Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Mit tilbageblik: De svigtede familier fra Fanø

Jeg har skrevet utallige linjer om corona, mundbind og håndsprit, men det er ikke en forbandet virus, jeg journalistisk vil huske 2020 for. Det er tre børnefamilier fra Fanø.
Annonce

2020: Der er skæbner, man svært kan slippe som journalist. Min kollega Kim Westphals og mit møde med tre svigtede familier fra Fanø, og det indblik, vi har fået i deres underretningssager og Fanø Kommunes sagsbehandling af selvsamme, har på mange måder rystet min tillid til det offentlige. Det har dog også samtidig givet mig inspiration og optimisme at opleve familiernes uovertrufne mod, og det er fagligt det, der står klarest i min erindring fra 2020.

Familiernes mange hundrede dokumenter sammenholdt med vores egen research, aktindsigter og interviews tegnede stykke for stykke et rystende billede af et offentligt system, hvor man ikke blot svigtede sine borgere, men direkte begik overgreb mod dem.

Arbejdet gav i bogstaveligt forstand søvnløse nætter, for det ramte mig, hvordan de her familier fra den ene dag til den anden fik vendt deres tilværelser på hovedet. Hvor lidt, der skulle til. Hvor grundløst, det kunne ske. Det kunne lige så vel have været dig. Eller mig.

Jeg har både under arbejdet med historierne og efterfølgende ofte tænkt på, hvor meget det har krævet af de tre familier. Det kræver stort mod at gå op mod et kæmpe system som det offentlige, men det kræver måske endnu større mod at gå i medierne og stille sit liv til skue, når man er allermest sårbar og skrøbelig. Det kalder virkelig på respekt, og jeg er faktisk ikke sikker på, at familierne i virkeligheden ved, hvor meget de i dag har ændret for rigtig mange andre med deres mod.

Kim og jeg har ikke skrevet én artikel, men mange om sagerne, som fik den overordnede titel "Under mistanke." Det var vigtigt for os at komme til bunds i det svigt, de tre familier for os at se havde været udsat for. Det vil jeg lade andre vurdere, om vi kom.

Men der blev i hvert fald givet både en officiel undskyldning fra Fanø Kommune til familierne og indgået et uhyre sjældent økonomisk forlig. Der er blevet udtalt sønderlemmende kritik fra eksterne instanser, og der er afskediget flere nøglepersoner i sagerne.

Og når man taler med borgere fra Fanø i dag, er meldingen, at forandringens vinde blæser på øen. At kommunen og nye medarbejdere i socialforvaltningen vitterligt forsøger at få ryddet op, få ændret procedurer, få ordentligheden tilbage.

Jeg er stolt over, at Ugeavisen Esbjergs journalistik har medvirket til dét. Og jeg er stolt over, at det var på grund af vores journalistik - blandt andet med en anden sag fra Fanø, den såkaldte ME-sag - at familierne kom til os. De sagde, at de på den baggrund følte, de kunne stole på, vi ville behandle dem og deres sager kritisk, men ordentligt.

Men mest af alt er jeg stolt over, at vores journalistiske afdækning af det kommunale svigt har været med til at give familierne en personlig oprejsning, som måske kan være en af trædestenene til at komme tilbage til et liv, hvor de fejlagtige anklager og den mangelfulde sagsbehandling ikke får lov at fylde alt i deres tilværelser længere.


Hvor lidt, der skulle til. Hvor grundløst, det kunne ske. Det kunne lige så vel have været dig. Eller mig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Gå i klub på nettet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den ubesejrede

Annonce