Annonce
Ugeavisen Esbjerg

En pedicure mens De venter?

Det hører til vietnamesisk kultur at tjekke datoen, inden man køber hus, flytter, bliver gift, åbner butik, og den slags, og 8-tallet er et lykketal. Derfor åbnede Bich Ngan Luu (nederst) også sin systue den 8.8. 2008. Nu har hun åbnet skønhedssalon i systuen og ansat iranske Masha Kashani, som for ikke længe siden kom til Danmark, og hvis iranske mand nu læser en ph.d på AAU. Foto: Niels Husted
Der har ikke været meget bryllup eller galla over 20/21, og derfor har der været stille i systuen hos Bich Ngan Luu. Stilheden har den 48-årige indehaver af "Victoria N' Friends" brugt på at åbne skønhedsklinik i systuen. Ngan betyder ikke "Værdifuld valuta" på vietnamesisk for ingenting.

Godt tænkt: Man skal møde og tale med Bich Ngan Luu for at forstå det. Hvor sjov og indlevende hun er. Bich Ngan Luu er vietnamesisk flygtning og 48 år. Egentlig hedder hun Ngan til fornavn, men i asiatiske lande skriver man efternavnet først, "Luu", og når asiater kommer til Danmark, rykker de efternavnet bagest og bruger mellemnavnet som fornavn, så i Danmark hedder Luu Bich Ngan altså Bich Ngan Luu. Alle asiatiske navne har en betydning, og Ngan betyder "værdifuld valuta".

- Da min mor og far fik mig, havde de ingen penge, så jeg blev døbt "værdifuld valuta". Min lillesøster hedder Khanh Duong Anh, som betyder "vejen til fred", fordi hun blev født lige inden, min familie flygtede fra Vietnam. Min storebror hedder Khanh, som betyder "stærk sundhed", fordi han var syg, da han blev født, forklarer Ngan.

Handler ud fra 8-tallet

Hendes systue og festtøjsbutik hedder Victoria N' Friends efter Ngans datter Victoria.

- Friends er jer, mine kunder, griner Ngan.

Det er snart tretten år siden, hun åbnede sin systue. Den 8.8 2008. På Amagervej 8. Det er selvfølgelig ikke tilfældigt, for buddhisten Bich Ngan Luu er vokset op med en mor og en familie, der tror på og dyrker feng shui. Ngan tror ikke på det, men det hører til hendes kultur at tjekke datoen, inden man køber hus, flytter, bliver gift, åbner butik, og den slags, og 8-tallet er et lykketal. Det var også derfor, OL i Beijing blev holdt i 2008.

- Jeg kan heller ikke bare rejse. Jeg får 4-5 datoer fra min mor, som er gode at rejse på. Det handler om harmoni, forklarer Bich Ngan Luu.


Det var en kvinde ved navn Heidi Møller, som satte det hele i gang. Hun skulle have hjælp til sin datters konfirmationskjole, og jeg endte med at sy kjolen og guide hele familien med deres påklædning. Hun var min første kunde. Jeg gad godt møde hende igen.

Bich Ngan Luu


Annonce

Ingen gallafester ingen gallakjoler

Det handlede også om harmoni og feng shui, da det i en periode ikke gik ret godt økonomisk i systuen, og hendes onkel, som dyrker feng shui, kom forbi og sagde, at det var fordi, hendes kasseapparat vendte forkert. Det vendte ud mod gaden. Og da hun drejede det, skete der en ændring med økonomien i butikken.

Men sidste år i marts kom corona og en nedlukning, og det kunne hverken feng shui eller Ngans onkel fikse. Uden bryllupper ingen behov for at få syet bryllupskjoler efter mål, uden konfirmationer ingen behov for at få syet konfirmationskjoler, og uden store fester ingen behov for at få syet gallakjoler eller få lavet omforandringer af jakkesæt eller syet knapper i tøj. Men Bich Ngan Luu skal jo leve af noget, og hun er ikke typen, der giver op, så hun brugte ventetiden og stilheden til at indrette en skønhedsklinik i systuen, så nu kan to veninder eller mor og datter eller bare datter eller du komme ud til Victoria N' Friends, og mens I venter på at få syet bukserne op eller kjolen ind, kan I få en pedicure eller manicure eller få lavet negle. Og mor og far kan aflevere konfirmanden inden kirken og få ordnet det sidste på kjolen, mens konfirmanden får sat hår og lagt makeup, inden hun bliver hentet igen og kørt direkte til kirken. En praktisk pakkeløsning. Alt under èt tag. Hun låner også smykker ud, konfirmanderne bliver behandlet som divaer, og Bich Ngan Luu er god til dem, også til de generte piger.

- Siden marts har vi ikke haft noget at lave. Vi plejer jo at have travlt med gallapigerne fra Rybners og EG og Varde, men dem har vi ikke haft på grund af corona, siger Bich Ngan Luu.

Annonce

Internationalt miljø

Bich Ngan Luu vil gerne have en international arbejdsplads. Masha (tv) er fra Iran, skrædderen er fra Syrien, og Bich Ngan Luu har lige ansat en kvinde fra Burma i sin forretning. Foto: Niels Husted

Der er to neglestationer og to stole til pedicure i hendes fine skønhedssalon. Bich Ngan Luu står for at omforandre og sy kjoler, puder, gardiner og så videre sammen med sin skrædder, som er mand og fra Syrien. Det er Masha Kashani fra Iran, der ordner negle. Hun har kun været i Danmark i syv måneder og kom hertil, fordi hendes mand læser en ph.d som elektroingeniør på Aalborg Universitet Esbjerg. Bich Ngan Luu har også lige ansat en kvinde fra Burma. Hun vil gerne være et internationalt sted.

- Det er smart at have en mand som skrædder, for kvinderne tror på ham, når han siger, at den farve klæder dem godt, og at kjolen sidder pænt. De tror ikke helt på mig, griner Bich Ngan Luu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kom med til eksamen

Ugeavisen Esbjerg

Huset har det hele

Ugeavisen Esbjerg

Daimi vendte hjem

Annonce