Annonce
Ugeavisen Esbjerg

En minkavlers nuancerede syn på katastrofen

Minkfarmer Gert Egholms 9.200 mink er døde og borte. Midt i sit erhvervs katastrofe reagerede han nuanceret, sagligt og afbalanceret. Det gjorde indtryk på mange i en tid med megen politisk råben. Foto: Tue Sørensen
Alle mink i Danmark skulle aflives. Et helt erhverv blev nedlagt af hensyn til folkesundheden. Minkavler Gert Egholm i Måde var blandt de første, der sagde farvel til sine mink. Midt i katastrofen forholdt han sig nuanceret til folkesundhed og samfundssind med en ro, der gjorde indtryk og gav respekt.
Annonce

Da jeg talte med Gert Egholm for anden gang til en artikel i Ugeavisen Esbjerg, var hans 9.200 mink døde og borte. Han troede ikke, at han skulle have mink igen. Det var slut med mink i Danmark for altid, mente Gert Egholm efter statsminister Mette Frederiksens udmelding på et pressemøde om aflivning af alle mink.

Det dur ikke at sætte aflivning af 17 millioner mink i Danmark i gang uden at have lovgrundlaget på plads. Hvordan statsministeren, regeringen og embedsværket kunne komme afsted med så monumental en brøler er der endnu ikke fuldstændige forklaringer på.


Men midt i katastrofen for sit erhverv fandt Gert Egholm alligevel tonen i kritikken af regeringen for rigelig skinger.

Fra artiklen


Da jeg talte med Gert Egholm, havde han fulgt den retorisk voldsomme debat, som kludderet med lovgrundlaget for aflivning af alle mink førte med sig. For ham var det klart, at fødevareminister Mogens Jensen måtte gå, og at hele forløbet skulle undersøges til bunds, hvad det nu vil blive i en såkaldt granskningskommission.

Men midt i katastrofen for sit erhverv fandt Gert Egholm alligevel tonen i kritikken af regeringen for rigelig skinger.

- Der er gået politik i sagen. Man får det til at lyde som om, at både regering og sundhedsmyndigheder har haft ondt i sinde og med vilje har sat aflivning af alle mink i værk uden at have lovgrundlaget på plads. Det skete, og det var en stor fejl, ja, men det var ikke ond vilje. Alligevel ser vi nu et politisk slagsmål, der handler mere om magt, end det handler om at hjælpe minkavlere og virksomheder i et erhverv, der er blevet dødsdømt af hensyn til folkesundheden, sagde Gert Egholm i den artikel, jeg skrev.

Den nu tidligere minkavler accepterede sådan set erhvervets skæbne, erhvervets endeligt i Danmark, nu truslen mod folkesundheden havde den karakter, som ikke mindst Statens Serum Institut havde peget på. En trussel heller ingen politikere anfægtede.

-  Jeg kan godt se, hvorfor det må gå, som det gør. Nu venter jeg og mange andre bare spændt på, hvad vi bliver tilbudt i erstatning for at tage dette store slag for folkesundheden på vegne af hele samfundet. Jeg mener, der er tale om en regulær nedlukning af et erhverv og levebrød. Så der er kun en løsning, og det er ekspropriation med fuld erstatning, sagde Gert Egholm, som håbede at se en vis rimelighed i regnestykket. Han ville hverken forgyldes eller snydes, som han stilfærdigt udtrykte det.

I en tid med megen politisk råben gjorde Gert Egholms afbalancerede saglighed og samfundssind et stort indtryk på mig. For tiden kunne mange lære af ham.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Gå i klub på nettet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den ubesejrede

Annonce