Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Diana drømmer om endnu mere indflydelse

Diana Mose Olsen er spidskandidat for SF samt borgmesterkandidat ved det kommende kommunalvalg. Og så er hun så meget mere. Foto: Tue Sørensen
Diana Mose Olsen er klar på endnu en politisk tørn. Og denne gang er hun også klar til at gribe borgmesterkæden, hvis muligheden byder sig. Mød SF’s spidskandidat og gruppeformand.

Diana Mose Olsen er på vej til at flytte i lejlighed.

Efter 17 år i hus skulle der ske noget andet for hende og manden og de to teenagebørn. Diana Mose Olsen flytter sig i det hele taget gerne. Som hun for eksempel gjorde for godt to år siden, hvor hun skiftede sit gode og mangeårige job i Bydelsprojekt 3i1 ud med forstanderjobbet hos Mandecentret Esbjerg. Men der er også ting, Diana ikke flytter sig på. Sine politiske grundværdier.

- Jeg er SF’er, og det har jeg altid været. Det begyndte med en social indignation, som jeg fortsat har, fordi det er mennesket, der altid har været i centrum for mig. At vi drager omsorg for de mennesker, der bliver ramt, at vi møder hinanden med en tilgang, der er baseret på tillid, lighed og frihed.

Annonce

Men betyder det så, at Diana Mose Olsen er den samme politiker, der første gang kom i byrådet ved kommunesammenlægningen for efterhånden mange år siden?

- Nej, det gør det ikke, men det betyder, at mine værdier er præcis de samme. Jeg kæmper forsat for mere social lighed, det hele menneske og en grøn dagsorden. Men jeg er naturligvis blevet en mere erfaren politiker, end jeg var for 15 år siden. Og jeg er nok også blevet en mere kompromissøgende politiker, smiler den mangeårige formand for Børn- og Familieudvalget i Esbjerg Kommune og sipper til sin kaffe.

Overvejede fremtiden

Diana Mose Olsen er måske nok mere en politisk terrier end en politisk teoretiker.

Det betyder dog ingenlunde, at hun ikke kan sit håndværk, men snarere, at hun har både udsyn og en evne til at bide sig fast og kæmpe indædt for de ting, hun tror på.

Hele det her EnergiMetropol-koncept har været alt for maskulint og ekskluderende.

Diana Mose Olsen


Som da hun jævnligt gik op imod Johnny Søtrup og fik den tidligere bykonges temperament at mærke. Hun erkender i dag, at det sommetider kunne få hende til fysisk at ryste, men hun stod fast for at trække Esbjerg i en mere rød retning. I dag søger hun forsat konfrontationen, men det skal være nødvendigt og det værd. Ellers er kompromiset langt at foretrække for at få så meget SF-politik som muligt igennem. Og konflikter har Diana Mose Olsen i øvrigt fået rigeligt af i denne byrådsperiode.

- Det er vist ingen hemmelighed, at samarbejdet i byrådet og i flere udvalg til tider har været anstrengt i denne byrådsperiode. Det vil jeg gerne være ærlig at sige, siger Diana Mose Olsen.

Faktisk var det efter to år så slemt, at den garvede SF’er overvejede sin politiske fremtid. Overvejede om hun egentlig ville lægge så meget af sin energi i politik, når tiden mestendels gik med ævl og kævl fremfor politik og forandring.

- Selvfølgelig skal vi være uenige, ellers er der jo ikke meget, der adskiller os politisk. Problemet var bare, at det for sjældent var det politiske, der var skyld i stridighederne, siger Diana Mose Olsen, der bevidst taler i datid.

- Ja for langsomt blev det bedre, og i dag synes jeg, at byrådet arbejder godt sammen. Det så vi også ved det seneste budgetforlig. Der var der selvfølgelig ting, som vi i SF gerne havde set, der var fundet midler til. Men et budgetforlig bliver jo aldrig et budget, der alene giver SF alt. SF foreslog eksempelvis, at vi i det mindste gav Headspace i Esbjerg et år mere, men det var der ikke opbakning til, siger Diana Mose Olsen og fortsætter:

- Og så skal man jo vurdere, om det er nok til at gå fra budgetforhandlingerne. Men i det samlede budget havde vi fået ret mange andre SF-mærkesager med, og derfor bakkede vi op om budgetforliget, og gør det stadig. Det er det der med at søge kompromiset nogle gange.

Annonce

Diana som borgmester

I JydskeVestkysten i august meldte Diana Mose Olsen ud, at hun også er et borgmester-bud til det kommende kommunalvalg.

Hun erkender blankt, at meget skal gå SF’s vej, hvis det skal blive en realitet, men kommunalvalget 2021 skal under alle omstændigheder ikke bare være et valg mellem Venstres Jesper Frost Rasmussen og Socialdemokratiets Jakob Lykke.

- Jeg er pikeret over, at det indimellem lyder som om, at vælgerne kun har et valg mellem to. Der er et andet valg og en tredje vej, og det er dét, vælgerne skal gøres opmærksomme på. Derfor stiller jeg mig til rådighed og søger gerne endnu mere indflydelse med den politiske og ledelsesmæssige erfaring, jeg har. Og jeg mener helt oprigtigt, at jeg kunne være en mindst lige så god borgmester for Esbjerg Kommune som Jesper og Jakob, siger Diana Mose Olsen, der - hvis hun får pladsen for bordenden - vil føre en anden politik.

Et budgetforlig bliver jo aldrig et budget, der alene giver SF alt.

Diana Mose Olsen


- Den vil selvfølgelig bære præg af, at jeg er SF’er. Så man vil ikke opleve skattenedsættelser, og Esbjerg vil ikke være en kommune, der alene taler om vækst og erhvervslivets vilkår. Det skal vi også, men væksten i erhvervslivet handler også rigtig meget om at sikre, at arbejdskraften er til stede. Det kræver, at vi får folk til både at blive her samt flytte hertil, og skal vi det, så skal vi efter min opfattelse fokusere mere på vores daginstitutioner, skoler og grønne arealer. Jeg synes, vi skal investere i mennesker fremfor at spare på mennesker. Det kan jo også få ting til at ændre sig, siger Diana Mose Olsen og følger hurtigt selv op på sin sætning:

- Jeg mener helt oprigtigt, at jeg kunne være en mindst lige så god borgmester for Esbjerg Kommune som Jesper og Jakob, siger Diana Mose Olsen, der - hvis hun får pladsen for bordenden - vil føre en anden politik. Foto: Tue Sørensen

- Er det så dyrt at have en SF’er for bordenden? Måske. Men måske ikke. For hvis man rent faktisk tør investere i mennesker og i velfærd, så ender man måske samfundsøkonomisk med at lave en rigtig god model, hvor folk vil flytte hertil, og det genererer jo så skattekroner. Men det er jo et spørgsmål om politisk tro, smiler hun.

Annonce

Kroner i kommune-kisten

Det lyder jo alt sammen meget godt, men intet andet end lommeuld kommer af sig selv.

Så hvordan vil Diana Mose Olsen få bugt med det stagnerende indbyggertal, som betyder, at der kommer til at mangle skattekroner i kommune-kisten over de kommende år, hvor vi alle eksempelvis bliver ældre og ældre?

- Hvis vi skal have folk, herunder unge mennesker, til at bo i kommunen, skal vi i hvert fald sørge for, at vi har de uddannelser, der skal til. Region Syddanmark har fået lavet en undersøgelse, der viser, vi er den region, der har det laveste uddannelsesgrundlag. Hvis unge vil videreuddanne sig, så er der mange kandidatuddannelser og overbygninger, de ganske enkelt ikke kan læse her. Vi tvinger jo nærmest folk til at rejse herfra så. De skal læse et andet sted, hvor de så selvfølgelig bosætter sig og måske endda møder deres udkårne, og så er det altså vanskeligt at få dem tilbage. Så vi skal blandt andet sikre langt bedre muligheder for at blive og uddanne sig i Esbjerg, og der skal vi have hjælp fra Christiansborg. Det kan vi ikke løse alene, siger Diana Mose Olsen, der som både byrådsmedlem og borgmesterkandidat peger på andre ting, der vil gøre kommunen mere attraktiv.

- Det er blandt andet den gode velfærd, hvor vi satser på de mennesker, der bor her. Vi skal ikke altid forfølge en dagsorden om, at vi skal have folk ude fra hertil. Vi skal også være noget for dem, der er her. Eksempelvis på pasningsområdet, men også på den grønne dagsorden, hvor jeg synes, vi gør et rigtig godt arbejde i kommunen. Vi vil være CO2 neutrale, vi satser på biodiversitet og bæredygtighed, og jeg tror personligt, der er mange, der vil synes, det er attraktivt at bo i en by, der er firstmover på det område. Får vi for alvor cementeret Esbjerg som en grøn foregangskommune, så tror jeg, det er noget, folk gerne vil identificere sig med og være en del af, siger SF’eren og fortsætter:

- Det hænger sammen med, at jeg synes, vi også selv skal blive bedre til at skabe os en identitet i Esbjerg. Mange flytter herfra uden at identificere sig som nogle, der er fra Esbjerg. Det er man jo langt bedre til i Ribe eksempelvis. Måske skulle vi gøre meget mere ud af at fortælle om vores egen historie i vores skoler og dagtilbud. Fortælle om, hvor vi kommer fra, hvem er vi, hvad Esbjerg som by egentlig er rundet af, siger Diana Mose Olsen og slår fast:

- Men først og fremmest mener jeg, vi skal gøre Esbjerg meget mere attraktiv i forhold til de bløde værdier. Her tænker jeg velfærd, dagpasning, uddannelser, ”olle koller”, være der for dem, der har det svært, skabe bedre bosætningsmuligheder og grønne arealer samt slå på vores vilde natur. Hele det her EnergiMetropol-koncept har været alt for maskulint og ekskluderende, og det sagde jeg også til Johnny Søtrup. Det har været godt for erhvervslivet, havnen og tiltrækning af arbejdskraft, men det er jo meget de blå suits, der tales til. Men det er jo ikke kun dem, der skal flytte til Esbjerg og kommunen, det er hele familien, der skal flytte. Ellers pendler jakkesættene og offshorefolkene jo bare hertil og hjem igen. Så vi skal satse meget bredere, siger Diana Mose Olsen, der glæder sig til valget den 16. november.

- Det gør jeg. Et valg er altid både festligt og spændende. Og jeg er i hvert fald helt klar på at tage en tørn mere for kommunen og skabe endnu mere af den politik, jeg brænder for, smiler Diana Mose Olsen, der altså måske nok skal flytte fysisk, men stadig har SF som sin faste bolig.

Diana Mose Olsen

Diana Mose Olsen er 46 år, bor i Esbjerg med sin mand, Torben Marbæk Nielsen, sønnen Mathias Marbæk, 17 år, og datteren Anne-Kathrine Marbæk på 14 år. Efter mange år i egen bolig i Østerbyen flytter de snart i lejet lejlighed. Om de bliver ved med det, må tiden vise, siger hun.

Efter at have været leder af Vindrosen i over syv år, var Diana 12 år i bydelsprojekt 3i1. For knap to år siden søgte og fik hun stillingen som forstander for Mandecentret i Esbjerg.

Diana Mose Olsen blev valgt ind i Esbjerg Byråd i 2005 med 810 personlige stemmer. I 2009 kunne hun notere sig for 1.636 personlige stemmer, og ved det seneste valg i 2017 fik hun 1.866 personlige stemmer.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hent et gratis Female

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Grøn energimangel skaber behov for landvindmøller

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Sweaterbutik åbner midlertidigt i Broen

Ugeavisen Esbjerg

SOSU-udvidelse kan koste foreningslivet

Ugeavisen Esbjerg

Budgettet banket på plads

Ugeavisen Esbjerg

Studie 10 sender insekter på hotel

Ugeavisen Esbjerg

God kemi mellem forskning og familieliv

Ugeavisen Esbjerg

Børn og voksne tog en tørn for naturen

Ugeavisen Esbjerg

Gågadespørgsmål med sprængstof i

Ugeavisen Esbjerg

Alle kan tale med om højhuse og byudvikling

Ugeavisen Esbjerg

- Dejligt, at der sker noget her

Ugeavisen Esbjerg

Rosengreen fyldte kroen med kvinder og mode

Ugeavisen Esbjerg

Søren Rasmussen stopper i 2022

Ugeavisen Esbjerg

Diana drømmer om endnu mere indflydelse

Ugeavisen Esbjerg

Ny sygeplejefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Færøernes største sygehus på inspirationstur til Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Team Esbjerg stolt vært for Santander Final4 i februar

Ugeavisen Esbjerg

Gå en tur i det ukendte

Ugeavisen Esbjerg

Opråb fra vindbranchen: Den grønne omstilling mangler grøn strøm

Ugeavisen Esbjerg

Linda går efter græskar-guld

Ugeavisen Esbjerg

Juletræsforeningen overlever efter privat donation

Ugeavisen Esbjerg

Verdensstjernens danske forbindelse

Ugeavisen Esbjerg

Sikkerhed uden kiksere i 35 år

Annonce