Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Efter mølle-rundtur: Politikere har fået stof til eftertanke

Anders Pedersen fortæller om de bekymringer, han har ved udsigten til 180 meter vindmøller i baghaven. Det kunne delegationen af byrådspolitikere ærlig talt godt forstå. Foto: Niels Husted
Der er store roser til borgerne i Tjæreborg for rundturen for nylig. Og der er også kommet stof til eftertanke hos de deltagende politikere.

Selvom vindmøller i sig selv ikke er sådan videre sexede, så er der ikke mange i Tjæreborg, der har noget som helst imod Vindmøller.

Det kunne man høre på en rundtur for nylig, hvor en gruppe borgere i byen havde inviteret en række byrådspolitikere og andre interessenter på rundtur i den gamle stationsby.


Annonce

Jeg lytter især meget til deres bekymringer om det påsatte lys på møllerne.

Karen Sandrini


Omdrejningspunktet er den udskiftning af møller, som energiselskabet Vattenfall ønsker i Tjæreborg Enge. Her skal de eksisterende møller (muligvis undtaget en) udskiftes med fire gigantmøller på hele 180 meter. Og så er det, at det for borgerne begynder at blive meget, meget, meget lidt sexet.

Formand lytter til bekymringerne

Projektet er i høring frem til den 13. januar, og for nylig var der et virtuelt borgermøde (på grund af corona), hvor Vattenfalls repræsentant efterfølgende ikke ligefrem har fået topkarakter i formidling. Kritik har der også lydt af de andre repræsentanter på mødet, da ingen af dem ville svare på, om de selv ville flytte til en by, hvor der placeres 180 meter høje møller i noget, der minder om baghaven.

- Ingen svarede på det, fordi vi er i gang med en høringsperiode, hvor vi forsøger at formidle fakta, fortæller formand for Plan og Miljøudvalget Karen Sandrini. Forelagt af Ugeavisen Esbjerg, at hun jo faktisk er valgt af borgerne, hvoraf mange gerne vil høre politikernes egen holdninger til sådanne ting, siger Karen Sandrini:

- Jeg kunne personligt godt se mig selv flytte til en by, hvor der var 180 meter høje vindmøller meget tæt på, men faktum er, at det skal jeg ikke. Så det er måske nemt for mig at sige, i og med jeg ikke står over for den udfordring, som borgerne i Tjæreborg gør lige nu. Men jeg lytter især meget til deres bekymringer om det påsatte lys på møllerne, siger Karen Sandrini og tilføjer, at hun ikke ville have lyst til at flytte til en by, hvis der derimod var tale om højspændingsmaster.

Efter at have fået varmen igen efter rundturen i Tjæreborg har Ugeavisen Esbjerg kontaktet de politikere, der var med på turen for at høre, hvad de tog med hjem fra mødet med borgerne.
Det kan du herunder læse.

Jørn Boesen Andersen, SF: - Jeg kan virkelig godt forstå, det er frustrerende med så store møller og med det lys. Ude fra Tjæreborg kunne vi jo se de nye vindmøller i Måde, og her kommer det så meget tættere på for lokalbefolkningen.

- Jeg hørte et virkelig godt initiativ med at give området tilbage til naturen, når møllerne er udtjente. Det kunne jeg godt se for mig, men vi har også forpligtet os på at nedbringe CO2 udledningen i Esbjerg. Omvendt har vi også forpligtet os til at understøtte vores lokalsamfund, og jeg synes, vi her skal gøre meget for at finde en løsning, som lokalområdet kan se sig selv i.

- Jeg var glad for, vi kom så bredt rundt i Tjæreborg, for det overraskede mig, at man fra samtlige steder og små lommer kunne se møllerne så tydeligt.

Anne Marie Geisler Andersen, Radikale: - Jeg kommer altid gerne ud, og jeg må sige, at det var meget informativt og givende. Jeg synes i hvert fald, der er nogle alternativer, vi skal have belyst. Hvad kan møller på 130 meter og 150 meter for eksempel? Lige nu synes jeg, at projektet minder mig om højhusbyggeriet i Torvegade 6. Det er som om, at alt åbenbart skal have et ekstra nøk op. Alt skal være stort i Esbjerg Kommune.

- Jeg har snakket med flere af mine kollegaer om turen, som gerne ville have været med. Så måske de skal arrangere en tur mere? Det er jo mega fedt at få input fra borgerne, man bliver virkelig oplyst. Det er det, sådan en høringsproces kan, og det går jeg stærkt ind for.

- Jeg skal være ærlig at sige, at det er sjældent, at en høring rykker rigtig meget, det er ofte kommaer, der flyttes. Men kommer der gode argumenter, massive protester samt indsigelser, så kan det faktisk godt få et forslag til at falde eller danne grobund for alternativer.

Kurt Bjerrum, Venstre: - Det var et fint arrangement, hvor de sagligt viste os rundt og viste os forskellige spots i Tjæreborg. Men så længe projektet er i høring, er jeg påpasselig med at sige noget.

