Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Dyr omgang: Corona rammer eksport af opera

Den ny Operas udgave af Valkyrien aflyst få dage før premiere i Norge. Seks ugers arbejde er måske spildt.

Annonce

Da Den Ny Opera i 2017 havde premiere på kompagniets produktion af Richard Wagners opera Valkyrien, sad der blandt publikum i Musikhuset Esbjerg et par nysgerrige nordmænd fra Trondheims Symfoniorkester og Opera.

De kunne vældig godt lide, hvad de så og henvendte sig efter forestillingen med begejstring til Den Ny Opera for at høre, om det ville være muligt at leje Esbjerg-produktionen med henblik på at spille den i operahuset i Trondheim i 2020.

Den Ny Opera slog naturligvis til, da muligheden for at eksportere Esbjergs operasucces bød sig, så lige efter nytår blev den store scenografi og alle kostumer pakket ned og sendt fra Esbjerg til Trondheim. Her har instruktøren Kasper Wilton brugt de seneste seks uger på at genopsætte forestillingen med et helt nyt hold sangere.

Corona kom i vejen
Fra midten af marts i år og måneden ud, var det så nordmændenes tur til at opleve Esbjerg-udgaven af Wagners store musikdrama på den store scene i Trondheim. Men sådan kommer det desværre ikke til at gå, oplyser Lars Ole Mathiasen fra Den Ny Opera i Esbjerg.

- Også Norge er ramt af Corona, og nu er der sket det, at forestillingen er aflyst, siger Lars Ole Mathiasen.

- De stakkels folk deroppe nåede helt frem til generalprøven efter seks ugers arbejde med mere end 150 involverede og med omkostninger i millionklassen. Men så kom påbuddet om at aflyse, og det er der jo ikke noget at gøre ved, forklarer Lars Ole Mathiasen.

Alt håb for forestillingen i Trondheim er ikke slukket endnu. Nordmændene har besluttet at forsøge at spille Wagner-forestillingerne i september i stedet for.

- Vi krydser fingre for dem, siger Lars Ole Mathiasen.

Den Ny Opera får betaling for lejen af operaen, uanset om den gennemføres eller ej. Det ligger i kontrakten.

Nordmændene betaler 500.000 kroner for at leje forestillingen. Lidt mere end halvdelen er gået til arbejdet med at rekonstruere og tilpasse scenografien, der ikke uden videre kunne flyttes fra Esbjerg til Trondheim.

- Scenografien var jo bygget op direkte til scenen i Musikhuset Esbjerg, og rammerne var anderledes i Trondheim. Tilpasningen krævede en del arbejde, så vores reelle lejeindtægt ender omkring 200.000 kroner, forklarer Lars Ole Mathiasen.

Skoleforestillinger aflyses i Esbjerg
På Den Ny Opera i Esbjerg medfører Corona-krisen 12 aflyste skoleforestillinger i Musikhuset de næste uger. Også operaens landsdækkende turné med Elverhøj bliver ramt af en byge af aflysninger.
- Vi skal dog ikke klage. Vi bliver jo ikke ramt nær så hårdt som alle mulige private firmaer, restauranter, caféer, hoteller og mange andre, siger Lars Ole Mathiasen fra Den Ny Opera.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce