Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg bliver grønnere og kønnere

Der er plantet ni kirsebærtræer og etableret svensk inspirerede mure af kampesten i Østergade. Projektet er led i arbejdet med at gøre Esbjerg grønnere og kønnere med blandt andet plantning af nye løvtræer i midtbyen. Det er et samarbejde mellem Esbjerg Kommune og Esbjerg Byforum. Foto: Tue Sørensen
Corona kom i vejen, men arbejdet med at plante flere store træer i Esbjerg er godt i gang alligevel.

Udvikling: Siden sommeren sidste år har Esbjerg fået flere nye og ret store løvtræer i midtbyen. Og der kommer flere endnu, for Esbjerg skal være en grønnere og kønnere by. Det besluttede Esbjerg Kommune og Esbjerg Byforum allerede i begyndelsen af sidste år, og det var også planen at lancere en folkeindsamling, så alle kunne være med til at gøre byen grønnere med nye træer.

Det med folkeindsamlingen kom ikke i gang. Coronaen kom i vejen, men der er nu plantet end del store træer alligevel, oplyser Per Andersen på vegne af Esbjerg Byforum, som med mindst 25 nye træer gerne ville markere sit 25 års jubilæum. Nu er der plantet flere end 25 træer.

- I Østergade er der for eksempel blevet plantet ni kirsebærtræer, som til sommer vil lyse flot op, når de blomstrer. Kirsebærtræerne indgår i et svensk inspireret miljø, som er etableret med små mure af kampesten. En kunstig sø med en lille bro bliver der også. Og legeredskaber for børn. Også i Jyllandsgade, Borgergade og Islandsgade er der blevet plantet større løvtræer af forskellige slags. I alt omkring 36 nye træer, lyder Per Andersen status.

Annonce

Alle kan bidrage

At plante store træer er ikke billigt. Det kommer til at koste omkring en million kroner for de første 25 træer, der var målet. Esbjerg Kommune sagt ja til at stille med den halve million på den betingelse, at Esbjerg Byforum skaffer den anden halvdel af millionen.


Ideen er at gøre det muligt for alle at bidrage til plantningen af flere træer i Esbjerg,

Per Andersen


- Vi er faktisk godt med, selv om coronaen kom i vejen for selve folkeindsamlingen. En del virksomheder og fonde bakker op om den urbane skovrejsningsfond, der er blevet omdrejningspunkt for træplantningen, siger Per Andersen.

Han tror også, det er muligt at engagere mange almindelige borgere i Esbjerg, som gerne vil være med til at gøre midtbyen grønnere og kønnere, så planen med folkeindsamlingen er kun udsat på grund af corona, ikke aflyst.

- Vi vil prøve at sætte folkeindsamlingen i værk, når coronaen forhåbentlig har sluppet grebet i løbet af foråret. Ideen er at gøre det muligt for alle at bidrage til plantningen af flere træer i Esbjerg, siger Per Andersen til Ugeavisen Esbjerg.

Per Andersen ser både private borgere, familier, lokale virksomheder, forretninger, fonde, organisationer samt alle skoler, uddannelser, foreninger og klubber som mulige bidragsydere.

Penge til træer

Esbjerg Kommune har sat fire gange 500.000 kroner af til træplantning i den indre by. Pengene er fordelt over årene 2020-2023.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce