Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg kan blive udsultet

Inger Moltesen Fogh fra Kulturskolen frygter hvad en ny fordeling af midler vil betyde. Foto: Tue Sørensen
Færre MGK-elever i Esbjerg, hvis Statens Kunstfond får sin vilje. Skoleledere advarer.

Undervisning: For øjeblikket er der 23 MGK elever i Esbjerg. Det er unge talentfulde, der gerne vil udvikle deres talent og eventuelt søge videre på konservatoriet her i byen eller på et af de andre steder, hvor musikundervisning på højt niveau tilbydes. Der er i øjeblikket 18 steder, hvor der tilbydes Musikalsk Grund Kurser, men med en ny finansiering vil det suge eleverne til landets fire største byer, og det vil efterlade byer som Esbjerg, Kolding, og Sønderborg, med færre midler og dermed færre pladser til eleverne

Men nu skal et nyt forslag fra Statens Kunstfond om en ny finansieringsform til høring, og det tilgodeser de store byer. MGK i Sydjylland vil miste i omegnen af 1,6 millioner kroner, der bliver taget fra de tre afdelinger, der vil målrettes de store byer og deres kurser. Og det er stik imod intentionerne, da MGK-kurser dukkede op rundt omkring i landet. Det første blev etableret i Holstebro i 1978 og sidenhen kom Kolding til 1983, og nu er der i alt 18 steder, hvor musiktalentet kan få lov at udfolde og udvikle sig.

Politikerne på Christiansborg syntes, at det var vigtigt, at også talentmassen i provinsen kunne få muligheden for at uddanne sig uden nødvendigvis at skulle flytte til de store byer, men det kan blive resultatet, hvis man gennemfører, Statens Kunstfonds tanker.

Annonce

Og det er en dårlig ide, de der har udtænkt, mener lederen af Kulturskolen i Esbjerg, Inger Moltesen Fogh:

-Vi kommer samlet set til at miste 1/3 del af vore pladser, og bare det faktum gør, at det kan være vanskeligt at sætte eksempelvis et klassisk ensemble sammen. Simpelthen fordi der ikke er nok, der spiller de instrumenter, der er behov for. Det hjælper jo ikke, at der sidder en violinist, en på klaver og en på trommer her i Esbjerg, hvis der ikke er andre, de kan spille sammen med.

Vi taler hele tiden om et Danmark i balance, men det her vil virke stik mod hensigten, og på sigt frygter jeg, at det vil kunne underminere de lokale musikmiljøer, hvis alle bare flytter bort for at studere og spille i de store byer, siger hun.

På Fyn er der kun et center for MGK. Det ligger i Odense, så det er relativt let at have hånd i hanke med eleverne og deres trivsel og udviklingsmuligheder. Her koster en elevplads 66.000 kroner om året, mens der ligges 11.000 kroner ovenpå denne pris i Sydjylland. Det skyldes blandt andet de store afstande.


Vi taler hele tiden om et land i balance og det er stik imod hensigten.

Inger Moltesen Fogh, leder af Kulturskolen.


- Det er umuligt for en person, der sidder i Kolding at vide, hvad der sker her eller i Haderslev, så derfor er vort udgiftsniveau anderledes, og det bør man også tage hensyn til, siger Inger Moltesen Fogh.

Deler bekymring

Martin Gade er vicerektor på Syddansk Musikkonservatorium og deler Kulturskolens bekymringer over den nye fordelingsmodel.

- Bliver det her gennemført vil det ændre vores muligheder for at drive videregående uddannelser markant. Vi har tætte samarbejder med musikskolerne, og mange blandt vore studerende kommer for eksempel fra kurserne i Sønderborg og Esbjerg. Der er evidens for at de studerende bosætter sig i det område, hvor de er uddannede og på den måde er med til at sikre et levende musikmiljø.

Gennemføres Statens Kunstfonds ønsker, kan det på sigt være svært at skaffe en violinlærer til Ringkøbing. I Esbjerg har vi nogle unikke uddannelser, som ikke findes andre steder, og som folk gerne vil have, og laver man om på muligheden for at uddanne sig i nærområdet, kan man frygte at færre får mulighed for at kvalificere sig til optagelse på konservatoriet, siger Martin Gade.

Annonce

Påvirke kulturudbud

MGK Syd har sendt et høringssvar til Statens Kunstfond, ligesom seks borgmestre i byer i Jylland, hvor der findes disse kurser, ifølge Avisen Danmark allerede i februar gjorde opmærksom på problematikken. Blandt andet skrev man til kunstfonden, at den nye måde at finansiere kurserne på vil "være til stor skade for vores unges muligheder for at udvikle deres talent og forberede sig på videregående uddannelser på for eksempel konservatorierne, men det vil også påvirke det samlede kulturudbud i vores områder negativt".

Statens Kunstfond skal i denne uge fremlægge begrundelsen for den nye fordelingsmodel for de forskellige partiers kulturordførere i Folketinget

Uanset om man er enige eller ej i de nye principper, så kan politikerne ikke bare gå ind og omgøre beslutningen. Det vil kræve en beslutning om, at Statens Kunstfond ikke fremover skal disponere disse midler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kom med til eksamen

Ugeavisen Esbjerg

Huset har det hele

Ugeavisen Esbjerg

Daimi vendte hjem

Annonce