Annonce
Ugeavisen Esbjerg

En smag på livet

Jannick Hansen har selv været i lære som kok. I dag bor han på Skjoldbo, hvor han er en del af projektet Social Gourmet, der skal resultere i en videoserie, hvor hjemløse unge anmelder gourmetmad, og samtidig give de unge et skub videre i livet. Foto: Tue Sørensen
Hvem har retten til den gode smag? Det spørgsmål udfordrer en gruppe hjemløse unge mennesker i Esbjerg, når de i madanmelderprogrammet Social Gourmet vil anmelde nogle af Danmarks bedste restauranter.

Femstjernet: Livretten er laks med frisk pasta i fløde, og opskriften er såre simpel. Laksen skal steges på begge side. Fløden skal røres med salt, hældes over pastaen og serveres med laksen. Sådan laver den 22-årige Jannick Hansens mor den ret, og den sender ham tilbage i barndommen. Han lukker øjnene et kort sekund.

- Der er ikke nogen grund til at lave den på andre måder, for den er god som den er. Når jeg tager en bid, ryger jeg tilbage til trygge rammer, hvor jeg sidder i sækkestolen foran brændeovnen hjemme hos mor.

Huset med brændeovn lå i Toftlund, men …

Annonce

- Jeg er sgu ikke jyde.

Den 22-årige Jannick Hansen behøver ikke sige det, for hans sjællandske accent afslører det.

- Der er kun en klub, siger han.

Så trækker han ærmet op og viser en løvetatovering på sin underarm. Han holder med FCK.

Jannick Hansen og familien fra Rødovre flyttede til Sønderjylland og blev der i fire år. Jannick Hansen tror nok, at familien gjorde det for hans skyld, fordi hans ungdomsliv var på vej i den forkerte retning.

Et Skjoldbo-projekt

I dag har han igen taget turen til Jylland. Nu bor han i Esbjerg på forsorgshjemmet Skjoldbo. Han kæmper stadig med at finde den helt rigtige vej ind i livet, men han har også drømme og planer klar, til den dag han kommer videre. Han vil gerne uddanne sig som maler, når han har fundet sig selv, og måske kan han få hjælp til det af et nyt Skjoldbo-projekt.

Jeg vil smage på det. Hvordan kombinerer de retterne? Hvordan behandler de folk? Er de høflige? Hvordan er hygiejnen? Det er en helhedsoplevelse.

Jannick Hansen, 22 år, nu madanmelder og på nuværende tidspunkt hjemløs

Her har Skjoldbo, som er en del af KFUM’s Sociale Arbejde, fået 578.000 kroner af Trygfonden til projektet SB 110, der er et semiprofessionelt tv-produktionsselskab, hvor udsatte unge får muligheden for at tjene lidt ekstra til det svære liv, ved at producere videoindhold.

- Social Gourmet er vores kronjuvel, fortæller forstander på Skjoldbo Nicolai Kubel om det tv-program, som Skjoldbo gav premiere på forsorgshjemmets egen Facebook-side i en udsendelse, hvor Spisestuen i Danmarksgade lagde lokaler og mad til unge menneskers madanmeldelser.Nu håber Nicolai Kubel på, at den næste restaurant har en Michelin-stjerne, og på at en rigtig tv-station vil melde sig som samarbejdspartner.

- Den her Michelin-verden med den meget fine mad kunne godt trænge til noget umiddelbarhed. Vi har store ambitioner med det, jeg forestiller mig kæmpe store restauranter, hvor vi får lov til at give vores besyv, på hvordan maden smager. Men selvfølgelig er det også et pædagogisk tiltag. Number one er at give de unge mennesker nogle succesoplevelser, så de kan komme i egen bolig og effektivt bryde med hjemløshed, siger Nicolai Kubel.

For Jannick Hansen har det første besøg på Spisestuen allerede givet ham en forsmag på, hvordan en fælles oplevelse i en ny ramme med dug på bordet og pæne tallerkener kan gøre en forskel.

- Jeg kan allerede mærke, at vi kommer tættere på hinanden, at vi får snakket om nogle ting, vi normalt ikke gør. Det bliver lidt mere voksent end i hverdagen, hvor vi bare hygger. Det styrker bare fællesskabet, at vi laver sådan nogle ting, siger han og uddyber:

- Jeg tror, jo at vi alle godt kan lide at sidde at spise og snakke sammen, for det kan godt være ensomt at lave mad til sig selv og sidde alene foran tv’et og se Glamour. Men når man spiser sammen, bliver det hyggeligt, vi kan spejle os i hinanden, og vi bliver samlet lidt som en familie. Her er der jo mange, der ikke kender eller har kontakt til deres familie, og her kan vi samles og give hinanden støtte.

Jannick Hansen har selv været i lære som kok, han også prøvet at stå i et Michelin-køkken, men det var slet ikke ham. Men han vil gerne tilbage på sådan en restaurant som madanmelder, og han håber på, at de fine restauranter tør lukke dørene op for ham og de andre unge på Skjoldbo.

- Det er altid folk, der får i hoved og røv som har gode uddannelser, der får lov til at stemple og kigge på hvordan det går for folk, der er tabt i systemet. Men der er mange ting, der spiller ind. Nogle mennesker tror, at man er på kontanthjælp, fordi man ikke gider, men kig på mig, jeg vil mega gerne i gang med at være maler. Så jeg synes, det er helt fair, at man vender den rundt, og bytter rollerne rundt, så det er nogle andre, der dømmer i stedet for, at det hele tiden skal være de samme, siger Jannick Hansen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Sweaterbutik åbner midlertidigt i Broen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

SOSU-udvidelse kan koste foreningslivet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Budgettet banket på plads

Ugeavisen Esbjerg

Studie 10 sender insekter på hotel

Ugeavisen Esbjerg

God kemi mellem forskning og familieliv

Ugeavisen Esbjerg

Børn og voksne tog en tørn for naturen

Ugeavisen Esbjerg

Gågadespørgsmål med sprængstof i

Ugeavisen Esbjerg

Alle kan tale med om højhuse og byudvikling

Ugeavisen Esbjerg

- Dejligt, at der sker noget her

Ugeavisen Esbjerg

Rosengreen fyldte kroen med kvinder og mode

Ugeavisen Esbjerg

Søren Rasmussen stopper i 2022

Ugeavisen Esbjerg

Diana drømmer om endnu mere indflydelse

Ugeavisen Esbjerg

Ny sygeplejefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Færøernes største sygehus på inspirationstur til Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Team Esbjerg stolt vært for Santander Final4 i februar

Ugeavisen Esbjerg

Gå en tur i det ukendte

Ugeavisen Esbjerg

Opråb fra vindbranchen: Den grønne omstilling mangler grøn strøm

Ugeavisen Esbjerg

Linda går efter græskar-guld

Ugeavisen Esbjerg

Juletræsforeningen overlever efter privat donation

Ugeavisen Esbjerg

Verdensstjernens danske forbindelse

Ugeavisen Esbjerg

Sikkerhed uden kiksere i 35 år

Ugeavisen Esbjerg

20.000 kroner til den rullende kagemand

Ugeavisen Esbjerg

Hjerting Badehotel styrker ledelsen

Annonce