Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Esbjergs kul-farvel vækker opsigt

Anders Linde og Jesper Frost Rasmussen tager de første spadestik sammen til Din Forsynings nye og grønnere fjernvarmeløsning. Foto: Tue Sørensen
Esbjerg gør klar til afskeden med kulkraft. I sidste uge tog Esbjerg og Varde Kommuners borgmestre det første spadestik til det, de kalder fremtidens fjernvarme.
Annonce

Fjernvarme: Din Forsyning har allerede haft besøg fra Tyskland, hvor den danske nytænkning af fjernvarmen har vakt opsigt. Og når Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) mødes med de andre medlemmer af verdens energibyer, bliver der også løftet et øjenbryn eller to, når der tales om det fjernvarmesystem, der skal tage over efter det gamle Vestkraft. I sidste uge blev de første spadestik taget til Din Forsynings nye fjernvarmeanlæg, der altså siger farvel til kulkraft og goddag til en grønnere fjernvarme.

- Løsningerne får national bevågenhed, og andre vil helt sikkert lade sig inspirere af, hvordan fremtidige fjernvarmeproduktioner kan strikkes sammen, sagde Jesper Frost Rasmussen, der også er næstformand i Din Forsyning.

Annonce

Varmepumpe og elkedler

I virkeligheden er Din Forsynings løsning med en kombination af en havvandsvarmepumpe, fliskeddel og elkedler i strid med loven, men efter et tovtrækkeri med ministerier og styrelser er det lykkedes at få dispensationen til den grønne fjernvarmeløsning.

- Der er grund til at ranke ryggen. Vi er de første i Danmark, der går direkte fra kulkraftvarme til en kombination af en række bæredygtige løsninger. Det er helt unikt, sagde Anders Linde, formand for Din Forsyning og viceborgmester i Varde Kommune, før de første spadestik blev taget.


Det har været helt afgørende, at vi fik den rigtige løsning. Vi skal jo ikke basere fremtidens fjernvarme på fortidens teknologi. Det har vi kæmpet for, og heldigvis lykkedes vi med fælles hjælp at komme igennem. Det er jo afgørende, når man gerne vil være en grøn energimetropol og en grøn foregangskommune.

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune


Oktober 2022 skal varmepumpen stå sin prøve, og det der bliver alvor den 31. marts klokken 23.59, når Ørsted lukker for Esbjergværket. Det kan levere 460 megawatt, men da Esbjerg og Varde på den koldeste dag kun har været oppe og bruge 397 megawatt i gennemsnit, bliver den nye fjernvarmeløsning ikke bygget efter at kunne levere varme på den koldeste dag.

Annonce

Der er varme nok

- Esbjergværket er bygget til at levere al fjernvarme til Esbjerg, men siden er Energnisten (affaldsforbrændingen red.) kommet til, siger Kenneth Jørgensen, projektchef hos Din Forsyning og fortæller, at affaldsforbrændingen i dag leverer cirka halvdelen af varmen til Esbjerg og Varde.

- Nu bygger vi til at kunne levere den halvdel, Esbjergværket leverer, siger Kenneth Jørgensen.

Udover havvandsvarmepumpe, fliskeddel og elkedler, vil en stor silo fungere som en kæmpe termokande, der kan sikre, at Din Forsyning kan jævne belastningen af varmenettet.

- Vi installerer cirka 110 megawatt i grundproduktion, og så lægger vi 30 over i en elkeddel, siger han og understreger, at der vil være adgang til ekstra elkedler for at sikre, at der er varme også på de koldeste dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce