Annonce
Ugeavisen Esbjerg

De unge til forældre: Lad være med at prøve at lyde som os

Sigrid Agerbo, 15 å, 8.b på Skads Skole. Foto: Mette Falther
Det er få voksne, der kan slippe afsted med at lyde som de unge og bruge de unges udtryk. En god lærer kan nogle gange, forældre kan sjældent. "Men vi gatekeeper ikke", siger fire unge. Til gengæld himler de nok.

Spørg først, forældre: Forældre må gerne følge deres børn på Instagram. Vi må også meget gerne blive venner med vores børns venner på sociale medier. Hvis vi spørger om lov først. Men hvis vi prøver at tale de unges sprog og bruge deres ord, vil de himle med øjnene og kalde os for boomere. Kan I ikke bare snakke, som I plejer, beder Emma Møller Andersen, Jacinta Schousboe, Sigrid Agerbo og Vincent Poulsen, fire skønne 14-15-årige fra Skads Skole.

Og de skal også spørge om lov, før de poster noget med mig. Hver gang. Og de skal vise mig billedet.

Sigrid Agerbo

De har allesammen Instagram, TikTok, Snapchat, Facebook og det nye BeReal, som verden fik i år, og som ønsker at vise livet, som det rigtigt er, uden filter, uden likes og uden tid til at tage selfien om. På det nye sociale medie, BeReal, får man en notifikation hver dag på et vilkårligt tidspunkt, hvor app'en fortæller dig og dine venner, at I skal tage et billede af, hvad I laver, lige nu. Man har kun to minutter til at knipse et billede af sig selv og kan ikke nå at sætte hår eller lægge make-up eller skifte tøj eller finde en federe baggrund. Det er et opgør med perfekthedskultur og perfektion.

- Men BeReal er allerede ved at være dødt. Man kan kun sende èt billede om dagen, og man kan ikke sende beskeder til hinanden derinde, siger Vincent.

Annonce

I skal bare ikke tagge os

Hans mor er også på sociale medier. Dem allesammen. De andre mødre er også godt med. Det er fint nok med deres børn. Men:

- Hvis vores forældre lægger billeder af os op på deres Facebook, så skal de bare ikke tagge os, for så kan vores venner se det. Og de skal også spørge om lov, før de poster noget med mig. Hver gang. Og de skal vise mig billedet, siger Sigrid.

- Men vores forældre må gerne være Facebook-venner med vores venner. Det gør os faktisk bare til bedre venner. Jeg føler mig mere tryg, når mine venner kommer hjem til os, hvis de er venner med mine forældre på Facebook, tilføjer Vincent.

De er ikke selv meget på Facebook. Mest på Snapchat og TikTok. Meget på Snapchat og TikTok. I sidste uge var Emmas skærmtid 14 timer og 40 minutter, kan hun se på telefonen. Vincents skærmtid var 21 timer.

Hvis Emma, Jacinta, Vincent og Sigrid skulle vælge èt socialt medie, ville de vælge Snap.

- For der kommunikerer vi med hinanden. TikTok bruger vi mest, når vi keder os, og på Instagram er det meste fake og opstillet, og mange bliver bare usikre på sig selv af at kigge på opslag derinde. Det handler mest om at vise perfekte liv, siger Emma.

- Nogle gange bliver jeg usikker på mig selv af at være der, siger Sigrid.

Vincent Poulsen, 15 år, 9.ab på Skads Skole. Foto: Mette Falther


Emma Møller Andersen, 15 år, 9.ab på Skads Skole. Foto: Mette Falther
Jacinta Schousboe, 14 år, 8.b på Skads Skole. Foto: Mette Falther
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Kalder alle mødre: I Esbjergs Mødregruppe hjælper mødre andre mødre. Det bliver ikke smukkere

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Cecilie valgte Da Vinci: Der er mange flere hænder oppe i timen

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Elever er enige: Sport i skoletiden gør os bedre til at lære

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Der snakkes lidt i hjørnerne: Er profilklassen blevet folkeskolens favoritbarn?

Ugeavisen Esbjerg

Har Esbjerg-skoler fundet opskriften på succes? Her er Esbjergs mest populære skoleklasser

Ugeavisen Esbjerg

Musikere får kunstnerhjælp til øvelokaler

Ugeavisen Esbjerg

Restaurant bygger om for millioner: Imens kan kunderne tage i nummer to

Ugeavisen Esbjerg

Tøjbutikken flytter i boghandel og dobler op på plads

Ugeavisen Esbjerg

Verdens bedste skal finde vej i Ribe og Esbjerg

Annonce