Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Danskernes bevægelsesvaner analyseret: Borgere i Esbjerg Kommune cykler mere end andre

Esbjerg Kommunes borgere bruger cyklen i højere grad end borgere på landsplan. Foto: Jan Sluimer/Colourbox
Det er især cyklen, der bruges, når borgere i Esbjerg Kommune skal ud og røre sig. Det viser stor analyse af danskernes bevægelsesvaner fra Syddansk Universitet, som sammenligner de 98 kommuner med hinanden. Cyklen bruges yderligere i højere grad i vores kommune end i sammenlignelige kommuner.

Esbjerg Kommune: Der er markante forskelle på, hvor meget borgerne i landets kommuner bevæger sig, og hvilke former for bevægelse, de udfører, både som fritidsaktivitet, som transportform og på job eller uddannelse.

Det viser en analyse af bevægelsesvanerne i hver af de 98 kommuner, som undersøgelsen Danmark i Bevægelse netop har offentliggjort.

Mens det i nogle kommuner er gåturene, der er den foretrukne motionsform, er det turene på cyklen, som borgere i Esbjerg Kommune foretrækker, hvad end det handler om turen til og fra skole eller arbejde eller om det sker som en fritidsaktivitet.

Annonce

En større andel af borgerne i Esbjerg Kommune har i løbet af de seneste 12 måneder forud for undersøgelsen cyklet, hvis man holder tallene op mod sammenlignelige kommuner. Disse kommuner er eksempelvis Fredericia, Slagelse og Helsingør kommuner. Tilmed cykler flere borgere til arbejde og uddannelse mindst fem gange om ugen end i de sammenlignelige kommuner.

Således fortæller halvdelen af de adspurgte i Kommunen, at de aldrig bruger cyklen som transport, men det er knap hver sjette, der svarer det i de andre kommuner. Samtidig er det 19 procent i kommunen, som dagligt tager jernhesten til skole eller arbejde, mens det blot er 13 procent i de sammenlignelige kommuner.

- Det vigtigste motiv for at benytte cykling eller gang under transport er glæden derved og velværet forbundet dermed. Mere end halvdelen af borgerne i Esbjerg Kommune er ’helt enig’ i, at de går eller cykler som transport for "at gøre noget godt for mig selv", "fordi jeg godt kan lide at gå, cykle eller løbe" samt ’fordi jeg føler mig godt tilpas bagefter, lyder konklusionen i analysen.

Også når det gælder en hyggetur på cyklen, er Esbjerg Kommunes borgere foran andre. 18 procent tager nemlig en tur på hverdagscyklen mindst en gang om ugen, mens det blot er 14 procent i de sammenlignelige kommuner.

Socioøkonomi påvirker bevægelsesvanerne

Selv om der er markante forskelle på bevægelsesvanerne fra kommune til kommune, er der nogle generelle mønstre, påpeger Bjarne Ibsen. Han står bag et netop udgivet notat om årsagerne til, at bevægelsesvanerne varierer fra kommune til kommune.

- Borgernes sociale og uddannelsesmæssige baggrund har langt større betydning for, hvor fysisk aktive de er, end hvilke muligheder for bevægelse, de har i deres område, siger han.

- De stærkeste faktorer til at forklare, hvor stor en andel af borgerne i kommunen, der er fysisk aktive, er fordelingen mellem unge og ældre, andelen med en uddannelse samt de socioøkonomiske forhold, altså andelen af borgere i udsatte positioner: Ledige på kontanthjælp eller dagpenge, førtidspensionister og indvandrere. Førtidspensionister bevæger sig mindre end alle andre.

Således mener han, at borgernes alder, køn og uddannelse spiller altså ind. På den måde kan det i analysen konkluderes eksempelvis, at:

- Kvinder er lidt mere aktive i fritiden end mænd.

- Unge er lidt mere aktive end midaldrende og ældre.

- Personer med uddannelse er mere aktive i fritiden end personer uden uddannelse.

- Dem, der er på arbejdsmarkedet eller får folkepension, er mere aktive end dem uden job.

Bevægelsesvaner i kommunen

Danmark i Bevægelse er den hidtil største måling af danskernes bevægelsesvaner. Den er udført af Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) på Syddansk Universitets Institut for Idræt og Biomekanik. Den bygger på svar fra mere end 163.000 danskere, og i Esbjerg Kommune har 2.384 borgere fra 15 år og ældre besvaret spørgsmålene.

I undersøgelsen sammenlignes Esbjerg Kommunes resultater med Fredericia, Helsingør, Køge, Næstved, Randers, Slagelse kommuner, der har en befolkningssammensætning, der svarer til Esbjerg Kommunes.

I følge analysen er gå- og vandreture den bevægelsesform, som flest i Esbjerg Kommune har praktiseret i fritiden inden for det seneste år forud for spørgeskemaets besvarelse. Det angiver 89 procent. Næstmest praktiserede bevægelsestype er cykling. Det svarer 61 procent. Den tredje mest praktiserede bevægelses- og træningsform er fitness og fysisk træning, som 55 pct. har praktiseret inden for det seneste år.

Hele undersøgelsen kan findes på hjemmesiden: www.sdu.dk/da/forskning/danmark_i_bevaegelse

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

De unges klimafrygt blev hørt

Ugeavisen Esbjerg

SVS ansætter ny klinisk lektor i blodpropsygdomme

Ugeavisen Esbjerg

Blue Water på opkøb i Canada

Ugeavisen Esbjerg

Fantasyfestival for fulde huse

Ugeavisen Esbjerg

Politikerne drejer nøglen om hos Headspace i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Lørdag rammes Fanø af et kritisk olieudslip

Ugeavisen Esbjerg

Folketingets Præsidium fik meget med hjem

Ugeavisen Esbjerg

Enorm energi: Nu er de trætte, men tilfredse

Ugeavisen Esbjerg

Byhistorisk Arkiv ikke en del af budgetaftalen

Ugeavisen Esbjerg

Blod-is og marcipanæbler

Ugeavisen Esbjerg

Tre ildsjæle svedte bravt i kampen mod Sclerose

Ugeavisen Esbjerg

Skolemesterturnering med 223 hold

Ugeavisen Esbjerg

Hårdt ramt familie donerer 100.000 til kamp for de sygeste

Ugeavisen Esbjerg

20 års jubilæum i de franske alper

Ugeavisen Esbjerg

Så er det finaletid på Granly Speedway Arena

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Havn - tegning og akvarel

Ugeavisen Esbjerg

200.000 kroner til Recovery Bulls

Ugeavisen Esbjerg

Nye pædagogiske assistenter

Ugeavisen Esbjerg

ETAC løbet med Ombold blev kæmpe succes

Ugeavisen Esbjerg

Datter af en alkoholiker

Ugeavisen Esbjerg

Virkeligheden overhaler fantasien

Annonce