Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Esbjergs corona-general: Vi har lært utrolig meget

Arne Nikolajsen har brugt sit kontor mere end nogensinde under coronakrisen. Det har fungeret som kommunens "corona førerbunker" forklarer han, ligesom skærmen bag ham på billedet har været benyttet på hundredvis af digitale møder. Foto: Tue Sørensen
Coronaen er her godt nok endnu, men efter halvandet år i orkanens øje er det begyndt at stilne af. Og blevet tid til at gøre en foreløbig status.

Post corona: Arne Nikolajsen er generelt en travl herre.

Men i store dele af både 2020 og 2021 har Esbjerg Kommunes direktør for Fritid, Sundhed og Omsorg alligevel haft nogle arbejdsdage, der overskrider det tilrådelige.

Men sådan må det nødvendigvis være, når man er lokal corona-general under en pandemi, der kræver både fokus og handlekraft.

Annonce

- Men travlhed er noget, man kan planlægge sig ud af, og jeg føler faktisk ikke, det har været stressende på den måde, siger Arne Nikolajsen.

Han kalder det derimod en både spændende, udfordrende og lærerig tid, og det er i virkeligheden årsagen til, at Ugeavisen Esbjerg har sat kommunens sundhedsmæssige førstemand stævne til en snak om læringen af coronakrisen.

Nuvel, pandemien er her stadig, smitten er fortsat en fare. Men vi er trods alt så meget post corona, at det er rimeligt at spørge til, hvad Arne Nikolajsen, medarbejderne og Esbjerg Kommune har lært det seneste halvandet års tid.

- Jamen vi har lært utrolig meget. Blandt andet har vi fået en enorm indsigt i, at der er nogle grupper af borgere, både danskere og folk af anden etnisk herkomst, der er meget sværere at nå via digitale kanaler som eksempelvis e-Boks. Det samme gælder de ældre, forklarer Arne Nikolajsen og fortsætter:

- Helt konkret har vi eksempelvis hjulpet en tredjedel af befolkningen på plus 75 år med vaccinationer. Det gælder i forhold til tidsbestilling, taxaer, kontakt med pårørende og meget andet. Vi har virkelig fået øjnene op for, hvor konkrete vi er nødt til at være.

Tillidsfuld tilgang

I den sammenhæng peger Arne Nikolajsen også på flere af byens sociale områder, hvor grupper af befolkningen næsten lever i et parallelsamfund. Det gælder igen både danskere og folk med anden etnisk herkomst.

Vi har fået en enorm indsigt i, at der er nogle grupper af borgere, både danskere og folk af anden etnisk herkomst, der er meget sværere at nå via digitale kanaler som eksempelvis e-Boks. Det samme gælder de ældre, forklarer Arne Nikolajsen. Foto: Tue Sørensen

- Da smitteprocenten var høj i Esbjerg Ø, kørte vi jo rundt med megafoner samt stemte dørklokker. Det viste sig at være det helt rigtige, for folk var meget glade for, vi kom. Det samme gælder, da der var et udbrud i Vejrup og andre steder. Vi har generelt valgt en meget tillidsbaseret tilgang til vores borgere under coronakrisen, og det vil jeg da gerne sige, man ikke altid har været enig i fra statens side, forklarer Arne Nikolajsen, der gentagne gange roser sine medarbejdere for deres ekstraordinære arbejdsindsats samt positive tilgang til den svære opgave.

Rengøring i daginstitutioner og andre steder er blevet løftet betragteligt i kommunen under coronakrisen, hvilket vi også indstiller til byrådet at fastholde, når pandemien engang er fortid. Det har nemlig nedbragt sygefraværsprocenten betragteligt hos både børn og personale.


Vi har omvendt lært virkelig meget, som vi helt sikkert kommer til at drage nytte af i fremtiden.

Arne Nikolajsen


Kommunalt sundhedspersonale, der rykker ud til folk, fremfor at borgeren skal komme til kommunen, bliver også en prioritet i fremtiden, forklarer kommunens sundhedsdirektør.

- Når vi for eksempel er taget ud til kommunens mindre byer og lokalområder for at udføre coronatests dér, kommer der rigtig mange hver gang, og det er jo bare et eksempel mere på, at når kommunen kommer til borgerne, så får vi faktisk langt bedre resultater, siger Arne Nikolajsen og peger på, at fritidsområdet kunne være et sted, hvor man ville gøre noget lignende i fremtiden.

- Mange er jo desværre faldet fra i foreningslivet og deres fritidsaktiviteter. Nu er det tid til at få borgerne i gang igen, og der kan et kombineret tilbud i forhold til sundhed og bevægelse ude i klubberne måske være en mulighed, siger Arne Nikolajsen, der også selv tager nye vaner med ind i sin dagligdag post corona.

Annonce

Går på arbejde

Før i tiden kørte Arne Nikolajsen mange, mange tusinde kilometer årligt til møder rundt i landet.

Nu har han fundet ud af, hvilke møder der godt kan klares via Zoom, Teams eller Skype fremfor i Aarhus, Odense og København i fremtiden. Den sparede tid i bilen har også gjort Arne Nikolajsen til en mere synlig leder, hvilket medarbejderne har fortalt, at de sætter pris på. Det samme gør han selv.


Travlhed er noget, man kan planlægge sig ud af.

Arne Nikolajsen


- Det har virkelig været en øjenåbner for mig, så det vil jeg holde fast i, siger Arne Nikolajsen, der også under coronakrisen tillagde sig en ny vane.

- Jeg skulle jo ikke bruge min bil på arbejdet, fordi kommunens ”corona førerbunker” var mit kontor. Derfor gik jeg ind på arbejde hver dag, mens jeg trak min cykel. Det betød, at jeg hver morgen i frisk luft kunne tænke dagen igennem på vej til arbejde, og det har virkelig været betydningsfuldt for mig. Så kunne jeg cykle hjem til Fovrfeld, når jeg var i bund med arbejdet, siger Arne Nikolajsen, som under coronakrisen har holdt mange møder med blandt andet sygehusledelsen, politiet og andre vigtige aktører.

Det gør, at parterne nu har fået et væsentligt tættere samarbejde, som Arne Nikolajsen er sikker på, at de også i fremtiden vil holde fast i.

- Selvfølgelig ville vi hellere have været coronakrisen foruden. Og den må også meget gerne slutte nu. Men vi har omvendt lært virkelig meget, som vi helt sikkert kommer til at drage nytte af i fremtiden. Så på den konto har det ikke været så skidt, det ikke hare været godt for noget, lyder det fra Arne Nikolajsen.


Kort om Arne Nikolajsen

62-årige Arne Nikolajsen er oprindeligt uddannet revisor fra Handelshøjskolen i Esbjerg samt har flere uddannelser i strategi og ledelse.

I dag er han direktør for Fritid, Sundhed og Omsorg i Esbjerg Kommune. Bor i Fovrfeld med sin hustru med hvem, han har to børn.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Aldi godt på vej med ny butik

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

It-uddannnelser trækker studerende

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Trænersag presser båndet til EfB’s støtter

Ugeavisen Esbjerg

Glemte at festugen har jubilæum

Ugeavisen Esbjerg

Slip din indre klovn løs

Ugeavisen Esbjerg

Alle skal være trygge i nattelivet

Ugeavisen Esbjerg

"Mødte jeg mig selv som ung pige i Esbjerg, ville jeg sige "bliv lidt mere forelsket""

Ugeavisen Esbjerg

Bent Pedersen bliver helt elektrisk

Ugeavisen Esbjerg

Hygiejnebind til mange gange

Ugeavisen Esbjerg

Skiltefirma flytter på havnen

Ugeavisen Esbjerg

HH og vennerne vil lave flere fodboldcamps

Ugeavisen Esbjerg

Spildevandet skal afsløre om vi er syge

Ugeavisen Esbjerg

Trænersag afgørende for fremtidens klubkultur

Ugeavisen Esbjerg

Breve fra spillerne har nået ledelsen

Ugeavisen Esbjerg

Hyballa vækker lokal bekymring

Ugeavisen Esbjerg

Sønderhos store fest

Ugeavisen Esbjerg

Andreas på vej mod toppen

Ugeavisen Esbjerg

Hele kvarteret sammen om hjertestarter

Ugeavisen Esbjerg

EfB-ejer: Advokatfirma skal undersøge Hyballa-sagen

Ugeavisen Esbjerg

Stjernekok Morten Falk: ”Der er for fanden ingen, der arbejdsmæssigt er uundværlig”

Ugeavisen Esbjerg

Verdensmål for store og små

Ugeavisen Esbjerg

Baren er åben i Esbjerg Bryghus

Ugeavisen Esbjerg

Spillerne taler ud om Hyballas hetz

Annonce