Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Energiø vækker jubel i Esbjerg

Med en energiø i Nordsøen er der udsigt til vækst i Esbjerg. Foto: Esbjerg Havn
Lokale politikere er overbeviste om, at Esbjerg vil få en hovedrolle, når en energiø skal opføres i Nordsøen.
Annonce

Grøn fremtid: Esbjerg får en ny nabo 80 kilometer ude i Nordsøen, hvor en ny energiø skal løfte den grønne omstilling, det besluttede et bredt flertal i Folketinget i sidste uge. Samtidig vil energiøen blive danmarkshistoriens største anlægsinvestering, og i Esbjerg er de lokale politikere overbeviste om, at Esbjerg kommer til at spille en nøglerolle.

- Hvis Esbjerg spiller sine kort rigtigt, kan Esbjerg blive en dynamo for den grønne omstilling. Heldigvis har vi forberedt os på den her omstilling i mange år, vi har førertrøjen, og vi skal udnytte den bedst muligt. Vi skriver i dag ikke bare danmarkshistorie, men også historie for vores område, siger det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg (S), der som medlem af Folketingets energiudvalg har siddet helt tæt på beslutningen.


Vi fik tegnet et billede af hvilke muligheder, der ligger foran os som by og region. Der bliver kigget på Esbjerg fra investorerne og fra politisk hold. Det skal vi forstå at udnytte. Det skal være os, der får det til at ske.

Jakob Lykke, formand for 3F Esbjerg Transport, efter det virtuelle stormøde om energiøen i Nordsøen


På Rådhuset i Esbjerg har borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) også store forventninger til energiøen.

- Man placerer en ø 80 kilometer ud for den jyske vestkyst. Det er helt klart, at Esbjerg vil komme til at spille en nøglerolle, og det passer fint med, at vi allerede har nedsat en taskforce, der skal være med til at sikre, at vi kan levere kvalificeret arbejdskraft til området i fremtiden. Jeg har hørt tal på op mod 35.000 arbejdspladser i hele anlæggelsesfasen, og qua geografi og kompetencer er Esbjerg det helt oplagte sted at være, siger borgmesteren.


Det her projekt er så stort, at det vil skabe vækst i store dele af Jylland, men Esbjerg skal være hoveddynamoen.

Anders Kronborg (S), folketingsmedlem


Annonce

Virtuelt stormøde

Nu skal energiø’en i udbud, men projektet til 218 milliarder kroner (det svarer til anlæggelsen af fem storebæltsbroer), bliver kategoriseret som kritisk infrastruktur, og lige netop det er den socialdemokratiske borgmesterkandidat Jakob Lykke særligt glad for:

- Jeg er begejstret. Det er ikke specielt vestjysk, men det er jeg på vegne af byen, kommunen og regionen over udsigten til mange arbejdspladser og forhåbentligt en masse arbejde til virksomheder. Jeg er allermest begejstret for, er at det bliver kritisk infrastruktur, så staten er med - for det sikrer, at der er danske arbejdspladser i det, siger Jakob Lykke, der også er formand for 3F Esbjerg Transport, der som en del af Fagbevægelsens Hovedorganisation Sydvestjylland mandag var vært for et virtuelt stormøde om den kommende energiø.

Til mødet var beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og PensionDanmark-direktør Torben Møger blandt oplægsholderne. Og mens ministeren understregede vigtigheden af, at der fremadrettet bliver omskolet arbejdskraft til den grønne sektor, så pointerede Torben Møger, der med PensionDanmark er en del af VindØ-konsortium, også Esbjergs rolle:

- Esbjerg har alle muligheder for at blive en stærk partner for energiøen - eller energiøerne - for den, vi nu går i gang med, bliver blot den første. Jeg ser Esbjerg og Esbjerg Havn som en helt central partner, sagde direktøren.

Også havnedirektør Dennis Jul Pedersen var optimistisk i sit oplæg til det virtuelle stormøde.

- Vi er på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, sagde havnedirektøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce