for at undersøge, om man kan gøre nattelivet bæredygtigt. De spurgte flere natklubber i København og fik nej. Nogle af dem fordi de er lukkede på grund af corona. Men da de spurgte Prisfeldt-brødrene på Little London i Esbjerg, fik de ja.

- Jeg elsker Esbjerg, siger Gyrithe.

Annonce

Tælle sugerør

De tog til Esbjerg to fredage og to lørdage for at observere, tælle sugerør og tælle glas og lave forsøg blandt gæsterne på Little London mellem klokken 21 og 24 hver aften. De fik logi hos Freias forældre i Varde.

- Den første aften observerede vi bare og talte, hvor mange sugerør, der blev brugt. Ud af 175 glas var 155 med sugerør og de tyve uden plejede heller ikke at blive forsynet med sugerør. Den anden aften stak bartenderne efter aftale med os ikke automatisk sugerør i drinksene, og ud af et samlet antal drinks på 137, var der 32 med sugerør og 105 uden. Vi ville se, om sugerøret er en vane, og det tydede det på. Vi spurgte folk, hvorfor de bad om sugerør, og nogle troede, at bartenderen havde glemt det, nogle bad om et, fordi de havde makeup på og nogle for at kunne røre rundt i deres drink, fortæller pigerne.


Det vil sige 5.000 glas, der skal vaskes i en opvaskemaskine hver aften. Det bruger både strøm og vand i massevis.

Gyrithe Christiansen


Den tredje observation, fredag den 17. juli, afprøvede pigerne nudging – et kærligt puf til at tage det rigtige valg. De satte en roll-up plakat op og papskilte på bordene, som mindede gæsterne om bæredygtighed.

Annonce

4-5 drinks bliver til mange glas

- Vi ville se, om der skete noget, og mange gæster tog deres glas med op for at få det genfyldt. En kunde køber i gennemsnit 4-5 drinks på en aften. Søpavillonen i København, som var den oprindelige natklub, vi havde en aftale med, men som fortsat er lukket, lukker 1.000 gæster ind på en aften. Det vil sige 5.000 glas, der skal vaskes i en opvaskemaskine hver aften. Det bruger både strøm og vand i massevis. Det vil sige minimum 40.000 glas på en måned. Derfor ville vi undersøge, om gæsterne er villige til at genbruge glassene, så barerne ikke bruger lige så meget vand og strøm, og det var de villige til på Little London, siger Gyrithe.

Skiltene på bordene og på toilettet med opfordring om bæredygtighed havde en effekt. Men det virkede også at lokke med en belønning i form af et gratis shot. Pigerne indkøbte shot-flasker, som bartenderne kunne dele ud af, og skrev på skilte på bordene, at der fulgte en belønning med at aflevere sit glas i baren til genopfyldning. 102 ud af 376 glas den sidste observationsaften blev taget med op i baren for at få en genopfyldning – og et shot ved siden af.

- Det virker. Man kan godt påvirke folk til bæredygtig adfærd. Ved at fjerne sugerørene har vi næsten omvendt folk med 100 procent. Det vil sige at det tyder på at sugerør er en vane. En meget dyr vane for kloden. Det samme med glassene. Før vi gjorde noget, genbrugte to personer deres glas, men efter vores påmindelse om bæredygtighed med et shot som belønning, genbrugte 102 gæster deres glas, siger pigerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den uperfekte bagside

Annonce