Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg skal også have mere vild natur

Esbjerg Kommune er sammen med Danmarks Naturfredningsforening allerede godt i gang med at gøre naturen vildere. Kornblomst er bare en af de smukke blomster, der kommer flere af ved indfaldsvejene til Esbjerg og andre steder i kommunen. Men der skal nok mere til for at vinde konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune. Foto: Carsten Mathiesen
89 af landets kommuner er med i konkurrence om at lade naturen passe sig selv og blive lidt mere vild flere steder. Esbjerg er med.

Forandring: Behøver vejkanter, rabatter, private haver og firmadomicilers plæner og planter ved indkørslen at være helt så friserede, som det er normalt i dag? Hvad med at lade det hele blive lidt mere vildt og blomstrende, så insekter, fugle og smådyr får mere natur at være i alle steder i landet?

Den vilde tanke er bærende for en konkurrence om at blive Danmarks Vildeste Kommune, som miljøminister Lea Wermelin har sat i gang. Vi kan alle gøre noget, mener hun.

- Vi står midt i en naturkrise. Biodiversiteten går tilbage over alt i verden, og herhjemme er tusindvis af dyre- og plantearter i fare for helt at forsvinde. Den gode nyhed er, at alle kan gøre en forskel for naturen. Da Hjørring kommune gav plads til mere vild natur i stedet for græsørkener i haver og rundkørsler, myldrede det frem med sommerfugle og bier. Så tænk, hvis vi får hele Danmark og alle kommuner med på den ide. Lige fra den lokale skolegård til boligblokken, plejehjemmet og idrætspladsen, lød det fra Lea Wermelin i en opfordring til alle landets 98 kommuner om at være med i konkurrencen.

Annonce

I kamp om en million

Esbjerg Kommune er blandt de 89 kommuner, der har meldt sig til konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune og være i spil til den million kroner, der er sat på spil som førstepræmie.


Biodiversiteten går tilbage over alt i verden, og herhjemme er tusindvis af dyre- og plantearter i fare for helt at forsvinde. Vi kan alle gøre noget.

Miljøminister Lea Wermelin i artiklen


Søren Heide Lambertsen, formand for Esberg Kommunens Teknik- og Byggeudvalg, kan endnu ikke sige, hvad Esbjerg Kommune konkret vil gribe til af ekstra indsats i konkurrencen, men han synes, at Esbjerg Kommune allerede er godt i gang med at gøre noget for mere biodiversitet og vildskab i naturen.

- Vi har for eksempel et samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening om at få flere blomster i vejkanterne ved byens indfaldsveje. Vi arbejder også med mere vilde rabatter, og vi har sat en del penge af til plantning af flere træer i de kommende år. Det arbejde er også i gang, siger han til Ugeavisen Esbjerg, netop som han er kommet hjem fra en tur i Marbæk Plantage.

- Derude er vi begyndt at fælde syge træer nogle meter oppe, så der bliver noget af træet stående, som biller, insekter og andet kryb kan udnytte. Og jo mere småkryb, des mere mad til fugle og smådyr. Vi arbejder også med at sprænge træerne over med dynamit i stedet for at save dem over. Ved en sprængning flækker træet på en mere naturlig måde.Som var det ramt af et lyn eller knækket i storm, siger Søren Heide Lambertsen.

Annonce

Bliver til TV-program

Et filmhold vil følge konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune, og optagelserne vil blive sendt i 2023 som anden sæson af ”Gi os naturen tilbage” på DR. Mere end 500.000 seere fulgte med i første sæson, der blev sendt i efteråret 2020.

Konkurrencen er en del af Miljøministeriets kampagne ”Sammen om et vildere Danmark”, hvor målet er at få både kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur. Indsatsen vil blive fulgt af et dommerpanel, der ud over miljøminister Lea Wermelin består af bonde og tv-vært Frank Erichsen og biolog Morten DD Hansen, som mange kender   fra TV2-serien ”1 døgn, 2 hold, 3 dyr”.

Vinder kåres først næste år

Konkurrencen varer længe. Først i slutningen af 2022 kårer dommerne den vildeste kommune. Det vil sige kommunen med det mest banebrydende biodiversitetsprojekt baseret på en blanding af idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter eller kubikmeter vild natur og udbredelse af viden til borgerne om den vilde naturs evner og egenskaber.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

25 år hos Bauhaus

Annonce