Annonce
Ugeavisen Esbjerg

En million billeder til eftertiden

Fotograf Bent Medvind Sørensen har afleveret næsten en million analoge og digitale billeder til Esbjerg Byhistoriske Arkiv. På havnen tog Jørgen Dieckmann-Rasmussen imod harddiske med knap en halv million digitale billeder, mens Richard Bøllund fra Fiskeri- og Søfartsmuseet fik kopier af knap 40.000 offshorerelaterede billeder. Bent Sørensen har siden 1983 fulgt Esbjerg Havns liv og udvikling nøje med sit kamera. Foto: Brian Kristensen
Fotograf Bent Medvind Sørensen har afleveret næsten en million billeder til Esbjerg Byhistoriske Arkiv. Billederne dokumenterer især Esbjergs offshorehistorie.

Donation: Fotograf Bent "Medvind" Sørensen gik på pension for to og et halvt år siden, og han har ikke taget et professionelt billede siden. Udstyret er også solgt. Men Bent Sørensen har rodet og sorteret i sine billeder, og det er der kommet en fornem gave til eftertiden ud af, idet Bent Sørensen har foræret Esbjerg Byhistoriske Arkiv op mod en million billeder.

Næppe nogen har som ham med kamera stillet skarpt på Esbjerg Havns historie og udvikling igennem de seneste knap 40 år. Siden Bent Sørensen i 1983 fangede boreriggen Mærsk Explorer i Esbjerg Havn, har især havnen, havnens virksomheder og havnens mennesker været et nøgleområde for både Bent Sørensens professionelle karriere som fotograf og for en række bogudgivelser via hans forlag Medvind.

Esbjerg Byhistoriske Arkiv modtog allerede sidste år Bent Sørensens analoge arkiv med knap 500.000 optagelser. Der er tale om negativerne til de mange ældre billeder. Nu har Bent Sørensen også overdraget sine digitale billeder til Esbjerg Byhistoriske Arkiv. Det drejer sig om cirka 475.000 nyere optagelser. Knap 40.000 af dem - primært offshorerelaterede billeder - er blevet kopieret og skænket til Fiskeri- og Søfartsmuseet.

Annonce

For Bent Sørensen, der har en fortid som museumsassistent på Varde og Ølgod Museer, er den historiske interesse helt afgørende for beslutningen om at skænke sit arkiv til Esbjerg Byhistoriske Arkiv og Fiskeri- og Søfartsmuseet.

- Jeg er nok den eneste, der har fulgt havnen så tæt i over 35 år. Det billedmateriale må ikke gå tabt, og alle interesserede skal kunne få adgang til det, siger Bent Sørensen, som med afleveringen til arkiv og museum er tryg ved, at billederne er sikret for eftertiden. Han beholder dog selv en harddisk med kopier lidt endnu.

En guldgrube

Arkivchef Jørgen Dieckmann-Rasmussen, Esbjerg Byhistoriske Arkiv, er begejstret for at modtage de mange billeder, som ikke kun rummer havnens og virksomhedernes historie, men handler om hele byens historie.

- Bent Sørensen har i høj grad levet livet gennem sit kamera og altid været parat til at fotografere, når han mødte noget interessant eller anderledes på sin vej. Derved er mange arbejdssituationer blevet dokumenteret, som ellers kun ville være kendt fra beskrivelser. Vi har med Bent Sørensens billeder fået et enestående billedmateriale til rådighed om en vigtig epoke i Esbjergs nyere historie. Og selv om sort energi måske er i  lidt ”bad standing” lige nu, kan oliens betydning for dansk økonomi eller lokalmiljøet i Esbjerg ikke anfægtes i den periode,  Bent Sørensens billeder dækker, siger Jørgen Dieckmann-Rasmussen.


Vi har med Bent Sørensens billeder fået et enestående billedmateriale til rådighed om en vigtig epoke i Esbjergs nyere historie.

Jørgen Dieckmann-Rasmussen, arkivleder, Esbjerg Byhistoriske Arkiv


Fiskeri- og Søfartsmuseet er den anden glade modtager af billeder. Museet og dets daværende direktør Morten Hahn-Pedersen har gennem mange år haft et tæt samarbejde med Bent Sørensen gennem blandt andet udstillinger og publikationer. Richard Bøllund, der i dag er museumsinspektør på stedet, er også meget glad for den enestående fotodokumentation.

- For os som Danmarks offshoremuseum er billederne en sand guldgrube. Bent Sørensen har med sine billeder været med til at dokumentere nogle af Danmarks mest utilgængelige arbejdspladser på tætteste hold, siger Richard Bøllund.

Sammen med kollegaer fra museet har Richard Bøllund netop været en tur i Frederikshavn for at samle genstande og effekter fra de gamle Tyra-platforme, som er til ophugning deroppe.

- Med Bent Sørensens billeder kan vi komme endnu bedre rundt i vores arbejde med Tyras historie. Billederne er i det hele taget et kæmpe aktiv for os, når det gælder vores fremtidige formidling og udstillinger om olie- og gasindustrien i Nordsøen ud for Esbjerg, siger Richard Bøllund til Ugeavisen Esbjerg.


Mere en ni millioner billeder

Bent Sørensen er ikke den første Esbjerg-fotograf, der har betænkt Esbjerg Byhistoriske Arkiv med billedarkiver, da karrieren stoppede. Pressefotografer som Knud Rasmussen, Jørgen Juhl, Tonny Sørensen og Uffe Bølling har gjort det samme. Med de seneste billeder fra Bent Sørensen råder Esbjerg Byhistoriske Arkiv over mindst ni millioner optagelser, som med tiden skal være tilgængelige for alle digitalt. Det er alle de mange billeder ikke endnu.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

"Mødte jeg mig selv som ung pige i Esbjerg, ville jeg sige "bliv lidt mere forelsket""

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Bent Pedersen bliver helt elektrisk

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Hygiejnebind til mange gange

Ugeavisen Esbjerg

Skiltefirma flytter på havnen

Ugeavisen Esbjerg

HH og vennerne vil lave flere fodboldcamps

Ugeavisen Esbjerg

Spildevandet skal afsløre om vi er syge

Ugeavisen Esbjerg

Trænersag afgørende for fremtidens klubkultur

Ugeavisen Esbjerg

Breve fra spillerne har nået ledelsen

Ugeavisen Esbjerg

Hyballa vækker lokal bekymring

Ugeavisen Esbjerg

Sønderhos store fest

Ugeavisen Esbjerg

Andreas på vej mod toppen

Ugeavisen Esbjerg

Hele kvarteret sammen om hjertestarter

Ugeavisen Esbjerg

EfB-ejer: Advokatfirma skal undersøge Hyballa-sagen

Ugeavisen Esbjerg

Stjernekok Morten Falk: ”Der er for fanden ingen, der arbejdsmæssigt er uundværlig”

Ugeavisen Esbjerg

Verdensmål for store og små

Ugeavisen Esbjerg

Baren er åben i Esbjerg Bryghus

Ugeavisen Esbjerg

Gratis rundtur skal vise at Fiskerihavnen lever

Ugeavisen Esbjerg

Spillerne taler ud om Hyballas hetz

Ugeavisen Esbjerg

Street food-ejer: Jeg vil aldrig stå i sådan en situation igen

Ugeavisen Esbjerg

17-årige Lasse: Street Food lavede kæmpe selvmål

Ugeavisen Esbjerg

Skønheden og udyret i fodbolden

Ugeavisen Esbjerg

Arkivet i den åbne skole

Ugeavisen Esbjerg

Grotte er blevet mere grøn

Annonce