Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Da monumentalskulpturen kom til Esbjerg: Tage ringede med et godt tilbud

Det var meningen, at det var Grenen i Skagen, der skulle have haft en monumental Svend Wiig Hansen skulptur. Naturfredningsmyndighederne spændte dog ben, og så rykkede Tage Sørensen og Esbjerg Kommune hurtigt. I dag, præcis 25 år senere, kan få forestille sig Esbjerg uden Mennesket ved Havet. Foto: Niels Husted
Det var meningen, at det var Grenen i Skagen, der skulle have haft en monumental Svend Wiig Hansen skulptur. Naturfredningsmyndighederne spændte dog ben, og så rykkede Tage Sørensen og Esbjerg Kommune hurtigt. I dag, præcis 25 år senere, kan få forestille sig Esbjerg uden Mennesket ved Havet.
Annonce

- Jeg kan huske, at telefonen ringede, og det var så Tage Sørensen i den anden ende. Han ville lige høre, om jeg gav en kop kaffe, for han havde et godt tilbud.

Sådan begynder forhenværende borgmester Johnny Søtrup historien om, hvordan skulpturen Mennesket ved Havet blev en realitet i Esbjerg.

- Tage kom så op på Rådhuset og fortalte, at han mente, Esbjerg trængte til et vartegn, og han havde også en idé til det, fortæller Johnny Søtrup.


Vi fik af Svend Wiig Hansens enke og to sønner lov til at bruge skulpturen i reklamefremstød for kommunen. De ville dog ikke se den på sodavandsflasker og leverpostejspakker. Men i dag er den jo på postkort, plakater og meget andet. Det er bare en helt igennem ikonisk skulptur.

Forhenværende borgmester, Johnny Søtrup


Det var billedhugger, grafiker og maler Svend Wiig Hansen, der var udset til opgaven. Mennesket og menneske-figuren var det centrale motiv for Svend Wiig Hansen, og Tage Sørensen vidste, at kunstneren gennem længere tid havde haft en idé om en stor skulptur, som han gerne så placeret ved Grenen nord for Skagen.

Direktør og ikke mindst Esbjerg-mæcen Tage Sørensen kom med både tilbud og penge til Mennesket ved Havet. Arkivfoto: Tue Sørensen

- Det kunne han dog ikke få lov til af naturfredningsmyndighederne, så Tage mente, at vi skulle gøre et forsøg på at få Svend Wiig Hansen til at lave sin skulptur her. Svend var fortsat optaget af at lave noget spektakulært, så han sagde ja. Og selvom skulpturen er blevet noget anderledes end den oprindelige tanke, så kan man vist roligt sige, at den blev - og er - spektakulær, smiler Johnny Søtrup.

Annonce

Unik branding

Monumentalskulpturen Mennesket ved Havet blev den 28. oktober 1995 afsløret på den vold, som adskiller Sædding Strandvej fra Sædding Strand, og figuren skildrer det rene og ufordærvede menneskes møde med naturen. Den ni meter høje skulptur er i dag Esbjergs mest markante vartegn, og i klart vejr kan mændene ses på 10 kilometers afstand.

- Som jeg lige husker det, så kostede skulpturen omkring fire millioner kroner. Statens Kunstfond gav én million kroner, og jeg talte med byrådet og økonomiudvalget om det, og vi besluttede ligeledes at give én million kroner. De sidste to millioner kom Tage Sørensen så med, siger Johnny Søtrup og tilføjer:

- Det var jo enestående flot. Og også rigtig godt set af Tage Sørensen, at Esbjerg skulle have den skulptur. Det kan jo ikke gøres op i penge, hvor meget reklame og branding, de mænd har givet byen.

Annonce

Skal der lys på?

Mennesket ved Havet - eller de fire hvide mænd, som skulpturen ofte hedder i folkemunde - blev i 1995 også hurtigt et lokalt samtaleemne. Først blev de humoristisk omtalt som ”de fire hvide mænd … venter på bussen” på grund af Ri-Bus konflikten i 1995, og der gik heller ikke mange uger, før borgmester Johnny Søtrup fik det ene opkald efter det andet.

- Folk mente, at der skulle lys på skulpturen, så de særligt om aftenen lyste op. Det mente jeg personligt ikke, da jeg synes, det er mere spændende med naturens eget lys. Med kunstigt lys vil de jo altid se ens ud, fortæller Johnny Søtrup, som dog blev ved med at få opkald og breve fra borgere om det lys.

- Så til sidste besluttede jeg at kontakte Svend Wiig for at høre, hvad hans mening om det var. Så var der en lille pause, hvorefter Svend med klart toneleje sagde; ”Nej fandme nej, de skal også sove indimellem,” ler Johnny Søtrup.


For én million kroner kunne Esbjerg Kommune ikke have fået bedre branding. Det er også et yndet sted at blive gift, og jeg har personligt viet flere derude.

Forhenværende borgmester, Johnny Søtrup


Jeg kan huske, at telefonen ringede, og det var så Tage Sørensen i den anden ende. Han ville lige høre, om jeg gav en kop kaffe, for han havde et godt tilbud. Arkivfoto: Rune Weitling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce