Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Derfor vinder de valget

Jakob Lykke (t.v) er socialdemokraternes borgmesterkandidat, men også SF's Diana Mose Olsen melder sig i kampen om borgmesterkæden, hvor Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (t.h.) er bookmakernes favorit. Foto: Tue Sørensen
Ugeavisen Esbjergs journalister Westphal og Lindhardt slog plat og krone. Den ene skulle finde argumenterne for hvorfor blå blok vinder valget, den anden skulle argumentere for en rød valgsejr.

Derfor vinder rød blok

Af Jan Maass Lindhardt

Hvis kommunalvalget i Esbjerg Kommune var en bil, så stod V for Venstre og Volvo. Med Venstre ved esbjergenserne, hvad de får. Det er ikke blot fire år mere, det er fire år mere for enden af 28 år foregående. Ja, der er ægteskaber, der varer længere end det, men Esbjergs mange år hånd i hånd med Venstre blive et argument for, at rød blok vinder valget. For som socialdemokraterne har sagt under valgkampen: "Det er tid til forandring".

Annonce

Venstre har ikke Johnny Søtrup-effekten, som den tidligere borgmester tog med sin ind i valget i 2017, og selvom Jesper Frost Rasmussen har holdt Volvoen kørende, så har den, som vi vender tilbage til senere, ikke spundet som under Søtrup.

Danske Spil har Jesper Frost Rasmussen som favorit til borgmesterkæden, men rød blok giver esbjergenserne flere heste at spille på, og så er spørgsmålet om de er klar til at skifte den gamle Volvo ud.

I rød blok har socialdemokraternes borgmesterkandidat Jakob Lykke haft sine udfordringer i valgkampen, hvor han hverken har formået at stå fælles front med sine venner i rød blok eller har fået de radikales spidskandidat Anne Marie Geisler Andersen til at pege på sig som borgmester. Alligevel kan Jakob Lykke vinde på sin bramfri tale og på at være det pust udefra, der ikke har været en del af de gnidninger i hverken Esbjerg Byråd eller Socialdemokratiets byrådsgruppe, som har præget de sidste fire år på rådhuset. Jakob Lykke er ikke mere af det samme, han vil ikke have boliger på Esbjerg Strand, han vil have lærlingekontrakter, når der bygges i Esbjerg og han har en plan, der handler om Esbjergs fremtid - om at skabe jobs, og om at tiltrække nye indbyggere til byen. Netop på det sidste punkt har Venstre og Jesper Frost Rasmussen ikke formået at løse opgaven heller ikke i Jesper Frost Rasmussens fire år som borgmester.

SF er valgets joker

Her har han også tumlet med mundkurvsagen, hvor de kommunale ansattes ytringsfrihed blev knægtet og med højhussagen i Torvegade og den efterfølgende debat om en omdiskuteret lokalplan for indre by. For det er socialdemokraterne, der med Hans Erik Møller som primus motor er kommet styrket ud af den sag.

Socialdemokraternes borgmesterkandidat har som sagt ikke formået at fremvise en fælles og stærk rød blok. Det ligner et fejlskud fra Jakob Lykke, at han ikke har investeret flere kræfter i at pleje sine alliancer, men det kan alligevel blive en gevinst for rød blok, hvor SF’s Diana Mose Olsen også bejler til borgmesterkæden. Politisk set er hun rød bloks mest rutinerede borgmesterkandidat, og med den pragmatisme hun har vist i sit arbejde som formand for kommunens børne- og familieudvalg, er hun i høj grad en outsider til at liste borgmesterkæden af halsen på Jesper Frost Rasmussen for at tage den på for næsen af Jakob Lykke.

Diana Mosen Olsen har nemlig fået rosende ord med på vejen fra de radikales Anne Marie Geisler Andersen, og hvis de radikales mandater kan vippe vægtskålen, og de vil sende borgmesterkæden mod SF, så kan socialdemokraterne på valgaftenen ikke tillade sig at forbigå chancen for at losse Venstre ud af borgmesterkontoret.

Danske Spil har Jesper Frost Rasmussen som favorit til borgmesterkæden, men rød blok giver esbjergenserne flere heste at spille på, og så er spørgsmålet om de er klar til at skifte den gamle Volvo ud.

Derfor vinder blå blok

Af Kim Westphal

Min kollega Lindhardt var fræk, da han gav sit bud på, hvorfor rød blok vinder valget. Han beskrev blå blok som en driftssikker Volvo. Vælgerne ved, hvad de får og hvad de kan forvente. Stabilitet og den ligger godt på vejen. Den kunne jeg egentlig også godt have brugt.

Kigger man modellen lidt efter for rust og slitage, er der enkelte punkter, hvor man godt kunne bruge en pudseklud og et pift WD40 mod rust. På overfladen ser den god ud, den blå blok.

Ved rattet har borgmester Jesper Frost Rasmussen sikkert ført blokken gennem den sidste valgperiode. Der har været de sædvanlige markeringer fra bagsædepassagerne fra Borgerlisten, de Konservative og Dansk Folkeparti, der også gerne ville vise lidt på vej.

Mest højlydt har Borgerlistens Henrik Vallø været i forbindelse med byggeri i midtbyen. Og den betænkelighed udtrykte han som den mest markante borgerlige politiker på det felt, og sammenholdt med Liste A’s Hans Erik Møllers stædige biden sig fast i højhuse og høje huse og helhedsplan for midtbyen har det fået Venstre til at sige, at det vil de bestemt heller ikke. Mere. Altså plastre midtbyen til med højhuse.

Partiet sendte Kurt Bjerrum i byen for at sige undskyld til et debatmøde på Esbjerg Museum, og efterfølgende lavede Venstre et online forklaringsmøde på Facebook, hvor de gentog budskabet. Så er borgerlige vælgere muligvis blevet beroliget så meget, at den bule i bilen kan tilgives.

I løbet af de sidste fire år er det lykkedes at tiltrække lægeuddannelsen og jurastudiet til Esbjerg, og samtidig har man formået at sparke Esbjerg Strand i gang. Og her har Frost Rasmussen været så venlig og heldig at kunne hente blafferne SF’s Diana Mose Olsen og Enhedslistens Sarah Nørris op i bilen. Her er de i al fald enige. Det efterlader Jakob Lykke i en noget ubeskyttet position. For der er sandsynligvis ikke mange, der vil tænke to gange over projektet, når både Esbjerg Havn og Dansk Industri siger god for det.

Spørgsmålet er så, om det er dét, vælgerne opfatter som essentielt for afkrydsningen på stemmesedlen. Gør de det, er Blå blok godt kørende.

Annonce

De ubekendte

Der er ubekendte i blå blok. Dansk Folkepartis lokalformand Freddy Hyldgaard har sagt flere gange, at det ikke er sikkert, at man vil pege på Jesper Frost Rasmussen igen. Det har han så også sagt tidligere. Borgerlisten med det helt nye hold er heller ikke overbevist. De Konservative vil givet vist holde mund, indtil stemmerne er talt op, men May-Britt Andrea Andersen kan blive brugt som mulig trumfkort af de andre partier. Spørgsmålet er, om det så alligevel betyder noget, når kabalen skal lægges efter valget.

Esbjerglisten kører på med Johnny Nim som en meget synlig kandidat. Det er svært at afgøre, hvor godt det er. Det er vist de færreste, der ikke laver koblingen mellem et vist højhus i Torvegade og ønsket om at komme ind og påvirke udviklingen i byrådet.

Det store spørgsmål er, om de to lokalister, Borgerlisten og Esbjerglisten, overhovedet kommer ind. Gør de ikke det, skal deres stemmer drysses udover de andre i valgforbundet. Liberal Alliance og Nye Borgerlige er også ret usikre. Forskning viser, at det er de store partier, der får mest ud af et sådan samarbejde. Og det vil altså sige Venstre.

Og holder det, så vil Venstre opnå fremgang. Det kan også godt være, at de Konservative vil nappe et ekstra mandat, men Liste C's spidskandidat skal slå så mange knuder på sig selv, at hun kan få job som slangemenneske i et cirkus, hvis hun skal erobre den post. Det er meget svært at se, at det skulle kunne ske, da partiet har været det mest tydelige borgerlige parti i byrådet.

C kommer ikke til at skifte side, det gør Venstre heller ikke, og derfor vinder blå blok.


Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Ugeavisen Esbjerg

Gertie ønskede sig en hjertestarter

Ugeavisen Esbjerg

Drik gin for børnenes skyld

Ugeavisen Esbjerg

Kaja Kamp tager to år til som Team Esbjergs altmuligkvinde

Ugeavisen Esbjerg

SDU Esbjerg inviterer til energidebat: Er energiøer vigtige i den grønne omstilling?

Ugeavisen Esbjerg

Ribe-Esbjerg HH med positivt økonomisk resultat

Ugeavisen Esbjerg

Fornemt valg for Frost

Ugeavisen Esbjerg

A Place To Hotel Esbjerg er nu officielt åbent

Ugeavisen Esbjerg

Fødselsdag for de nærmeste 128

Ugeavisen Esbjerg

Lang rejse for at se Kellermensch

Ugeavisen Esbjerg

Fagenes Fest hyldede igen det gode håndværk

Ugeavisen Esbjerg

Så er formandsposterne fordelt

Ugeavisen Esbjerg

Jakob Lose: Det krævede lige lidt armlægning

Ugeavisen Esbjerg

Hvem får formandsposterne?

Ugeavisen Esbjerg

Fire fantastiske speedwaydage venter

Ugeavisen Esbjerg

Ny mand i sadlen hos Boldesager Cykellager

Ugeavisen Esbjerg

Studerende prøvede kræfter med lokale virksomheders grønne udfordringer

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg vil lyse orange for voldsramte kvinder

Ugeavisen Esbjerg

Konservativ komet fik kanonvalg

Ugeavisen Esbjerg

Byrådets kvinder er stadig i undertal

Annonce