Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Det gode liv er Lykkes opskrift

Det gode liv og bæredygtighed er nøgleord for Esbjergs fremtid, mener socialdemokraternes borgmesterkandidat Jakob Lykke. Foto: Tue Sørensen
Socialdemokraternes borgmesterkandidat Jakob Lykke vil hellere bruge penge på at skabe det gode liv i Esbjerg end på at brande byens image udadtil. Det første skridt er at sikre byens arbejdspladser.

Image: Jakob Lykke har kastet et blik tilbage på gamle avisartikler og imageundersøgelser. Der var bosætningsanalysen fra 2014, der viste, at Esbjerg stadig var kendt for fiskeriet, det samme viste en lignende rapport fra 2018, senest blev det gentaget i den for nyligt udgivne imageanalyse, og socialdemokraternes borgmesterkandidat kan ikke lade være med at undre sig.

- Der skal noget mere til, og jeg mener, at hvis man som politiker sidder og igangsætter den ene undersøgelse efter den anden, og det ikke giver noget, så må man tage konsekvensen. For mig at se er det dybest set gammelt vin på nye flasker, siger Jakob Lykke med henvisning til det brandingarbejde af Esbjerg, der nu er sat i gang. Han har tidligere i avisen spalter efterlyst, at der blev kigget indad i stedet for udad, men ideen om at gøre esbjergenserne til ambassadører for deres egen by er kun en del af en større plan fra borgmesterkandidaten.

- Vi skal være bedre til at udnytte, at vi er en bæredygtig by. Vi skal være bedre til at italesætte det, men vi skal også gøre det i praksis. Der skal være et holistisk syn på det. Du skal kunne leve et bæredygtigt liv, bo i bæredygtige boliger, børn skal kunne gå i bæredygtige skoler, man skal kunne tage en uddannelse, der omhandler det samme. Det skal være dét, man taler om som et kommunens fyrtårne, og som gør os stolte, siger Jakob Lykke, der mener, at der både har manglet handling og en rød tråd i tidligere forsøg på at gøre fremtidens Esbjerg interessant.

- Det er ikke kun noget, vi skal tale om, det er også noget, vi skal gøre, siger han. Vi skal turde handle i stedet for kun at snakke og lave undersøgelser.


Det ville være et væsentligt fremskridt, hvis Esbjerg Kommune i højere grad blev markedsført som en international by med mange muligheder for job, kultur og naturoplevelser – hvorfor ikke igangsætte en imageundersøgelse på internationalt niveau med de byer vi handler med, jeg er overbevist om, at det ville være godt for kommunens selvforståelse.

Jakob Lykke (S)


Bæredygtige Esbjerg

Men hvordan gør man så det, og hvad betyder bæredygtig i den sammenhæng?

I Aarhus er en gammel trælast ved at blive omdannet til et nyt boligområde. Her er bæredygtighed det overordnede tema, men det handler også om medborgerskab og om at tage hånd om for eksempel ensomhed, forklarer Lykke.

- Det er det, folk kommer til at efterspørge på sigt, og vi skal være nogle af de første. Vi kan få det til at ske, det har vi altid bevist. Vi skal lave en plan for bæredygtighed, og bæredygtige boliger er blot en ting blandt mange, lyder det fra borgmesterkandidaten, som fortsætter:

- Bæredygtighed har ikke kun noget at gøre med Co2.

Det har noget at gøre med alle områder som for eksempel ligeløn og ordentlige arbejdsforhold.

Gode muligheder for at starte og drive en mindre virksomhed, en god folkeskole, og jeg kunne blive ved. I alt for mange år har der ikke været en samlet plan for vores by, siger Jakob Lykke og tilføjer:

- Kardinalpunktet for mig er det gode liv. Det er omdrejningspunktet. Hvis vi har arbejdspladserne, har vi alle forudsætningerne til at skabe det bedste gode liv. Vi skal være nummer et indenfor skolen, vi skal være nummer et indenfor det hele – for vi har forudsætningerne. Jeg kan se, der er muligheder for at skabe det gode liv. Vi skal være i verdensklasse indenfor de bløde områder, fordi vi har et hårdtarbejdende folk, der betaler skat, og de skal have de bedste muligheder i livet.

Annonce

Med krydsede fingre

Virksomheder, arbejdspladser og skattekroner er grundstenen for det hele, og mens Jakob Lykke fortæller om sin vision for Esbjerg Kommune, sidder han og krydser fingre.

- Der er aldrig noget, der har været så vigtigt, som at vi får et produktionsanlæg af vindmøller. Det kan generere rigtig mange arbejdspladser, vi snakker tusindvis, og alt hvad der følger med. På den baggrund skal der igangsættes kampagner for at tiltrække specialarbejdere og faglærte, hvilket sandsynligvis relativ hurtigt vil give befolkningstilvækst samt have positiv effekt i forhold til tiltrækning af flere højt uddannede. Dem bliver der nemlig også skabt arbejdspladser til, når de andre får det, siger Jakob Lykke og fortsætter:

- Indenfor en treårig periode er møllerne så store, at de ikke kan transporteres på landevejen. Og hvis vi på det tidspunkt ikke har fået et produktionsanlæg, skal du bare 250 kilometer ned ad kysten, så ligger det nede i Cuxhafen eller i Holland eller i Hull i England, siger Jakob Lykke og understreger, at der skal endnu mere til.

- Vi skal have endnu flere ben at gå på. Nu har vi over 45 år beskæftiget os med olie og gas. Kan vi måske få en anden virksomhedsklynge som for eksempel medicinalindustrien til byen? Det er uden sammenligning den branche, der bliver ratet højst af investorer. Der er udvikling og masser af arbejdspladser i den. Se bare nu med vaccinefabrikation, siger han.

Du siger selv: I Esbjerg har vi altid været gode til at få tingene til at ske. Alligevel har vi ikke fået befolkningstilvækst, så vil det, du foreslår, ikke også være at gøre mere af det samme?

- Jeg har ikke oplevet, at vi har været gode nok til at skabe en symbiose omkring den vedvarende energi. Her skal man kunne se ud af vinduet og se, at tingene fungerer i virkeligheden, siger Jakob Lykke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Svingdøren på Fanø

Ugeavisen Esbjerg

Professor: Det er en kreativ omgåelse af udbudsreglerne, som vi ikke ser så ofte, fordi man som offentlig myndighed normalt gør sig umage med at følge reglerne

Annonce