Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg er en by, der kigges til

EU-parlamentarikeren Linea Søgaard-Lidell besøgte Esbjerg i anledning af Brexit og mødte blandt andet borgmester Jesper Frost Rasmussen. Foto: Tue Sørensen
Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Linea Søgaard-Lidell, er imponeret over Esbjergs fremtidsudsigter.
Annonce

Vision: På årets første arbejdsdag var EU-parlamentarikeren Linea Søgaard-Lidell på hjemmebane i Esbjerg, hvor hun fik en hurtig tur på havnen sammen med Frost Rasmussen og havnedirektør og blev sat ind i de udfordringer, man nu står med, efter at Storbritannien nu ikke længere er en del af EU.

- Vi har besøgt Told og Skat, og det var godt at se, hvordan man havde forberedt sig. Det virkede slet ikke som om, at man var bange for at blive løbet over ende at alle de nye regler, der nu skal holdes styr på, siger hun.

Netop Storbritanniens udtræden af det europæiske fællesskab betød, at hun med forsinkelse kunne kalde sig EU-parlamentariker sidste år. Hun måtte stå og steppe lidt på sidelinjen inden politikerne på den anden side af Nordsøen endegyldigt besluttede sig for at træde ud. Det udløste en plads til hende i parlamentet for Venstre, og den måtte hun så indtage uden at have været i Bruxelles.

- Det er kutyme, at man møder op, men det kunne jeg ikke på grund af barselsorlov fra sidst i januar og coronarestriktioner, så det udløste en masse spørgsmål og svar frem og tilbage, inden det kunne falde på plads, fortæller hun.

Annonce

Stor nysgerrighed

Siden da har hun blandt haft plads i udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed, og selv som nyslået parlamentariker har hun oplevet en stor interesse fra kollegaerne for det man kan på miljøområdet i Danmark og blandt dem, der har gravet et spadestik dybere, er det også interessant, hvad det er man har gjort i Esbjerg, der jo har gennemlevet flere kursændringer på havnen gennem de sidste fire årtier. Først var det fiskeriet, så var det olien og nu er mantraet grøn og klimavenlig energi.

-Der er mange, der er interesserede i, hvad det er man har gjort i Esbjerg, som jo er der jeg stammer fra, der er så succesfuldt. Der er en stor og stigende miljøbevidsthed, men det er ikke lige let for alle, at komme i gang med dem, så der er en naturlig nysgerrighed efter hvad, det er, vi kan her i byen, og hvordan man har taget højde for planlægning i den retning.

Det er udefra set meget imponerende, og jeg fornemmer, at der blandt mine kollegaer er en stor interesse for at hente inspiration fra det, man har gået igennem, siger Line Søgaard-Lidell.

Annonce

Vedtaget lov

Interessen for at bringe miljøet i den rigtige retning kan blandt andet ses på, at i den økonomiske hjælpepakke, som EU vedtog for at afhjælpe coronakrisens konsekvenser, blev 40 procent af beløbet på 750 milliarder euro øremærket til projekter, der ville gøre en positiv forskel for miljøet.

-Så det vidner om at klima og økonomi godt kan gå hånd i hånd, og det har altid optaget mig meget. Man skal jo tænke på at de penge, vi bruger på at afbøde krisen nu, låner vi af fremtidige generationer, så vi skylder dem at aflevere en verden, der er i så god forfatning som overhovedet muligt, siger hun.

Selv om hun er ny i Bruxelles, så har hun kunne glæde sig over, at et forslag, hun stillede, er blevet vedtaget.

EU-Kommissionen fremover skal vurdere klimaeffekten af alle de lovforslag, som Kommissionen udsender.

-Det er skridt henimod, at vi skal være klimaneutrale i Europa i 2050, siger hun, og jeg er da glad for, at jeg har været med til at bære dette her igennem, siger hun.

-Og så smutter vi lige tilbage til Esbjerg. Hun er nemlig glad for at komme ud i virkeligheden.

-Vi lærer en masse ting af firmaerne og organisationer, når vi møder dem på deres hjemmebane og hører om deres erfaringer og udfordringer.

- Det vil jeg blive ved med fremadrettet, og jeg regner da helt bestemt med at jeg kommer til at aflægge flere besøg i Esbjerg. Det er jo Danmarks Energimetropol, siger hun.


Esbjerg er en by, man skæver til, når det handler om grøn omstilling.

Liena Søaard-Lidell, EU parlamentariker for Venstre.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Gå i klub på nettet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den ubesejrede

Annonce