Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Efter flere års partiballade: Derfor valgte Søren at gå

I et åbenhjertigt interview med Ugeavisen Esbjerg fortæller Søren Heide Lambertsen her, hvad der ledte op til, at han i sidste uge hængte sin formandskasket på knagen og forlod posten.

I et åbenhjertigt interview med Ugeavisen Esbjerg fortæller Søren Heide Lambertsen her, hvad der ledte op til, at han i sidste uge hængte sin formandskasket på knagen og forlod posten.

Annonce

”Hold da op, så gik der to år. Tiden har godt nok fløjet afsted.”

Sådan skrev - nu forhenværende - gruppeformand for den socialdemokratiske byrådsgruppe, Søren Heide Lambertsen, den 30. november. Og at tiden kan flyve hurtigere end meget andet, fik borgere og byrådskollegaer ved selvsyn at se, for blot tre dage senere meddelte selvsamme Søren Heide Lambertsen nemlig, at han trak sig fra formandsposten.

Det skete på baggrund af lang tids intern ævl og kævl i den socialdemokratiske byrådsgruppe, som i dag fremstår mere splittet end nogensinde. Søren Heide Lambertsen erkender da også i et interview med Ugeavisen Esbjerg, at det har slidt på ham, at han konstant har skullet kæmpe med intern splittelse i sit parti.

- For at være helt ærlig, og det kan jeg jo lige så godt være, så har der fra dag èt, hvor jeg satte mig i formandsstolen, været intern ubalance, siger Søren Heide Lambertsen, da avisen møder ham på kontoret på Esbjerg Rådhus.

- Jeg har virkelig forsøgt at finde konsensus i gruppen og at please alle politisk, men der har været så mange personlige interesser og stridigheder, at det reelt har været umuligt at navigere i. Jeg har også begået fejl, men når alt kommer til alt, så er der ikke meget, jeg ville have gjort anderledes med den viden, jeg havde på de tidspunkter, hvor jeg traf væsentlige beslutninger, siger Søren Heide Lambertsen.

Snedker satte holdet
Søren Heide Lambertsens formandsmæssige hovedpine begyndte med egne ord fra dag ét. Og det er da heller ingen hemmelighed, at flere at partiets ”ældre” medlemmer i den grad følte sig forbigået, da formandsposter, pladser i de magtfulde udvalg og mest betydningsfulde bestyrelser skulle besættes.

Det var den tidligere formand, John Snedker, der dengang ”satte holdet”, og det er ikke siden blevet ham tilgivet, at han så dramatisk fremtvang et generationsskifte i partiet.

At han også selv tog pladsen i Esbjerg Havns bestyrelse og den menige plads i økonomiudvalget fik bestemt heller ikke valget af Søren Heide Lambertsen som ny formand til at glide nemmere ned.

- Jeg tror, at hvis vi skulle have stemt om det, så var jeg også blevet valgt som formand. Men at jeg blev udpeget af John har måske ikke gjort tingene nemmere for mig. Det er svært at sige, men det er vist ingen hemmelighed, at der er nogle, som har følt, de skulle have haft mere ved konstitueringen. Og det har siden præget partiet, må jeg være ærlig at sige, fortæller Søren Heide Lambertsen, der med egne ord har forsøgt at præsentere modeller, som alle i partiet politisk kunne se sig i.

Langt fra færdig i politik
Det er også enkelte gange lykkes, men gammelt nag forgår ikke så let, og hver gang der har været en smule vind i sejlene for Søren Heide Lambertsen, er det kort efter blevet afløst af strid intern modvind.

Det hele kulminerede for kort tid siden under både budgetforhandlinger og forlig, hvor partiet forinden havde haft to dramatiske gruppemøder, der var kommet røfler fra det socialdemokratiske bagland og flere medlemmer indtog særstandpunkt.

- Den sværeste situation var, da jeg først fik et mandat til at underskrive en budgetaftale, og efterfølgende var vidne til, at fem af mine egne socialdemokrater tog særstandpunkt på selvsamme budgetaftale i byrådssalen. Så føles det nærmest som om, at formandsstolen bliver trukket væk under én. Så skal man vide, hvad klokken er slået, siger den afgående formand, der dog på ingen måde er færdig i politik.

- Hver mandag morgen, når jeg kommer ind på rådhuset og skal til økonomiudvalgsmøde, så glæder jeg mig. Jeg nyder at være udvalgsformand, selvom der er meget arbejde og vanskelige sager, og jeg har fortsat masser af politiske ambitioner. Jeg har heller ikke slukket for borgmesterdrømmene på sigt, så jeg klør på med fuld hammer, siger Søren Heide Lambertsen og tilføjer:

- Jeg er selvfølgelig ked af og ærgerlig over, at det er kommet til det her, for jeg føler selv, at jeg har noget at byde på som formand. Men omvendt er jeg også både lettet og afklaret. Jeg har tænkt det godt igennem, for jeg sagde trods alt mit job op på universitetet for at bruge mere tid på mit formandskab. Men det har simpelthen vist sig umuligt at samle gruppen.

Fejl i stedet for chancer
Politisk, fortæller Søren Heide Lambertsen, har han forsøgt at arbejde med det lange lys i sin tid som formand for byrådsgruppen. Netop for at sikre et godt afsæt til næste valg.

- Jeg er sikker på, at der også er nogle ting, Mette Frederiksen gerne ville have været foruden. Men for at kunne lande den finanslov, som partiet lige har gjort, så var der noget forarbejde, der skulle gøres. Nogle kameler, som skulle sluges og kanter, der skulle slibes. Det er sådan, jeg har ment, at vi skulle arbejde i gruppen, men det er ikke alle, der har haft det på den måde. Der er nogle personlige interesser, der har stået over de større politiske visioner, må jeg erkende i dag, siger Søren Heide Lambertsen.

Det har også influeret hans egen person, og særligt det seneste halve år har Søren Heide Lambertsen ikke følt, at han har ageret som den formand, han gerne ville være.

- Den konstante interne uro og splittelse har også ramt mig. Til sidst blev det sådan, at i stedet for at jeg gik efter at opsøge chancer, så undgik jeg dem hellere i frygt for at lave fejl. Og sådan vinder man i hvert fald ikke en borgmesterpost ved næste valg.

Og skal Socialdemokratiet vinde den fra Venstre, så skal partiet snarest have styr på sig selv og dets medlemmer.

Tiden går som bekendt hurtigt.

CITAT: Jeg vil nu have fuld fokus på mit udvalgs- og byrådsarbejde. Det glæder jeg mig rigtig meget til at få mere tid til.
Søren Heide Lambertsen, Formand for Teknik og Byggeudvalget samt
afgående gruppeformand for Socialdemokratiet

CITAT: Jeg kan sagtens tåle at blive modsagt. Men at blive kontinuerligt modarbejdet af flere af sine egne partikammerater, det er naturligvis uholdbart.
Søren Heide Lambertsen, Formand for Teknik og Byggeudvalget samt
afgående gruppeformand for Socialdemokratiet

CITAT: Det har selvfølgelig ikke været optimalt for partiet med interne uenigheder og ubalance. Men nu har jeg truffet min beslutning, en ny formand skal vælges og så skal vi videre. Det er afgørende vigtigt, at vi får ro på bagsmækken, så vi kan være en stærk opposition og udfordre Venstre ved næste valg.
Søren Heide Lambertsen, Formand for Teknik og Byggeudvalget samt
afgående gruppeformand for Socialdemokratiet


FAKTA:
Søren Heide Lambertsen er 35 år og blev valgt til Esbjerg Byråd første gang ved kommunalvalget i 2013. John Snedker udpegede Søren Heide Lambertsen som gruppeformand efter kommunalvalget i november 2017. Søren Heide Lambertsen er desuden formand for Teknik og Byggeudvalget, ligesom han har plads i det magtfulde økonomiudvalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Liv i midtbyen

Annonce