Annonce
Ugeavisen Esbjerg

En hjemmelavet succes

Pia Bertelsen fik stress og måtte tænke sig godt om. En gammel drøm om at lave is har nu materialiseret sig. Foto: Tue Sørensen
Den 1. juli oprettede Pia Bertelsen sit firma "Fabel Is" og fik fyldt sin kummefryser. 16 dage senere har hun sin hjemmelavede is ude at ligge til salg på frys i fire butikker. Det er mere end godt gået.
Annonce

Ismageri: Pia Bertelsen har været med færgen til fastlandet med sin fryseboks her til formiddag. Ikke for at fylde den med indkøb til køl. Nej, Pia Bertelsens blå fryseboks var derimod fyldt med bøtter af sin helt egen hjemmelavede is, som skulle leveres til en butik i Esbjerg. For Pia Bertelsen er blevet ismager med eget firma. "Fabel Is" hedder det. Hun laver sorbet-is og fløde-is, is med smag af gin og appelsinsaft, af lakrids, af rabarber og af mynte blandt andet. Otte smage indtil videre og flere på vej.

Isene fremstiller 47-årige Pia Bertelsen hjemme i sit eget køkken i Nordby på Fanø. Hun opfylder naturligvis alle Fødevarestyrelsens krav, som også gælder for restauranter, og efter kun 16 dage har Pia fået sine is ud i fryserne i SuperBrugsen i Nordby og i Esbjerg Storcenter, i Meny i Blåvand og i Bønnespiren i Torvegade.

- Det er lidt en rock'n roll-forretning, jeg har. Jeg havde ikke en krone til at starte den. Det er med lånte frysebokse og en ismaskine, jeg fik lov til at købe billigt af Rudbeck i Hovedgaden, siger Pia Bertelsen.

Annonce

Omtale i alverdens nyheder

For otte år siden kom journalisten og kunstneren Pia Bertelsen til Fanø fra København med sin mand og deres søn. Siden 2006 har parret lavet provokerende satirisk kunst som kunstnergruppen "Surrend", som har fået massiv medieomtale og kommentarer fra politikere i indland og udland, og som har udstillet deres plakater i Berlin og Østrig blandt andet. I 2010 lukkede Den Gamle By i Aarhus en udstilling med Surrend på grund af en kontroversiel tegning, der forestillede den danske kongefamilie i et sexorgie. Og i 2006 fik Surrend indrykket en helsides annonce i den iranske avis Teheran Times, der umiddelbart hyldede den daværende præsident Mahmoud Ahmadinedjad. Læste man teksten almindeligt, var den opbakning til præsidenten. Men hvad ingen lagde mærke til, før det var for sent, var, at læst lodret dannede begyndelsesbogstavet i hver linje i den engelske originaltekst tilsammen ordet SWINE, altså svin. Pia Bertelsen og Surrend gjorde i anden anledning så meget grin med præsident Putin, at den russiske stat henvendte sig vredt til den danske stat anlagde to retssager mod kunstnergruppen, som de dog heldigvis vandt.


Jeg aner jo ikke, hvordan det vil gå, men nu maser jeg bare på.

Pia Bertelsen


Pia Bertelsen er færdig med at gøre grin ad folk med magt og indflydelse. Efter otte år som underviser på Esbjerg Gymnasium stoppede hun med stress. Nu skriver hun børnebøger. Og så laver hun altså is. Dejlig is. Is uden tilsætningsstoffer og efter italiensk opskrift og lært på uddannelsen på Gelato University i Bologna, som specialiserer sig i at lave is. Og is af lokale råvarer og krydderurter plukket i egen have på Fanø.

Annonce

Giver Vestjylland smag

- Jeg var nødt til at gøre det. Min stress var en kugle for panden. Jeg vil lave is om sommeren og skrive børnebøger om vinteren, for det er en balance mellem at tjene penge og lave det, jeg gerne vil. Nu tror jeg på, at jeg er placeret rigtigt. At lave is er sanseligt, legende. Det er passionsdrevet, så det føles ikke som arbejde, men meget mere lidenskabeligt. Jeg aner jo ikke, hvordan det vil gå, men nu maser jeg bare på, siger ismageren.

Hjemme i køkkenet i Hovedgaden nørder Pia Bertelsen smage. Udenfor havedøren plukker hun blade, gnider dem mellem tommel- og pegefinger og presser saft og duft ud af dem. Colaplanten, chokolademynten, pebermynten, citronmelissen, estragon'en. Hun har en ingefær-is med citron og en hampe-is i fryseren som eksperiment. Den sidste med hampefrøene smager lidt af nødder.

- Jeg vil gerne prøve at give Vestjylland smag, så jeg bruger Fanø Gin produceret af englænderen Mark Sandford, mælk hentet hos en landmand i Årre og krydderurter fra min egen have. Jeg surfer. Her på Fanø og i Klitmøller, og deroppe har de Thy-tøj, Thy-bær, Thy-gin. Det kan jeg meget godt lide. Det med at fortælle en historie om et område. Det vil jeg også gerne, siger Pia Bertelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce