Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Den festlige tidslomme har eksisteret siden 1945

Siden han gik i land som fisker, har Arne Rønnow arbejdet i Festmagasinet. Foto: Kim Westphal
Træd ind i Festmagasinet og bliv slynget tilbage i tiden til dengang, hvor man ikke kunne leve uden en sjov sang imellem suppe og steg.

Virksomhed: Oppe på væggen er der små poser med pynt. Det er glimmer, små perler, oblater, der er de der små klistermærker, man kan sætte på sange eller indbydelser eller for den sags skyld på hvad som helst, der hører sig til på en af livets store dage.

På hylden bag ved disken er der eksempler på forskellige sangskjulere, og nede på glashylden under disken er der farvede bånd, flere perler, og ovre på væggen er der en holder med telegrammer og indbydelser. Vist nok ikke helt opdateret til nutiden, men det er jo ikke til at vide, om landets unge mænd går med en fiks cardigan. Men måske. Moden skifter jo.

Sangene skal tjekkes. Arne Rønnow er klar med gode råd, når sangen skal designes. Sangskriveriet klarer hustruen Winni. Foto: Kim Westphal

Det er her, Arne Rønnow huserer. Ikke så hurtigt, for ryggen har det skidt. Flere operationer har han været igennem, siden han stoppede som fisker allersidst i 90’erne, og nu er stokken en uundværlig kammerat, når han skal rundt i butikken. Det er sårn på vestjysk rigtigt træls, men han piver ikke.

Annonce

Tværtimod.

Yankiebar og tandbørste

Der er plantet et stort smil på ham, mens han servicerer kunderne, der lige skal have den rigtige sangskjuler til konfirmationen om 14 dage eller lige skal have tjekket den sang, hustruen Winnie har skrevet derinde i privaten.

De to har boet i huset siden 1977 og har været gift lige så længe, og datoen kan de altid huske, for det var på Dronningens fødselsdag, de blev gift, og i år kan de så fejre 45 års bryllupsdag.

Arne Rønnow ser sig omkring. Der går en lille trækning over ansigtet.

- Vi kan ikke holde butikken så pænt, som vi ellers gerne ville. Det kniber med helbredet, men sådan er det jo. Nu gør vi det så godt, vi kan og forsøger at hjælpe kunderne med det, de skal have. Har vi ikke det, de søger, prøver jeg at give et alternativ. Eller så henviser jeg til nogle, der måske kan løse opgaven for dem. Det kan godt betale sig, tror jeg, for oplever kunden, at han eller hun er blevet taget vel imod, så kommer de tilbage en anden gang, siger han.

Og der er kunder, der er kommet her igennem generationer, så Arne Rønnow spørger ind til, hvordan det går med andre i familien, alt imens han finder et sjovt sangforslag frem.

- Hvis han nu har en sød tand, er den her ret god. Efter hvert vers får han en Yankiebar eller noget andet, og så slutter den med, at han får en tandbørste til sidst. Der er også en med balloner, der skal pustes op, foreslår han.

En sød hund eller en fin komfimandinde. Festmagasinet kan klare lidt af hvert. Foto: Kim Westphal

Kunden synes, det er en god ide. Og Arne Rønnow er glad.

Annonce

Sange i hånden

Inde i lejligheden sidder Winni Rønnow og skriver sange i hånden med et personligt tvist. I løbet af et år kan det godt snige sig helt op på 500 af slagsen. Man kan godt sige, at hun nærmest er født ind i det.

Hendes mor overtog forretningen i begyndelsen af 60’erne, da den stadig lå i Skolegade. Her boede familien ovenpå Kaj Melchiors butik, som han havde købt for den erstatning, han havde fået for sin indespærring i koncentrationslejren under krigen. Han var en dygtig sangskriver og havde knap nok tid til at stå i butikken, så Winnis mor gik til hånde og købte sidenhen så butikken af Melchiors enke.

Jeg kan ikke skrive sange på computeren. Hvorfor ved jeg ikke. De skal skrives i hånden

Winni Rønnow, Festmagasinet.

Midt i 70’erne blev huset på hjørnet af Jyllandsgade og Nørregade så købt, og efter en lang renovering flyttede Winni og hendes mand ind i den ene ende af huset og Winnis forældre i den anden ende, mens butikken lå i midten og signalerede fest, farver og fællessang.

- Da butiksassistenten blev syg, begyndte jeg at hjælpe lidt til i butikken, og på et tidspunkt spurgte min mor så, om jeg ville prøve at skrive en sang. Jeg gjorde et et forsøg, og hun udbrød, at jeg skrev ligesom hende, og så var det ligesom besluttet, siger Winni Rønnow, der oprindeligt er uddannet folkeskolelærer med musik og dansk som hovedfag, og det passede jo sådan set fint, når det var sange og versefødder, det drejede sig om.

Tiderne ændrer sig. Også hvad angår valg af sange, der skal omskrives. På et tidspunkt var det Jacob Haugaards Hammer-Hammer fedt, der var det store hit. Men skal man gætte på den melodi, hun har skrevet flest sange på, så er det nok ”I skoven skulle være gilde”. Den er god. For det er relativt lange vers, hvor man kan få sagt noget om de eller dem, der fejres.

Annonce

Kun kontant

Engang solgte ægteparret også fyrværkeri og festlige hatte til nytår. Men de store kæder kan købe meget billigere ind, og fyrværkeri skal i dag opbevares på en anden måde end dengang, så det er opgivet.

Festmagasinet har eksisteret siden 1945. Først lå den i skolegade, og siden 1977 har den ligget på hjørnet af Nørregade og Jyllandsgade. Foto: Kim Westphal

Men pyt. Tiden går. Arne Rønnow kan godt savne de gode gamle dage med små butikker i nærheden, hvor han kunne få en sludder med ejeren.

- Heldigvis kender jeg  mange mennesker, som jeg møder på gaden. Og så får vi en lille snak om vind og vejr. Jeg går op i ishockey og kender en masse udefra hallen. Både spillere og andre fans. Engang hjalp den tidligere træner mig hjem med nogle tunge poser fra Føtex, da vi mødtes på gaden. Det var sgu pænt af ham, siger Arne Rønnow.

I butikken er der hverken mobilepay eller kortautomat. Hvis man skal handle, er det kontant afregning.

Og skulle man ikke lige have pengene, så kan man godt få lov at skylde til næste dag.

- Jeg tror kun, det er sket 7-8 gange, at nogle har snydt mig. Og det kan være en forglemmelse. Jeg tror ikke, at folk gider risikere, at jeg råber efter dem på gaden. Ikke at jeg kunne finde på det, smiler Arne Rønnow, mens han finder en sangskjuler frem, der ligner en iPhone. Den er flot.

Man må jo følge med, selvom tiden står stille i Festmagasinet.

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Installation og superhits

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Cecilie valgte Da Vinci: Der er mange flere hænder oppe i timen

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Elever er enige: Sport i skoletiden gør os bedre til at lære

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Der snakkes lidt i hjørnerne: Er profilklassen blevet folkeskolens favoritbarn?

Ugeavisen Esbjerg

Har Esbjerg-skoler fundet opskriften på succes? Her er Esbjergs mest populære skoleklasser

Ugeavisen Esbjerg

Kalder alle mødre: I Esbjergs Mødregruppe hjælper mødre andre mødre. Det bliver ikke smukkere

Ugeavisen Esbjerg

Musikere får kunstnerhjælp til øvelokaler

Ugeavisen Esbjerg

Restaurant bygger om for millioner: Imens kan kunderne tage i nummer to

Ugeavisen Esbjerg

Tøjbutikken flytter i boghandel og dobler op på plads

Annonce