Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg-firmaer i PtX-satsning: Det er et kapløb mod andre lande

De tre venstrepolitikere Jesper Frost Rasmussen (t.v.), Stephanie Lose og Jakob Lose (t.h.) besøgte mandag SubC for at høre mere om virksomhedens engagement i den nystartede Esbjerg-virksomhed A2X. Forrest fortæller Tonny Klein om SubC's produkter, mens Peter Harbo ser til i midten. Foto: Niels Husted
Den nye Esbjerg-virksomhed A2X tripper for at sætte gang i PtX-markedet, mens der ventes på en PtX-strategi fra regeringen.

Nyt eventyr: For ni måneder siden gik de tre Esbjerg-virksomheder Hytor, SubC og Juhl+Krøyer sammen for at skabe fodfæste i Power-to-X-branchen. A2X hedder den nye virksomhed, som de tre virksomheder har dannet. De vil bygge og drifte Power-to-X- fabrikker.

Mandag besøgte Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen sammen med sine partifæller regionrådsformand Stephanie Lose og byrådspolitiker Jakob Lose SubC på Esbjerg Havn.

- Er der nogle barrierer, vi kan være med til at bryde ned, spørger Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Annonce

- Branchen er ikke rigtig kommet i gang endnu. Jeg har indtryk af en ketchup-flaske, der bare bliver større og større, der er flere og flere hænder om den, men der er ikke rigtig nogen, der har banket i bunden af den endnu. Når der er nogen, der gør det, så tror jeg, at de PtX-anlæg popper op. Mit indtryk er, at det politiske arbejde er i gang, og investorerne er klar. Og vi kan få det til at fungere, siger Peter Harbo, partner i A2X.

Jesper Frost Rasmussen har flere gange efterlyst, at regeringen sætter tempo på arbejdet med den PtX-strategi, som blev lovet færdig i år.

- Virksomhederne er enige i den betragtning om, at der sker noget, men de er utålmodige i forhold til en afklaring om regeringens ptx-strategi. Der er ikke sket noget endnu. Vi har brug for en afklaring. Det er nok den væsentligste forhindring i at få det til at ske, for investorerne er klar, siger Jesper Frost Rasmussen.

Den melding bakker Peter Harbo op om.

- Vi er enige om, at det er vigtigt med en national strategi. Der er behov for den, siger han og understreger, at hastighed er en afgørende faktor både for Esbjerg og for Danmark.

- PtX vil helt sikkert blive det næste nye. Nu har vi set fiskeri, olie og gas og vind, og det her bliver det næste, så er det bare et spørgsmål, om det kommer til at ligge her, siger Peter Harbo.

Esbjerg og regionen har en unik mulighed i forhold til alle andre, fordi der kommer to storskala anlæg plus nogle mindre. Tæt ved Haderslev kommer der nok også noget, og i Aabenraa kommer der noget, så det bliver ligesom i regionen.

Peter Harbo, partner i A2X

Speederen i bund

Tonny Klein, direktør i SubC, der er en del af A2X, har den samme opfattelse.

- Det vigtige er tid, det er et kapløb om at blive hurtig klar på markedet. Hvis man skal starte et nyt vindeventyr indenfor PtX, skal vi også som land være hurtige, for det er også et kapløb med de andre lande, siger Tonny Klein.

Falder brikkerne på plads for Esbjerg og for Danmark, så er der netop udsigt til et nyt erhvervseventyr, der også kan blive en eksportsucces fra Danmark, er der enighed om.

- Hvis de klimamål, der er sat, skal nås, skal der trykkes på en speeder. Jeg har en fornemmelse, når jeg er rundt og snakke Power-to-X, at det vi så i vindbranchen, det bliver det her også, men bare på triple speed og med speederen hamret i bund. Det kommer bare til at gå rigtig stærkt, siger Peter Harbo.

- Det værste, vi kan gøre, er at skabe usikkerhed, om det er fremtiden, for det er det, og Esbjerg har en fantastisk mulighed for at blive frontrunner. De laver godt nok nogle miniatureanlæg i Skive og Fredericia, men de to anlæg, vi snakker om i Esbjerg, er hver især 50 gange større, end det der er i gang i Fredericia, siger Jesper Frost Rasmussen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Wienecke og vennerne indtog Royal Arena

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hverdagen sat til vægs

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

UC Syd fyrer 13 efter millionbesparelse

Ugeavisen Esbjerg

Billige bøger i arkivet

Ugeavisen Esbjerg

En nisse kom sejlende

Ugeavisen Esbjerg

Annbritt er landet på fødderne

Ugeavisen Esbjerg

Så er der baaaaasss

Ugeavisen Esbjerg

Jazzfestival i Esbjerg med store og små koncerter

Ugeavisen Esbjerg

Hvad skyldes blodpropper i hjernen hos type 2 diabetikere?

Ugeavisen Esbjerg

Da Esbjerg blev orange

Ugeavisen Esbjerg

Flot titel til Bjarne Nielsen i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Black Friday i city kunne have været bedre besøgt

Ugeavisen Esbjerg

Keld og Hilda og Baileys til kaffen

Ugeavisen Esbjerg

Lykke om ballade i S: Jeg forstår deres skuffelse

Ugeavisen Esbjerg

Nyt brætspil: Nu kan du købe Rundkørslen, Havkatten og Tobakken

Ugeavisen Esbjerg

DI vil give staten nødbremse mod boligbyggeri på havne

Ugeavisen Esbjerg

Statsminister: Esbjerg er en oplagt placering for en klimaerhvervsskole

Ugeavisen Esbjerg

Rød bloks drømme faldt til jorden med et brag

Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Annonce