- Men det gjorde da indtryk på mig at stå i haverne og lytte til dem. Deres pointe med, at da de købte husene, sagde den gældende lokalplan, at der var mulighed for opsætning af maksimalt 130 meter møller, er et argument, som jeg bestemt tager med mig. I det hele taget ser det jo ud til, at det her handler rigtig meget om økonomi, for de møller, der står der i dag, er jo ikke udtjente. Og når der er tale om så mange husstande, der berøres, så bliver VE-kompensationen jo så lille, at det næsten ikke kan mærkes for dem. Det tænker jeg også på.

- Personligt giver sådan en rundtur og sådan et møde med borgerne mere for mig end et fysisk borgermøde. Argumenterne falder tungere, når man er ude på stedet for at tale med folk. Og så vil jeg sige, at høringsperioden bestemt ikke er en skinproces. Vi tager det alvorligt, og ingen indsigelse er forgæves.

Diana Mose Olsen, SF: - Jeg blev meget overrasket over, hvor tæt på møllerne kommer på. En ting er at læse om det, noget andet er at se det. Jeg fik rigtig mange oplysninger, som jeg kunne bruge.

- Jeg er for den grønne energi, men jeg må også være ærlig at sige, at jeg synes, det er bekymrende, hvis vi her skal bortskaffe noget, der egentlig har mange års levetid endnu. Så lyder det mere af profit end af grøn dagsorden for mig.

- Vi har store energi-øer på vej, som kan producere strøm til mange millioner, så spørgsmålet er jo, om det her er en god løsning for kommune og et af vores lokalsamfund? Det er virkelige mange huse, der bliver berørt.

- Jeg frøs rumpetten af, men det var et super godt møde. Borgerne var meget saglige, og jeg kan kun opfordre dem og alle andre til at sende de gode argumenter ind i denne høringsperiode.

Jacob Lykke, spidskandidat for Socialdemokratiet ved næste kommunalvalg: - Det var et meget fint tilrettegat program, men jeg har respekt for, at projektet er i høring. Jeg sidder jo ikke i Byrådet, men jeg er sikker på, at politikerne vil læse og lytte til de indsigelser og betragtninger, der må komme ind. På sådan en tur lytter jeg mere, end jeg taler. Men de havde mange gode punkter, og jeg tror faktisk, at de kommer til at spille en rolle, inden noget bliver besluttet. Jeg fik i hvert fald ny viden.

- Det er meget, meget let at sidde og tage overordnet stilling til ting på et kontor, men når man kommer ud i virkeligheden, så bliver det anderledes tydeligt, hvad påvirkningen er. Jeg synes, at man som aktiv politiker skal tilstræbe at komme ud i virkeligheden i sådan en høringsproces.

- Jeg ønsker som sagt ikke at sige meget, når det er i høring, men jeg tror, det er tydeligt for enhver, at de her møller er voldsomt store.

Alex Sørensen, Venstre: - Det var rigtig spændende og givende, og de havde virkelig lagt sig i selen for at give os en grundig tur rundt. Man kunne i hvert fald nemt forestille sig, hvor store vindmøllerne bliver på de lokationer, de viste os. Samtidig var de saglige og konstruktive.

- Som jeg også sagde derude, så er det jo helt vildt, så mange penge, der er i den grønne energi. Eller i hvert fald i den grønne energis navn. Det viser det her projekt jo med tydelighed, når Vattenfall kan ende med at skulle opkøbe 69 ejendomme. Profitten styrer det fuldstændig, og det har jeg det meget svært med. Vattenfall tjener pengene, og Tjæreborg står tilbage med udsigten til nogle megamøller.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Veterantog hyrer marcipanbrød til at trække juletog

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Klage afvist: Bygherrer er nu klar til næste fase for højhus i Torvegade

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Markant forkæmper siger farvel til fond

Ugeavisen Esbjerg

Wienecke og vennerne indtog Royal Arena

Ugeavisen Esbjerg

Hverdagen sat til vægs

Ugeavisen Esbjerg

UC Syd fyrer 13 efter millionbesparelse

Ugeavisen Esbjerg

Billige bøger i arkivet

Ugeavisen Esbjerg

En nisse kom sejlende

Ugeavisen Esbjerg

Annbritt er landet på fødderne

Ugeavisen Esbjerg

Så er der baaaaasss

Ugeavisen Esbjerg

Jazzfestival i Esbjerg med store og små koncerter

Ugeavisen Esbjerg

Hvad skyldes blodpropper i hjernen hos type 2 diabetikere?

Ugeavisen Esbjerg

Da Esbjerg blev orange

Ugeavisen Esbjerg

Flot titel til Bjarne Nielsen i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Black Friday i city kunne have været bedre besøgt

Ugeavisen Esbjerg

Keld og Hilda og Baileys til kaffen

Ugeavisen Esbjerg

Lykke om ballade i S: Jeg forstår deres skuffelse

Ugeavisen Esbjerg

Nyt brætspil: Nu kan du købe Rundkørslen, Havkatten og Tobakken

Ugeavisen Esbjerg

DI vil give staten nødbremse mod boligbyggeri på havne

Ugeavisen Esbjerg

Statsminister: Esbjerg er en oplagt placering for en klimaerhvervsskole

Ugeavisen Esbjerg

Rød bloks drømme faldt til jorden med et brag

Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Annonce